De afdeling geriatrie van het St. Dimpnaziekenhuis in het Belgische Geel wordt al enige tijd schoongemaakt met Pro-Bio. De ontgeurende reiniger van Boma werkt op basis van probiotica, ofwel ‘goede’ bacteriën. De eerste testresultaten wekken hoge verwachtingen, maar de leverancier blijft vooralsnog voorzichtig met het claimen van eigenschappen.
Doris Eder, hoofd facilitaire diensten van het St. Dimpnaziekenhuis, heeft een drukke agenda. Maar ze maakt graag even tijd om het experiment toe te lichten. Onaangename ziekenhuisgeuren vormen een hardnekkig probleem. Zeker op een afdeling als geriatrie, waar vaak luiers gewisseld worden en ‘ongelukjes’ gebeuren op het toilet of op de vloer. De ultieme oplossing is nog steeds niet uitgevonden. Bestaande middelen zijn te agressief, te duur of werken maar korte tijd. Dus werkt ze graag mee aan verbetering. De rest van het verhaal, zegt ze, laat ze graag over aan Andrea Vermeulen, leidster van de schoonmaakploeg van Cleaning Masters, en volgens haar ‘de beste voorvrouw in België’.
Ontgeurders
Ook Marc Celen, hoofd training en consulting van Boma, is vanuit het hoofdkantoor in Antwerpen naar Geel gekomen om het nieuwe product toe te lichten. Probiotica worden al meerdere jaren toegepast in de landbouw en de farmacie. Het principe ervan is dat schadelijke bacteriën worden verdrongen door speciaal geselecteerde goedaardige bacteriën, die zich veel sneller vermenigvuldigen.
“Ook kwalijke geuren worden vaak door bacteriën veroorzaakt. En hier ligt al het eerste, belangrijke onderscheid met bestaande ontgeurende reinigers”, aldus Celen. “Deze middelen bestrijden namelijk alleen het effect, ze nemen de oorzaak niet weg. De klassieke methode is om ‘lekkere’ geuren toe te voegen, maar het kortstondige effect daarvan is vaak een zware, drukkende parfumlucht, die erger is dan de kwaal. Ook de zogeheten febrèzen, middelen die geurmoleculen neutraliseren door ze te omkapselen, hebben schadelijke bijwerkingen. Gebruikers klagen over chemische dampen. Bovendien is het middel duur en vergt het extra handelingen: het werkt niet in een mengsel met het schoonmaakmiddel.”
Kalkaanslag
Pro-Bio laat al deze nadelen achter zich. De ‘goede bacteriën’ zijn geïntegreerd in de drie basisschoonmaakmiddelen voor het interieur, voor het sanitair en voor de vloeren. Na ruim een maand testen in het ziekenhuis in Geel lijkt het middel aan alle verwachtingen te voldoen. “Het laat een lichte, aangename geur na”, zegt Vermeulen, “die ook de volgende dag nog merkbaar is. En wat voor ons natuurlijk belangrijk is, het middel reinigt heel goed. Het sanitair wordt goed schoon en op de vloer blijven minder strepen achter.” Het meest verrassende effect vindt Andrea de sterk verminderde kalkaanslag. “Gewoonlijk ontkalken we twee keer per week. Het lijkt erop dat nu één keer per maand volstaat.” Er was ook één kortstondige bijwerking. De eerste paar dagen voelde de met Pro-Bio gereinigde vloer wat kleverig aan. Maar dat effect verdween en keerde ook niet terug.
Wildplassen
Celen kan de effecten wel verklaren. “Op elke vloer bevindt zich een residu van vuil”, zegt hij. “Dat wordt door Pro-Bio Floor afgebroken en dat veroorzaakt ook het kleven in het begin. Al moet ik toegeven dat we dit effect niet hadden voorzien en dat we er wel even van schrokken.” Ook de verminderde kalkaanslag is te danken aan de probiotica. De schadelijke bacteriën gedijen immers op kalk en vuil en houden omgekeerd de aanslag in stand. Nadat de aanslag is verdwenen, vormen de goede bacteriën een nieuwe en schone biofilmlaag met preventieve werking. In de stad Antwerpen, vertelt Celen, wordt Pro-Bio momenteel gebruikt op plaatsen waar veel wildplassers komen. Ook hier gaat het om een test. Iedereen weet hoe penetrant de urinelucht op zulke plaatsen kan zijn. Ook hier zijn de eerste resultaten zeer positief.
Ontsmetting
Het lijkt er dus op dat Boma met Pro-Bio een klein ‘wondermiddel’ heeft gevonden. Temeer omdat in laboratoriumtesten is gebleken dat het middel ook de ontwikkeling van ziekteverwekkende bacteriën tegengaat. “Maar”, zegt Celen, “om dit te bewijzen zijn veel meer metingen nodig. Die moeten de komende maanden plaatsvinden in academische ziekenhuizen, onder toezicht van microbiologen en andere wetenschappers. Tot die tijd zijn we zeer voorzichtig met claims. Overigens moeten we het aandeel van de dagelijkse schoonmaak, zelfs met probiotica, in het bestrijden van kruisbesmettingen niet overschatten”, zegt Celen. “Verreweg de meeste besmettingen vinden plaats door slechte handhygiëne. Maar zelfs het kleine percentage dat we wel kunnen voorkomen, is mooi meegenomen.”
Ketenregisseur
Pro-Bio is niet het eerste probiotische schoonmaakmiddel op de markt, maar wel het eerste totaalconcept dat de kinderziektes lijkt te hebben overwonnen. “Onze concurrenten waren te haastig met claims”, meent Celen. “Hun noodzaak om de ontwikkelkosten terug te verdienen was te groot.” Boma ontwikkelt nieuwe producten nooit alleen, maar altijd in samenwerking met technologische bureaus, fabrikanten én eindgebruikers. Celen: “We zijn van oorsprong een groothandel, maar we hebben ons ontwikkeld tot een ketenregisseur die partijen bij elkaar brengt. We delen zowel de kennis als de risico’s. Onze adviseurs zullen ook nooit met een catalogus in de hand naar klanten gaan, zo van: kiest u maar. We denken in termen van problemen en oplossingen. En bij het vinden van oplossingen zijn mensen zoals Andrea Vermeulen van onschatbare waarde. Zij weten precies wat speelt, wat werkt en wat niet. Die kennis vind je niet onder de microscoop.”
Informatie