Over enige weken start naar verwachting een opleiding op het gebied van het voorbereiden van aanbestedingen met betrekking tot schoonmaakdiensten die een geheel nieuwe en eigen signatuur heeft. Volgens initiator John Tabbers zal het leiden tot een kwalitatieve verbetering van het niveau van aanbestedings- en tenderbestekken en tot significante besparingen op externe advieskosten. Zal het een doorbraak in Schoonmaakland gaan betekenen?
De opleiding is gebaseerd op een interactief kennis nemen en toegelicht krijgen van de beste bestekken op het gebied van schoonmaakdienstverlening, op het uitvoeren en bespreken van noodzakelijke voorstudies, op het verkrijgen van nadere toelichtingen door vertegenwoordigers van schoonmaakbedrijven en op het regelmatig beoordeeld krijgen van tussentijdse bestekversies. Uitgangspunt is het vroegtijdig bij de hand nemen van inkoopmedewerkers die op afzienbare termijn betrokken zullen gaan worden bij aanbestedingen en tenders vanwege het te voorziene aflopen van lopende contracten en raamovereenkomsten.
Per opleidingstraject wordt één geselecteerd bestek in detail geanalyseerd. Alternatieve benaderingswijzen van deelthema’s worden toegelicht aan de hand van voorbeelden uit andere schoonmaakbestekken. Toelichting op marktontwikkelingen en technische specificaties wordt verkregen doordat schoonmaakbedrijven uitgenodigd worden om -binnen het kader van kennisoverdracht- toelichting te geven op vragen uit de groep.
De opleiding wordt globaal als volgt gestructureerd:
- Aantal opleidingsdagen: 6 tot 10, afhankelijk van het aanwezige kennisniveau bij de deelnemers en de snelheid van het doorlopen van het opleidingstraject
- Tijdsduur per dag: ochtend + middag (begin- en eindtijdstippen in overleg)
- Optreden van gastsprekers uit het bedrijfsleven: 2 á 3 uur, ’s middags
Dagindeling:
- Kennisoverdracht betreffende de thema’s van de dag
- Groepsdiscussie over het gemaakte ‘huiswerk’
- Formulering van vragen
- Kennisoverdracht en beantwoording van vragen door externe gastsprekers
- Evaluatie van de dag en bespreking van te maken ‘huiswerk’
Basisgedachte achter deze opleiding is dat deelnemers zich met name aanbestedingskennis eigen maken door ‘te doen’. Deze opleiding richt zich daarom op ‘begeleide zelfwerkzaamheid’ waarbij deelnemers bovendien scherper voor ogen krijgen wanneer, voor welke aspecten en hoe externe adviseurs geraadpleegd zouden moeten gaan worden. Naast dit aspect van ‘begeleide zelfwerkzaamheid’ zijn vernieuwende elementen het maximaal maar uiterst selectief gebruik maken van reeds bestaande aanbestedingsbestekken en de kennisoverdracht door schoonmaakbedrijven in de vorm van beantwoording van vragen. Hierdoor wordt marktdialoog mogelijk gemaakt, kunnen vraagpunten opgehelderd worden en verkrijgen aanbesteders inzicht in markt- en technische ontwikkelingen. De resulterende aanbestedingsbestekken zullen daardoor nauwer aansluiten bij de marktontwikkelingen en –mogelijkheden, van een kwalitatief hoger niveau zijn en tot stand gebracht worden met een minimum aan externe advieskosten.
Voor meer informatie: John Tabbers (johntabbers@upcmail.nl) aanbestedingsadviseur