• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Cleantotaal.nlCleantotaal.nl

  • Nieuws
    • Artikelen
    • Cao schoonmaak
    • Opinie
    • Podcasts
  • Vacatures
  • Vakpartners
    • The Legal Company
    • Schoonmaak Vakdagen
  • Adverteren
  • » Abonneren
    • Abonneren op Clean Totaal
    • Ontvang de gratis nieuwsbrief
    • Uw abonnement op Clean Totaal aanpassen
  • icon
  • Contactpagina
  • Winkelmand

Groen omgaan met je mensen

Artikelen 24 januari 2011

Door Jaap Peters

 

Het gemengd boerenbedrijf is van nature duurzaam: de output (mest) van het een is de input voor iets anders. Daardoor ontstaan er geen reststromen en heb je geen vervuiling. In tegendeel ‘de zaak’ wordt steeds gezonder. We spreken dan soms ook wel over organisch organiseren. In San Francisco sprak ik de eigenaar van een locaal befaamd restaurant (family owned) op een fantastische plek aan de kust: Louis’ Restaurant. Hij vertelde over zijn werkwijze op de diverse deelaspecten van de bedrijfsvoering. Ik pak er drie praktische elementen uit.

 
Naarmate personeel ouder wordt moet je zorgen dat ze op andere plekken inzetbaar komen. Bijscholen en zorgen dat ze de opgedane ervaring kunnen benutten. Zelfs gepensioneerde medewerkers komen wekelijks even langs en zijn ‘publiekstrekkers’ voor de vaste gasten: een vorm van relatiemanagement. Verse groenten voor vandaag zijn morgen nog steeds verse groenten voor in de soep. Echte servetten gebruiken (geen papieren), daarna kunnen ze nog dienen in de keuken als poetsdoek en tenslotte hebben ze nog een verlengd leven als dweil op de grond. Over een praktische actie in het kader van ‘schoon genoeg’ gesproken. De eigenaar was een 3e generatie Griek. Zijn opa en vader waren hem al voor gegaan. Alle thema’s die we bespraken waren doordrenkt van een vanzelfsprekend MVO. Eerlijk gezegd denk ik niet dat hij er expliciet mee bezig was. Drie P’s? Hij was gewoon een zuinige ondernemer en ervan overtuigd dat hij met goed en vers eten, relaties opbouwen met zijn klanten, kostenbewust bezig zijn en die erfenis van fantastische vestigingsplek tot in lengte van dagen gezond kon concurreren.
 
Duurzaam is daarmee gewoon zuinig zijn op je mensen, zuinig zijn op je spullen (hergebruiken op een slimme manier) en voorkomen van reststromen. Normaal doen heet dus tegenwoordig ‘Groen’. Ik zoom nog even in gaan op Groen omgaan met je mensen: Laten we voor de grap de letters van G.R.O.E.N. eens uitwerken in die context. Niet dat ik van simplificaties hou, maar een ezelsbruggetje is nooit weg.
 
G = gelijkwaardig (wat u niet wil wat u geschiedt doe dat ook een ander niet);
R = roeping (veel vakmensen zijn intrinsiek gemotiveerd, het is immers nooit schoon genoeg);
O = opleiden (net als liefde is kennis iets wat meer wordt als je het deelt);
E = energie (een mens is geen batterij die je na believen kunt gebruiken en vervangen)
N = naturel (doe maar gewoon, dat is genoeg: Er is genoeg voor iedereen, maar niet voor ieders hebzucht)
 
Laten we gewoon een beetje zuinig zijn op de Aarde: als je alleen maar haalt en niets brengt stoken we hem op; als je je mensen behandelt als oud vuil worden het reststromen die verkeerde signalen doorgegeven aan hun kinderen en aan jouw klanten, als je je mensen goed opleidt kunnen ze kennis op kennis stapelen en de organisatie slimmer maken, als je mensen energie krijgen van hun werk scheelt dat een stuk in het ziekteverzuim en tevreden medewerkers maken bovendien tevreden klanten. En tevreden klanten zijn de eco-brandstof voor een duurzame onderneming. En dat is echt nieuw in de 21ste eeuw: de aandeelhouder komt pas daarna: duurzame waardecreatie doe je via je medewerkers! Groen omgaan met je mensen, …… het loont!
 
Jaap Peters is organisatieactivist en werkt bij DeLimes | organisatieontwikkeling.

Hij is acteur van de boeken Niets nieuws onder de zon, Intensieve Menshouderij, Het Rijnland Boekje en Bij welke reorganisatie werk jij? en hij is initiatiefnemer van het kwartaalmagazine Slow Management. E-mail:  jaap.peters@delimes.nl, www.twitteren.com/jaappeters

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Onderzoek diversiteit
24 mrt

Onderzoek naar diversiteit in sector van start

Compensatieregeling
24 mrt

Afschaffen compensatieregeling kost schoonmaakbranche jaarlijks ruim 11 miljoen

Eva Sack-Fopma
20 mrt

Eva Sack-Fopma benoemd tot HR directeur EW

Kärcher
19 mrt

Kärcher dik tevreden met cijfers

RVU
17 mrt

Verkennend gesprek over nieuwe RVU en uitspraak Europees Hof

Toon meer

Aanbevolen voor jou! Lees meer

Onderzoek diversiteit

Onderzoek naar diversiteit in sector van start

Compensatieregeling

Afschaffen compensatieregeling kost schoonmaakbranche jaarlijks ruim 11 miljoen

Eva Sack-Fopma

Eva Sack-Fopma benoemd tot HR directeur EW

Thema'sVakpartners

Coronavirus

UVC

Captains of Cleaning

cao schoonmaak

Aanbestedingen & contracten

Artikel 38 - cao schoonmaak

Reinigingsmiddelen

Glasbewassing

Schoonmaakbeurzen & Evenementen

Schoonmakend Nederland

SieV

De Dag van de Schoonmaker

Microvezel

Code Schoonmaak

RAS

Toon meer

Footer

  • Home
  • Abonneren
  • Adverteren

Copyright © 2025 Prosu BV

Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid
  • Nieuws
    • Artikelen
    • Opinie
  • Vakpartners
    • Schoonmaak Vakdagen
    • The Legal Company
  • Vacatures
  • Adverteren bij Clean Totaal
  • Abonneren op Clean Totaal
    • Abonneren op Clean Totaal
    • Uw abonnement op Clean Totaal aanpassen
  • Over Clean Totaal
  • Winkelmand