De 50 Gom schoonmakers van de gemeentelijke panden van de Drechtsteden kregen onlangs te horen dat ze niet meer naar hun werk hoeven te komen omdat de gemeente de schoonmaak per 1 januari 2016 laat uitvoeren door SW’ers van Drechtwerk, het SW bedrijf van Drechtsteden zelf. Verdringing aan de onderkant van de arbeidsmarkt in optima forma. De ene kwetsbare groep lijkt hier te worden ingeruild voor de andere.
Naar aanleiding van deze netelige kwestie en het stelselmatig weigeren van overleg heeft OSB, samen met FNV, CNV, Code Commissie en Gom een brandbrief opgesteld die vandaag is verzonden naar de woordvoerders onderkant arbeidsmarkt/participatie en markt en overheid in de Tweede Kamer.
De briefschrijvers beschouwen de handelwijze van Drechtsteden als maatschappelijk onverantwoordelijk en onbehoorlijk gelet op het directe verdringingseffect en roept de aangeschreven woordvoerders op Minister Asscher aan te sporen hierover met Drechtsteden in contact te treden. Er moet aangedrongen worden op een oplossing die èn de participatie bevordert èn voor deze 50 medewerkers een beter perspectief op behoud van hun baan biedt. OSB ziet daarvoor goede mogelijkheden en wil daar graag een constructieve bijdrage aan leveren.
Partijen herinneren de woordvoerders in dit verband aan uitspraken van Minister Asscher (brief vorig jaar aan de Tweede Kamer TK 29.544, nr. 558) waarin hij stelt rukt dat het kabinet de inzet van gemeenten om bij aanbestedingen ook mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden op werk, in algemene zin ondersteunt. De minister benadrukte met klem dat als dit ten koste gaat van de bestaanszekerheid van mensen mèt een baan, dat de maatregel zijn doel dan voorbij schiet.
Lees hier de brandbrief van OSB en betrokken partijen (PDF)
Lees ook: schoonmakers Drechtsteden in actie tegen ontslag