Het FNV Schoonmakersparlement heeft vrijdag 16 december besloten om op de verjaardag van hun topbestuurder Mari Martens (5 januari a.s.) de eerste landelijke stakingsdag te gaan organiseren. Dit om de CAO-eisen kracht bij te zetten. “De beer is los”, aldus voorman Mari Martens.
De status van de voorgenomen plannen dragen tot 1 januari nog het etiket ultimatum. Wordt er met de werkgeversorganisatie geen overeenstemming bereikt over de inhoud van de CAO vóór deze datum dan roept FNV Bondgenoten haar leden 1 januari op om actie te gaan voeren. Een nagenoeg schier onmogelijke termijn. De aangekondigde stakingen lijken dan ook onvermijdelijk.
Actie
De plannen zijn om zich alsdan in Amsterdam te verzamelen (hierbij wordt de RAI als locatie genoemd) om vervolgens massaal naar het kantoor van Philips Amsterdam op te trekken en daar te demonstreren/protesteren. Deze locatie is gekozen omdat Philips volgens FNV Bondgenoten “de grootste boeven” zijn. Er worden minimaal 2.000 stakende schoonmakers verwacht, dus Philips kan de broodjes en soep vast klaar gaan zetten. Vervolgens wordt er op één dag per week gestaakt net zo lang tot de CAO afgerond is. Dit laatste lijkt ons strategisch bedacht door FNV Bondgenoten: het kost minder uit de stakingskas dan iedere dag staken en toch houden zij continue aandacht.
Locaties
Henk Cornelisse vroeg aan Mari Martens en Ron Meijer of op de locaties van opdrachtgevers die inmiddels de Code en/of de Gouden Standaard getekend hebben de staking niet aan de orde komt. Dit leek hem namelijk logisch. Helaas blijkt dat niet het geval te zijn.
Mari Martens, topbestuurder FNV Bondgenoten reageert als volgt: “Voor acties met betrekking tot de CAO wordt geen enkel bedrijf uitgezonderd. Het maakt niet uit wat ze ondertekent hebben, onze leden zijn vrij om wel of niet deel te nemen dus kan ik niet garanderen dat de leden van die bedrijven gaan staken. De werkgevers kunnen ons nog tegemoet komen voor 1 januari. In dat geval is er in januari geen staking met betrekking tot de CAO. De oproep tot staken doen wij op zijn vroegst op 1 januari, dan loopt het ultimatum af. We komen 1x per week samen bij een nader te bepalen doelwit. Hoe en of er vervolgens gestaakt wordt beslissen leden zelf. Ook beslissen de leden over hoe lang er gestaakt wordt”
Stakingskas tjokvol
Ron Meijer, bestuurder FNV Bondgenoten, gooit er behoorlijk wat gespierde vakbondsretoriek tegenaan: “Iedere schoonmaker in Nederland mag meeknokken voor de respectvoorstellen die voor de meeste Nederlanders doodnormaal zijn. De Gouden Standaard is een middel om de schijnwereld te doorbreken. Zelfbewuste schoonmakers zijn de veroveraars én de controleurs van goede afspraken. Zij hebben daartoe verschillende middelen. Praten, luisteren, overleggen én actie voeren. Je opmerking over één maal er week staken is onzin. Je opmerking over de stakingskas nog grotere onzin: de stakingskas zit tjokvol, daar kan gemakkelijk een half jaar staking in de schoonmaak uit gefinancierd worden. Als ons ultimatum afloopt kan er vanaf die tijd actie worden gevoerd, bij wijze van spreken al op 1 januari om 00.00 uur. Als schoonmakers doodnormale dingen als doorbetaling bij ziekte niet waard zijn dan gunnen wij de bazen en opdrachtgevers geen champagne of een rustig Nieuwjaarsontbijt. 5 januari wordt een actiedag! Maar natuurlijk niet de eerste! Philips ja, maar ook ING, ABN, VU, Rijksuniversiteit. Je weet hoe we zijn, wij houden van verrassingen”.
Kortom er ligt een behoorlijke druk op de CAO onderhandelaars om de stakingen te voorkomen. Het verschil tussen vraag en aanbod doet ons (redactie) echter het ergste vrezen.
De redactie
Lees ook:
FNV Gouden Standaard: Alles goud wat er blinkt?
FNV Gouden Standaard: Luchtballon??
FNV Bondgenoten als huwelijkskandidaat