In Grubbenvorst, een klein maar prachtig vlekje op de landkaart in Limburg, huist een bedrijf dat schoonmaaktechnisch gezien een zeer interessante en innovatieve testmachine heeft ontwikkeld. De Quality Maintance Control 007 (QMC-007) is ontwikkeld door James, specialist op het gebied van reinigingsproducten voor meubelstoffen en harde en zachte vloeren en zusterbedrijf Bond Textile Research. En er is er maar één op de hele wereld.
Chris Reutelingsperger en Monique Wekking nemen Clean Totaal direct mee naar het ‘heilige der heiligen’: de ruimte waar de QMC-007 staat opgesteld. “Met dit apparaat kunnen wij diverse tests uitvoeren op meubelstoffen en alle vormen van vloeren”, zegt Reutelingsperger, die wordt gezien als een autoriteit op het gebied van schoonmaken. Hij is sinds 1994 directeur van het bedrijf James – dat al sinds 1927 bestaat – en richtte zusterbedrijf Bond Textile Research op, waar Monique Wekking werkzaam is. Beide bedrijven zijn nauw met elkaar betrokken en beide organisaties zijn ook betrokken geweest bij de ontwikkeling van de testmachine QMC-007.
Onderhoudsadvies
Het zal u niet onbekend in de oren klinken: het onderhoud van met name tapijt en meubelstoffen is een hels karwei. De oplossing is volgens Reutelingsperger eenvoudig: een adequaat en praktisch ouderhoudsadvies voor iedere stof afzonderlijk. “Met de QMC kunnen wij de stoffen aan verschillende standaardtests onderwerpen. Zo kunnen we een objectief en definitief antwoord geven op verschillende vragen die met onderhoud te maken hebben. Kan een bepaald tapijt bijvoorbeeld tegen borstelend stofzuigen? Is het geschikt voor poeder- of juist padreiniging? En welke reinigingsmiddelen kun je wel en welke niet gebruiken? En voor meubelstoffen geldt hetzelfde: we kunnen bijvoorbeeld onderzoeken of een meubelstof gereinigd kan worden met een bepaalde sproei-extractie.”
Verrassingen
Ondanks de jarenlange ervaringen, komen Reutelingsperger en Wekking nog regelmatig voor verrassingen te staan. “Dat kan in positieve of in negatieve zin zijn”, vertelt laatstgenoemde. “In sommige vloerbedekkingen die wij op het testapparaat leggen, hebben we weinig tot geen vertrouwen. Maar deze blijken dan juist weer heel sterk en gemakkelijk te onderhouden te zijn. Maar we komen ook projecttapijten tegen die niet eens tegen borstelend stofzuigen kunnen.” Reutelingsperger: “Als we onze teststofzuiger er overheen laten gaan, krijgen we een dusdanige structuurbeschadiging dat de uitstraling van het tapijt blijvend verandert. Dat is dus geen projectkwaliteit. Wij krijgen regelmatig van tapijtfabrikanten en makers van meubelstoffen producten toegezonden die net uit de ontwikkelingsfase komen. Er wordt ons dan gevraagd of de nieuwe stoffen daadwerkelijk kans van slagen hebben. Of ze dus onderhoudstechnisch ook “realistisch” zijn.
Extra werk
Monique Wekking: “Eigenlijk zou bij iedere aanbesteding van een schoonmaakklus standaard een onderhoudsadvies voor stoffen moeten worden meegegeven. Zoals dat ook bij harde vloeren gebeurd. Tapijt – en ook meubelstoffen – wordt meestal als extra werk meegenomen in het bestek, maar het hoort natuurlijk gewoon bij het onderhoud. Je kunt niet zomaar alle reinigingsmiddelen en -machines gebruiken op ieder tapijt. De kwaliteit van het product en de samenstelling, de constructie bepalen welke reinigingsmethode je moet inzetten. Is het tapijt geweven of getuft, heeft het een lage of een hoge pool? Het zijn allemaal vragen waarop een schoonmaakbedrijf antwoord zou moeten vragen alvorens aan de slag te gaan. En een bedrijf dat een schoonmaakonderneming inhuurt zou het ook moeten willen weten. Het is noodzakelijk voor de duurzaamheid van het tapijt, waarin het bedrijf immers flink heeft geïnvesteerd.”
Oók stofzuigers testen
De QMC-007 werd – de naam zegt het al – in 2007 geïntroduceerd, toen puur als testapparaat voor tapijt en meubelstoffen. Inmiddels blijkt dat het apparaat ook voor andere doeleinden kan worden gebruikt. Chris Reutelingsperger: “We testen tegenwoordig ook stofzuigers. Voorheen wisten we niet wat een stofzuiger deed met de structuur van tapijt. Bekend was dat de snelheid van lucht aan de zuigbuis ongeveer tweehonderd kilometer per uur is, maar we wisten niet wat dat met het tapijt doet. Dat kunnen we nu wel meten door met sensoren de onderdruk en luchtsnelheid van stofzuigers te meten. Met de gegevens kunnen stofzuigerfabrikanten hun apparaten doorontwikkelen. De overheid stimuleert de bedrijven om stofzuigers met minder wattage te ontwikkelen. Het aantal Watts zegt namelijk niets over de kwaliteit van de stofzuiger. Met onze machine kunnen we nu een meting verrichten die daadwerkelijk de kwaliteit meet. Dat was tot voor kort nergens ter wereld mogelijk.”
Er zit op stofzuigergebied een revolutie aan te komen. “Het energieverbruik moet omlaag. Er zijn nu al stofzuigers ontwikkeld met een turbine van 800 Watt, die beter presteren dan de huidige apparaten van 2400 Watt. Die turbine is maar heel klein, maar draait veel harder rond. Normaal is 15.000 toeren, maar deze maakt er 60.000. Het fijne is, dat dat zo hard gaat dat het menselijk oor het ook niet meer kan horen. Je hoort alleen de lucht, niet de motor. Dat is arbo-technisch natuurlijk ook perfect.”
Informatie:
Monique Wekking