Tot eind 2010 bestond de Stichting van gecertificeerde makelaars in schoonmaakdienstverlening (VMS) uit 16 deelnemers. Sindsdien hebben de volgende personen zich aangemeld als kandidaat-deelnemer in de Stichting VMS:
– Mevrouw Roumen (Key Quality B.V.)
– De heer Daemen (Key Quality B.V.)
– Mevrouw Hulshof-Hendrix (Masterkey)
– De heer Halfman (Masterkey)
– De heer Maassen Van den Brink (Inkada)
– De heer Nieuwenhuizen (Inkada)
– De heer Romeijn (Seiso Facilitair Advies)
– De heer Staverman (Verhoeven & Partners)
– De heer Waalwijk (Verhoeven & Partners)
VMS heeft een eigen certificatieschema voor makelaars in schoonmaakdienstverlening opgezet, omdat ze van mening is dat een goede borging van kwaliteit en kennis van groot belang is voor de branche. Om in aanmerking te kunnen komen voor een certificaat dient een adviseur binnen een jaar na aanmelding bij SVS een proeve van vakbekwaamheid af te leggen. Indien men hiervoor slaagt ontvangt de deelnemer van Det Norske Veritas (DNV) een certificaat en mag zich gecertificeerd makelaar in schoonmaakdienstverlening noemen. Een dergelijk certificaat kent een geldigheidsduur van 5 jaar. Na die tijd dient men opnieuw de proeve van vakbekwaamheid af te leggen dan wel aan te kunnen tonen dat men gedurende de genoemde periode studiepunten heeft gehaald door het bijwonen van o.a. themabijeenkomsten.
Code Verantwoordelijk Marktgedrag
VMS neemt deel aan een werkgroep die zich bezighoudt met een Code Verantwoordelijk Marktgedrag. In die werkgroep zijn voorts de vakbonden, schoonmaakbedrijven, overheid en opdrachtgevers vertegenwoordigd. In de Code wordt vastgelegd hoe een eerlijkere concurrentie op basis van een goede prijs- en kwaliteitverhouding in de schoonmaakmarkt tot stand kan komen. VMS is in die groep erkend als dé vertegenwoordiger van de intermediairs.
VMS draagt aan de totstandkoming van de Code bij door het opstellen van een ‘Erkenningsregeling” voor bedrijven van intermediairs. Bedrijven die erkend willen worden moeten voldoen aan een aantal objectieve criteria die periodiek door een onafhankelijke instantie worden getoetst.
Dit is een verzwaring van de persoonsgebonden certificering die nu binnen VMS geldt. Als een bedrijf niet door de audit van de onafhankelijke keuringsinstelling komt, dan kan de erkenning worden ingetrokken/niet worden verleend. Die erkenningsregeling wordt binnen VMS-verband verder uitgewerkt. De uiteindelijke erkenningsregeling moet de standaard worden voor intermediairs.