Een moleculaire borstel die je vastzet op oppervlakten om die langdurig schoon te houden. Als de borstel na verloop van tijd zelf vuil wordt, kun je hem als het ware afritsen en vernieuwen.
De poetslap kan dus in de kast, als de vinding van Wiebe de Vos van Wageningen Universiteit in productie wordt genomen. De Vos promoveerde woensdag op zijn onderzoek. Zijn moleculaire borstel is opgebouwd uit polymeren, lange ketens van aan elkaar gekoppelde moleculen. Ze vormen onder meer de basis voor plastics, siliconen en verf.
Door grote hoeveelheden polymeer aan een oppervlak te hechten ontstaat een soort borstel waarop vuildeeltjes wegstuiteren. Het is een bekend principe, maar het probleem is dat de borstel na verloop van tijd toch vuil wordt. De Vos bedacht daarom het principe van de afritsbare borstel. Hij hechtte een negatief geladen polymeer aan een oppervlak en voegde daar een aan een kant positief geladen polymeer aan toe. De andere kant is neutraal en oplosbaar in water. Als de borstel vervuild is, verbreek je de ladingscontacten door bijvoorbeeld zout toe te voegen. “Je ritst de oude borstel er als het ware af”, aldus de promovendus.
Polymeerborstels worden al gebruikt voor sommige contactlenzen. De Vos verwacht dat toepassing van zijn vinding nog wel even zal duren.
Bron: De Telegraaf