OSB heeft een brief aan de leden van de vaste Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris De Krom gestuurd met het verzoek het wetsvoorstel over de Wet Werken Naar Vermogen (WWNV) op een aantal punten te verbeteren.
Daarbij vraagt OSB de wet aan te passen, waardoor het voor werkgevers mogelijk wordt om mensen naar vermogen te laten werken in de schoonmaakbranche. OSB pleit in de eerste plaats voor voldoende budget voor begeleiding, ondersteuning en scholing. Daarnaast spreekt zij haar zorg uit dat door de voorgestelde bezuinigingen onvoldoende budget is om het mogelijk te maken, dat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt ook werkelijk aan de slag kunnen.
Schoonmaakbedrijven zoeken al jaren de samenwerking op met de sociale werkvoorziening. Het werk in de schoonmaakbranche leent zich namelijk goed voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onze branche biedt lageropgeleiden werk, fatsoenlijk loon en de kans zich verder te ontwikkelen. Het doel van de WWNV is juist deze mensen te helpen om te kunnen gaan werken bij een reguliere werkgever. Het behalen van deze doelstelling hangt sterk af van de bereidheid en het vermogen van werkgevers om mensen met een beperking te laten werken. OSB vindt dat de nieuwe wet de werkgevers hier onvoldoende in steunt.
Voldoende budget
Het belangrijkste doel dat de WWNV wil bereiken, is dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen gaan werken naar vermogen. Om te zorgen dat dit ook echt lukt, is het cruciaal dat goede begeleiding, ondersteuning en scholing plaatsvindt. Door de huidige voorgestelde bezuinigingen van de overheid is er onvoldoende geld beschikbaar om de gedachte achter de wet goed uit te voeren, waardoor het ondersteunen van deze grote groep mensen op losse schroeven komt te staan. OSB wil graag met de staatssecretaris en Kamerleden in gesprek om de WWNV ook voor werkgevers een succes te laten zijn.
Voorzitter OSB, Hans Simons: “Onze schoonmaakbranche, waar 80% van onze mensen parttime werkt, is zeer geschikt voor mensen met een afstand tot de arbeidmarkt. Aan de ene kant kan het werk flexibel worden ingedeeld, aan de andere kant is het vak schoonmaker te leren met goede scholing en begeleiding. De Wet Werken naar Vermogen biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans. Door een aantal verbeteringen in het wetsvoorstel door te voeren wordt de WWVN ook een succes voor werkgevers. Het doel hiervan is, dat de wet ook dat bereikt waarvoor hij is bedoeld: mensen naar vermogen te laten werken”.