Ook roerde Khadija het gevoelige punt van het opleiden van medewerkers aan. Ze wond er geen doekjes om dat in haar beleving de schoonmaakbazen het er wat dit betreft ernstig bij laten zitten.
In het publiek vroeg iemand zich vervolgens af of er in Nederland wellicht een “schoonmaakkaste” bestaat, een soort onderkaste van paria’s. Pijnlijk maar wel zeer treffend. Conclusie die de zaal gezamenlijk trok was dat er in ieder geval meer, veel meer opgeleid moet worden in de schoonmaakbranche. SVS opleidingsdirecteur Charles Scholten reageerde: “Wellicht moeten we de accenten wat meer van het technische aspect verschuiven naar het aanleren van communicatieve vaardigheden.”
Persoonlijk vond ik het hoogtepunt van dit vraag-antwoord intermezzo het ontroerende gedicht dat dichter Blokland speciaal voor Khadija gemaakt had en in alle kwetsbaarheid voordroeg.
Als laatste betrad Doekle Terpstra,voorzitter Raad van Bestuur Hogeschool InHolland, het podium om het belang van de Code te benadrukken. Terpstra, haalde nog een “P” van stal namelijk die van Pneuma (geest, adem). “Pneuma moet in de ziel van de organisatie zitten en zo ontstaat op alle niveaus van een organisatie een gezamenlijke verantwoordelijkheid”, aldus Terpstra. Me dunkt dat er nogal wat pneuma te verzetten is bij InHolland maar dit terzijde.
Na het slotwoord van de voorzitter snel door naar de hapjes en drankjes. Eind goed al goed. Hoewel, in ruil voor het gedicht wil ik de voorzitter nog graag een tekst meegeven: “Het eind
e van een zaak is beter dan haar begin”(Prediker 7:8). Kees: succes!
www.codeverantwoordelijkmarktgedrag.nl
Koos van der Lei, uitgever Clean Totaal