• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Cleantotaal.nlCleantotaal.nl

  • Nieuws
    • Artikelen
    • Cao schoonmaak
    • Opinie
    • Podcasts
  • Vacatures
  • Vakpartners
    • The Legal Company
    • Schoonmaak Vakdagen
  • Adverteren
  • » Abonneren
    • Abonneren op Clean Totaal
    • Ontvang de gratis nieuwsbrief
    • Uw abonnement op Clean Totaal aanpassen
  • icon
  • Contactpagina
  • Winkelmand

Marktleider ISS aan de bedelstaf?

Artikelen 27 november 2012

Vele subcontractors, onderaannemers en leveranciers van ISS Cleaning Services werden onaangenaam verrast door een uit naam van de directie ISS verzonden brief van 20 november 2012 jl.. In deze brief worden zij verzocht binnen 2 weken een credit van maar liefst 3% te verlenen over de door hun binnen ISS Cleaning Services gerealiseerde jaaromzet over 2012.

 

Voor de betrokken (uitgeknepen) leveranciers, onderaannemers en subcontractors die veelal toch al tegen kleine marges moeten proberen hun hoofd boven water te houden een haast onmogelijk verzoek. Hoewel verzoek? Woorden als ultimatum of erger nog chantage lijken meer op hun plaats.  Een artikel over zaken doen anno 2012.

 

Door de redactie

 
In de door de ISS directeur Business Line Cleaning Bjorn Herlofsen ondertekende brief wordt namelijk eerst een uitleg gegeven dat ISS het in deze markt ook zwaar heeft. Dit aangezien haar opdrachtgevers slechts bereid zijn een gering deel van de werkelijke kostenstijging te betalen. Hierdoor komt de winstgevendheid van ISS onder druk en dit wil ISS nu deels goedmaken door een extra bijdrage te verlangen van juist die bedrijven die bijdragen aan het succes van ISS.
 
Minder subtiel wordt hieraan toegevoegd dat als deze leveranciers liever geen zaken meer willen doen, met andere woorden, als zij de 3% over hun jaaromzet niet crediteren, zij dit maar even moeten laten weten. Geen credit impliceert zodoende geen zaken doen. Een onbetamelijke handelswijze. Dat riekt naar een ultimatum c.q. chantage.
 
Duivels dilemma
Onmiddellijk na ontvangst van deze brieven werd de redactie van Clean Totaal bestookt met verontruste mails/telefoontjes van de betrokken leveranciers/subcontractors. Kan dit zomaar? was hun wanhoopskreet. “Het “neen” zeggen tegen dit verzoek impliceert dat wij geen omzet meer krijgen en daarmee komt onze bedrijfsvoering in gevaar”, was een veel gehoorde opmerking, waarna ze vervolgden met: “Het “ja” zeggen tegen een dergelijk verzoek impliceert een enorme impact op ons bedrijfsresultaat, waardoor de continuïteit van onze bedrijfsvoering in gevaar komt.“
Ook de leveranciers werken immers tegen minimale marges. Een keuze uit twee kwaden. Een duivels dilemma waarvoor zij door ISS geplaatst worden.
 
Douceurtje
Welk bedrag meent ISS Cleaning Services via deze actie bij elkaar te kunnen schooieren?
Uitgaande van een omzet van ca. 300 à 325 miljoen euro zal de jaaromzet subcontractors, onderaannemers en leveranciers waarover de credit gevraagd wordt toch snel een slordige 10% bedragen, of wel  30 à 32,5 miljoen. 3% over dit bedrag is een klein  1 miljoen. Lekker douceurtje voor ISS.
We geven onmiddellijk toe dat deze rekenformule een beetje nattevingerwerk is, het kan een tonnetje meer of minder zijn, maar ISS weigert de exacte bedragen tot dusverre bekend te maken.
Maar stel gemakshalve het aandeel materialen, middelen en machines op 5% en het aandeel onderaannemers & subcontractors op 5% dan zullen we er niet ver naast zitten.
 
Onderzoek
Uiteraard ging de redactie van Clean Totaal onmiddellijk op onderzoek uit.
De persoon die onderaan de balk op de brief van ISS staat, Rolf Rutte, blijkt de controller te zijn. Rutte weigerde iedere vorm van medewerking op de door ons gestelde vragen en verwees ons naar de heer Bjorn Herlofsen. Herlofsen, 20 jaar in dienst bij ISS onder meer in Australië, Noorwegen, Hong Kong en Azië, bleek echter telefonisch onbereikbaar te zijn.
 
Via een mail confronteerden wij Herlofsen met de onrust/onvrede die de inhoud van zijn brief veroorzaakt heeft. Wij vroegen hem tevens onder meer om opgave te doen van de jaaromzet waarop de verlangde creditering betrekking heeft alsmede opgave te doen van het bedrag dat hij verwachtte op deze manier binnen te kunnen halen. Dit ter verbetering van het ISS resultaat.
Voorts de vraag waarom pas eind november met terugwerkende kracht deze creditering werd verlangd en niet op een eerder moment, bijvoorbeeld halverwege het jaar. Tenslotte vroegen wij hem ook of dit de eerste keer in de historie is dat ISS een creditering met terugwerkende kracht in Nederland van haar leveranciers verlangd en of een dergelijke handelswijze in andere landen waar ISS acteert gebruikelijk is.
 
Herlofsen werd het wellicht wat te heet onder de voeten en hij schoof dit probleem door naar de algemeen directeur van ISS Nederland Maarten van Engeland.
 
