Clean Totaal wil een beeld geven van het belang van schoonmaak in alle sectoren van de samenleving. Daarom namen we een kijkje in de keuken van een grote Europese varkensslachterij in Brabant waar dagelijks 13.000 tot 15.000 varkens het ondermaanse verlaten. Schoonmaak is daar een van de kerntaken en een voorwaarde om op een goede en veilige manier vlees te verwerken. We volgden veertien schoonmakers van CSU die een intensieve SVS-training om dit werk nog beter uit te voeren.
Wie vlees eet moet accepteren dat daarvoor dieren gedood worden. Aanvaardbaar als dat op een goede manier gebeurt. Uit het buitenland bereiken ons wat dat betreft wel berichten waar je niet vrolijk van wordt. In ons land gaat het er beter aan toe. Over slachten bestaan vele fabels en misverstanden. Waarover geen discussie bestaat is de nadruk op hygiëne. Gedurende het hele verwerkingsproces waarin het levende varken in anderhalf uur transformeert in diverse eindproducten is de hygiëne zeer streng. Vanzelfsprekend vindt ook de schoonmaak van machines en gebouwen volgens strikte protocollen plaats. De schoonmakers moeten deze protocollen van buiten kennen en ook weten waarom bepaalde handelingen in een bepaalde volgorde moeten worden verricht. Ook is de reiniging en desinfectie niet gelijk op alle afdelingen. Kern is dat moet worden voorkomen dat er kruisbesmettingen ontstaan tussen de diverse afdelingen van de slachterij. Zo worden verschillende schoonmaak- en desinfectiemiddelen gebruikt tijdens de schoonmaak om verschillende soorten bacteriën de baas te blijven.