Gom Schoonhouden gaat zich actief inzetten voor de inzameling van de bekende koffiebekertjes op de werkvloer. Het niet naleven van aangescherpte richtlijnen voor bedrijven die meer dan 500 bekertjes per week verbruiken, kan sinds dit jaar gevolgen hebben voor het verkrijgen van de milieuvergunning.
Gom heeft mede daarom een samenwerkingovereenkomst getekend met Stichting Disposables Benelux (SDB), in Nederland actief met het inzamelen en recyclen van eenmalig gebruikte kunststofbekers. De schoonmaakorganisatie gaat niet alleen het retoursysteem van SDB onder de aandacht brengen bij opdrachtgevers, maar desgewenst ook zelf de inzameling binnen het gebouw logistiek organiseren. Jaarlijks verbruikt het Nederlandse bedrijfsleven miljarden polystyreen drinkbekers voor eenmalig gebruik.
Met ingang van dit jaar gelden er op basis van het nieuwe Landelijk AfvalbeheerPlan (LAP2) richtlijnen voor het inzamelen van kunststofbekers. Bedrijven en instellingen die meer dan 500 bekertjes per week gebruiken worden geacht maatregelen treffen voor gescheiden inzameling en recycling. Wanneer de bekers niet op de juiste wijze worden ingezameld en verwerkt kan dit consequenties hebben voor het al dan niet verkrijgen van een milieuvergunning.
De Stichting Disposables Benelux (SDB), een samenwerkingsverband van de drankenautomatenbranche in Nederland, disposablesfabrikanten/ leveranciers en grondstofproducenten, heeft met het oog op de inzamelingsproblematiek een Retoursysteem® ontwikkeld waaraan bedrijven en organisaties kunnen deelnemen. Veel bedrijven blijken hiervan echter nog niet op de hoogte of verwerken de polystyreen bekertjes niet op de voorgeschreven manier. Gom Schoonhouden gaat haar relaties daarom voorlichten en zo nodig ondersteunen bij het opzetten van een inzamelsysteem dat aan de wettelijke eisen voldoet.
Landelijk dekkend systeem
Volgens de SDB laat de inzameling van plastic bekertjes op dit moment nog flink te wensen over. De stichting is dan ook blij met de ondersteuning die Gom Schoonhouden heeft toegezegd. De heer Henk Kloeze, voorzitter van de SDB: “Het Retoursysteem® is het enige landelijk dekkende systeem in Nederland dat éénmalige kunststof bekers recyclet en bewijst al meer dan 18 jaar dit tegen minimale kosten te kunnen doen. Met een partner als Gom die daadwerkelijk bij het Nederlandse bedrijfsleven over de vloer komt, kunnen we een nieuwe stap zetten in het bevorderen van de inzameling en herverwerking.”
Automaten- en drinkbekers voor eenmalig gebruik kunnen voor maar liefst 90% materieel gerecycled worden. Het gerecycled materiaal wordt onder meer ingezet voor de productie van nieuwe, functionele producten zoals bijvoorbeeld linialen, dvd-hoesjes en plantenpotten. Uit onderzoek door onder meer TNO blijkt overigens dat plastic bekers – mits ingezameld en gerecycled – beter zijn voor het milieu dan serviesgoed.
Op de foto:
Henk Kloeze, voorzitter van inzamelingsorganisatie Stichting Disposables Benelux (l) en Marco Konter, Manager marketing van Gom Schoonhouden (r) tekenen een samenwerkingovereenkomst om het tij keren.