Op ruim 80 locaties door heel Nederland organiseerde Asito recentelijk het Nationaal Integratie Diner. Mensen van meer dan 60 nationaliteiten kwamen in kleine groepen samen en kookten voor elkaar. De reacties waren zo positief dat is besloten om op 4 september 2012, Duurzame Dinsdag, het initiatief te herhalen, maar dan groter. Alle geïnteresseerde organisaties worden dan uitgenodigd om mee te doen. Klapstuk wordt een groot galadiner.
Het doel van het Nationaal Integratie Diner is om te leren van verschillende culturen en te zorgen voor onderling begrip. “Bij Asito werken bijna 10.000 mensen met meer dan 90 nationaliteiten”, vertelt directielid van Asito Ron Steenkuijl. “Dit levert een enorme culturele rijkdom op, maar soms ook misverstanden tussen culturen. Het Nationaal Integratie Diner is bedoeld om mensen met elkaar kennis te laten maken buiten het werk. Eten en koken speelt in elke cultuur een belangrijke rol, vandaar dit thema. De positieve reacties van onze relaties heeft ons doen besluiten om het Nationaal Integratie Diner volgend jaar open te stellen voor alle geïnteresseerde organisaties om op die manier onze doelstelling te verruimen van Asito naar heel Nederland. De kracht van de massa wordt ingezet om een daadwerkelijk verschil te maken. Klapstuk wordt een galadiner, met als uitgangspunten culturele uitwisseling en duurzaamheid.”
Deelnemers
Ruim 80 dinergroepen in het hele land namen deel aan het Nationaal Integratie Diner. Daarnaast zijn klanten van Asito eveneens bereid gevonden om hun steentje bij te dragen. Objectleidster Brenda Brand van Asito: “ Ik ben werkzaam voor Asito bij Van der Valk in Ridderkerk en geef hier leiding aan mensen met maar liefst 14 verschillende nationaliteiten. Dat levert soms hilarische situaties op. Hotel Van der Valk was ook direct enthousiast over het diner en heeft ons meteen de gelegenheid gegeven om het koken en diner gewoon te laten plaatsvinden in het hotel.”
Social Media
Deelnemers aan het Nationaal Integratie Diner zijn, naast koken en ervaringen uitwisselen, uitgedaagd om hun ervaringen te delen via social media. Zo kunnen zij de verschillende gerechten en recepten delen via de Facebookpagina van het Nationaal Integratiediner. Daarnaast kunnen ervaringen gedeeld worden op Twitter onder de hashtag ‘#NID’. Steenkuijl: “Deelnemers hebben verteld wat hen opviel. Uiteraard kunnen dit smakelijke gerechten zijn, maar ook bijzondere tafelmanieren van andere culturen kunnen genoemd worden. Door dit te delen, leren ook hun vrienden en kennissen over de eetgewoonten van andere culturen. Bovendien kunnen we met social media de buitenwereld betrekken. Met de plannen voor volgend jaar kunnen we hier enorme groepen mensen mee bereiken.” De reacties en kookkunsten van de deelnemers worden ook verwerkt in een boek waarin naast de recepten vooral de mensen centraal staan.
Nationaal Integratie Diner
Het Nationaal Integratie Diner bestaat uit kleinschalige diners waarbij één van de deelnemers een maaltijd kookt vanuit de eigen cultuur. Het gespreksthema tijdens het diner is de rol van eten en koken in de verschillende culturen. Een informele en herkenbare kennismaking moet ervoor zorgen dat mensen op een leuke manier elkaars cultuur en gewoonten leren begrijpen. Landelijk startpunt van het Nationaal Integratie Diner was het Van der Valk hotel in Ridderkerk.