Het RIVM en het CTKC (Consumer Technology Knowledge Center) hebben de ‘uitgebreide versie’ van Alpheios Alpha D3-Fogging onderzocht en de werking ervan aangetoond. Op basis daarvan heeft ontwikkelaar Alpheios onlangs van het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) toestemming gekregen voor deze uitbreiding. Het is daarmee het enige gevalideerde middel dat virusuitbraken kan en mag aanpakken in Nederland.
Prof. Dr. P.M.J. Terpstra van CTKC, en lid van het onderzoeksteam, beschouwt de uitbreiding van grote waarde voor de gezondheidszorg. “We zijn met het onderzoeksteam tot de conclusie gekomen dat dit een efficiënte manier is om virussen, waaronder noro (veroorzaker van buikgriep) snel en grondig aan te pakken. Zeker norovirusuitbraken veroorzaken ernstige problemen in zorginstellingen. Het leidt soms tot een opnamestop op een afdeling en beperkte bezoekregelingen. Met alle gezondheids- en financiële gevolgen van dien. Dit kan verleden tijd zijn als deze desinfectiemethode effectief wordt ingezet.”
Alpha D3-Fogging wordt al enkele jaren succesvol ingezet ter bestrijding van de ziekenhuisbacterie MRSA. Besmette ruimtes zijn binnen enkele uren gedesinfecteerd en direct gebruiksklaar. De uitbreiding levert zorginstellingen enorme kostenbesparingen op. Dr. H.A. Bijlmer, arts-microbioloog in het Bronovo ziekenhuis: “We hebben positieve ervaringen met de bestaande MRSA-vernevel desinfectiemethode. We beschikken over een fog-apparaat. Nu we dit ook kunnen inzetten voor de bestrijding van het norovirus betekent dit een aanwinst. Niet alleen voor onze organisatie, maar voor de totale gezondheidszorg. Door deze verneveling kunnen we in een paar uur tijd een ruimte vrijmaken van noro en andere virussen. Bijkomend voordeel is dat bedden, meubels en andere spullen gewoon kunnen blijven staan.”
Sinds de introductie van Alpha D3-Fogging, in 2009, is de apparatuur al bij meer dan 20 verschillende zorginstellingen en ziekenhuizen ingezet ter bestrijding van met name MRSA.