Boetekleed
Maarten van Engeland trok het boetekleed aan en reageerde per mail als volgt:

“Ik heb via de heer Bjørn Herlofsen van ISS Cleaning uw vraag doorgekregen inzake de door Clean Totaal ontvangen reacties op onze brief waarin wij een bijdrage vragen van onze leveranciers en onderaannemers. Ik begrijp dat de brief de indruk kan wekken dat er sprake is van een ultimatum. De formulering is zeer ongelukkig. Namens ISS Cleaning Services kan ik u echter verzekeren dat daar geen sprake van is.”

“Wij vragen om hulp, op een volstrekt vergelijkbare manier als ons door tal van opdrachtgevers in de afgelopen periode van economische malaise om hulp is en wordt gevraagd. Indien leveranciers of onderaannemers niet op ons verzoek willen ingaan, zal dat voor hen geen repercussies hebben. Wij zullen, waar nodig, de door ons benaderde leveranciers alsnog uitleg geven om zo te voorkomen dat misverstanden ontstaan. Wij stellen prijs op goede relaties met onze leveranciers.”

 
Acute dreiging van de baan
Met andere woorden: Van Engeland erkent dat Herlofsen met de tekst in de brief uit de bocht gevlogen is. Dankzij de door Clean Totaal ondernomen actie is de acute dreiging van het geen zaken meer kunnen doen c.q. onverantwoorde bedrijfsrisico’s te nemen voor de betrokken partijen van de baan. Betrokken leveranciers kunnen wat geruster adem halen. Het niet opvolgen van het ISS “verzoek” tot crediteren hoeft niet  verplicht opgevolgd te worden, en het geen gehoor geven aan dit “verzoek” zal ook geen repercussies hebben. Vrijwillige donaties in de kas van ISS blijven welkom.
 
Openheid
Op de vragen over de omzet en het bedrag wat ISS bij elkaar dacht te schooieren werd in eerste instantie geen antwoord gegeven. Evenmin op onze vraag of dit in Nederland vaker door ISS is verlangd en/of het soms gebruikelijk is binnen ander landen waar ISS haar werkzaamheden uitvoert.
Voorts lezen wij in de mail van Van Engeland dat tal van opdrachtgevers aan ISS het verzoek tot hulp hebben gedaan middels het doen van een credit door ISS met terugwerkende kracht.
Hieromtrent hebben wij dan ook nogmaals om openheid van zaken gevraagd. Hoeveel opdrachtgevers? Welke?
 
In tweede instantie reageerde Van Engeland als volgt: 
“Wij hebben uw vragen ontvangen en wij kunnen u hier helaas geen antwoord op geven, vanwege het feit dat deze gegevens van gevoelige aard zijn ten opzichte van de concurrentie. Ik wil nogmaals herhalen dat wij, in onze brief naar onze leveranciers toe, gevraagd hebben om hulp. De dienstverlenende bedrijven staan onder druk van de marktomstandigheden en deze druk verzoeken wij te verlichten door om hulp te vragen.”
 
Wat gij niet wilt…
In een artikel in het Financieel Dagblad uit januari 2010 lezen wij het onderstaande bericht wat betrekking heeft op een “chantage” actie door de ABN in het jaar 2008. De toenmalige directie van ISS toonde zich niet verguld met een dergelijke actie vanuit ABN. De huidige handelswijze van ISS toont echter sterke overeenkomsten.
 
ABN zette leveranciers kle
m
De afdeling inkoop van de bank, destijds nog maar net in handen van Fortis en Royal Bank of Scotland (RBS), vroeg terugbetaling tot 10% van de in 2007 overgemaakte gelden in ruil voor contractbehoud. Dit stellen verscheidene facilitaire dienstverleners die destijds contracten bij de bank vervulden tegenover het FD.
Diverse betrokken bedrijven zeggen het optreden van de bank te hebben ervaren als “chantage”. “Ze vroegen hoeveel geld we overhadden om ons contract te behouden”, zegt directeur Madeleine Bunders van schoonmaakbedrijf ISS tegen het FD.
 

Dit hoofdstuk lijkt derhalve nog niet afgesloten De redactie zal het vervolg op de voet volgen en haar lezers bij nadere ontwikkelingen op de hoogte houden.

Uw inhoudelijke tips zijn van harte welkom.

  

Redactieteam Clean Totaal.

 
 
Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Onderzoek diversiteit
24 mrt

Onderzoek naar diversiteit in sector van start

Compensatieregeling
24 mrt

Afschaffen compensatieregeling kost schoonmaakbranche jaarlijks ruim 11 miljoen

Eva Sack-Fopma
20 mrt

Eva Sack-Fopma benoemd tot HR directeur EW

Kärcher
19 mrt

Kärcher dik tevreden met cijfers

RVU
17 mrt

Verkennend gesprek over nieuwe RVU en uitspraak Europees Hof

Toon meer

Aanbevolen voor jou! Lees meer

Onderzoek diversiteit

Onderzoek naar diversiteit in sector van start

Compensatieregeling

Afschaffen compensatieregeling kost schoonmaakbranche jaarlijks ruim 11 miljoen

Eva Sack-Fopma

Eva Sack-Fopma benoemd tot HR directeur EW

Thema'sVakpartners

Coronavirus

UVC

Captains of Cleaning

cao schoonmaak

Aanbestedingen & contracten

Artikel 38 - cao schoonmaak

Reinigingsmiddelen

Glasbewassing

Schoonmaakbeurzen & Evenementen

Schoonmakend Nederland

SieV

De Dag van de Schoonmaker

Microvezel

Code Schoonmaak

RAS

Toon meer

Footer

  • Home
  • Abonneren
  • Adverteren

Copyright © 2025 Prosu BV

Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid
  • Nieuws
    • Artikelen
    • Opinie
  • Vakpartners
    • Schoonmaak Vakdagen
    • The Legal Company
  • Vacatures
  • Adverteren bij Clean Totaal
  • