John Tabbers heeft op het Clean Totaalforum op LinkedIn volgende bericht gepost over de herziene schoonmaakaanbesteding van de Rijksuniversiteit Groningen:
Na teruggefloten te zijn door de Codecommissie vanwege het toepassen van het gunningscriterium Laagste Prijs, heeft Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op 15 februari 2012 een herzien bestek gepubliceerd, met EMVI als gunningscriterium.
Opmerkelijk hierbij is dat het aangeboden uurtarief op voorhand vaststaat (21,15 euro, incl. VET) en het scoremodel daarmee volledig gebaseerd is op zgn. kwalitatieve elementen (toezichturen; opleidingsplan; aansluiting bij primair proces; MVO; implementatieplan; klanttevredenheidsonderzoek; vakantieplanning).
Bij een huidig gemiddeld bruto-uurloon incl. VET van 10,82 euro blijkt het aangeboden uurloon dus een ruimte te bieden van 10,33 euro ter dekking van schoonmaakmiddelen, materialen,machinekosten, werkkleding, uitrusting, opleidingskosten, werkgeverslasten, direct/indirect toezicht, management, risico- en winstopslag.
Daarbij wordt uitgegaan van de volgende prestatienormen in m2 per uur:
verkeers-/sport- en buitenruimten: 625 m2/u;
administratieve -, bibliotheek-,onderwijs- en experimenteerruimten: 410 m2/u;
restauratieve ruimten: 270 m2/u; sanitaire ruimten: 85 m2/u;
experimenteerruimten extra hygiëne: 135 m2/u.
Blijft voor mij de vraag – waar het oorspronkelijke bestek uitging van gunning op basis van laagste prijs- of de thans gepresenteerde combinatie van een vast uurtarief en voorgeschreven prestatienormen zal leiden tot een wezenlijk realistischer tarief-prestatiecombinatie.
is hier sprake van een positieve doorbraak óf is hier sprake van een gecamoufleerde knevelconstructie?
Geef hier uw reactie in de Clean Totaalgroep op LinkedIn.