Tijdens het gesprek met Clean Totaal geeft Bruining tal van voorbeelden van zaken die mis gaan. Hij wil daar echter niet te lang bij stilstaan. “Het is interessanter om de oorzaken van het probleem boven tafel te krijgen.” Vlug tekent hij de Cirkel van Sinner en laat zien waar de knelpunten zitten. “In die cirkel staan vier elementen die het succes van schoonmaak bepalen: reinigingsmiddelen, tijd, temperatuur en mechanische arbeid. Wat je nu ziet, is dat het falen van strippen ontstaat doordat een of meerdere van deze aspecten niet goed worden ingevuld.
Het grootste probleem vormt de tijd. Ook al gebruik je goede chemie, dan nog is het resultaat onvoldoende als deze niet genoeg tijd krijgt om in te werken. Tegenwoordig moet alles gehaast gebeuren omdat er een bepaald tarief is afgesproken met de klant. Een schoonmaker krijgt dan bijvoorbeeld te horen dat voor strippen vier uur beschikbaar is. Dat is nog wel mogelijk als het aantal vierkante meters niet te groot is en als er sprake is van topcoaten, maar niet als er sprake is van recoaten. Dan moet je namelijk tussen de handelingen droogtijden invoegen en die tijd heb je dan niet. Bij topcoaten doe je in feite niet meer dan de vloer schrobben en opzuigen en vervolgens in de was zetten met een abrasieve pad. Bij recoaten spreek je eigenlijk over het ‘echte’ strippen. Je maakt de vloer schoon en haalt er dan met een stripper en met een bruine pad de bestaande waxlagen af. Bij dit proces worden veel fouten gemaakt. Je kunt coaten zien als horizontaal schilderen. Als je voorbewerking niet goed is, zal de deklaag niet duurzaam zijn en heb je in feite het werk voor niets gedaan.”
enplan. Je moet strippen niet alleen zien, maar vooral ook voelen. Als je eenmaal een vloer goed hebt gestript, dan maak je echt nooit meer domme fouten en behoren onplezierige confrontaties met klanten hierover tot het verleden.”