De concurrentie neemt soms ongemeen harde vormen aan. Op het ETS – European Tissue Symposium (ISSA/Interclean Amsterdam) werd een vergelijkend onderzoek gepresenteerd naar de resultaten van het handen drogen met diverse soorten papieren handdoeken en drogen met traditionele hete luchtdrogers en jet-luchtdrogers.
Volgens onderzoeker Keith Redway van de universiteit van Westminster drogen papier en jet’s even goed, maar schieten traditionele handdrogers zeer tekort. Anders zit het met de ontwikkeling van bacteriën op de hand. Er is gemeten voor het wassen en na het wassen. Daarbij blijkt dat er bij papieren handdoeken een vermindering is van het aantal bacteriën na het wassen omdat je de bacteriën eraf veegt. Bij traditionele luchtdrogers, maar vooral bij jetdrogers is de aanwas van bacteriën juist explosief. Ook bij de verspreiding van bacteriën in de toiletruimte, scoren jetdrogers negatief.
Dyson is dé fabrikant van jetdrogers en deze producent is het zeer oneens met de uitkomsten van het onderzoek. Microbioloog Toby Savill stelt dat het onderzoek geen status heeft. ”Het is onwetenschappelijk uitgevoerd door een niet erg bekende onderzoeker op een niet toonaangevende universiteit. Dat wreekt zich doordat er methodologisch niet goed te werk is gegaan. Zo is er geen gebruik gemaakt van een peer group die het resultaat en de methode die daarvoor gebruikt zijn tegen het licht houdt. Dat is wel gebruikelijk bij een wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast zijn de gebruikte aantallen mensen te laag om representatief te zijn. Voor sommige delen is alleen gebruik gemaakt van de ervaring van de onderzoeker en diens medewerker, van andere delen zijn de resultaten van niet meer dan twintig mensen onderzocht. Op de meetmethoden van het handen wassen is nogal wat af te dingen. Er is maar twee maal gemeten, terwijl dat had moeten gebeuren voor het wassen, direct na het wassen, direct na het drogen en enige tijd erna. Als je wast komen bacteriën uit de poriën en die verspreiden zich. Het resultaat heeft dus niets met de droogmethode te maken. Ook het verspreiden van druppels komt bij alle vormen van drogen voor. Het merendeel valt echter op de grond, dus hoe gevaarlijk is dat nu helemaal?”
Leon van den Berg, hoofdredacteur Clean Totaal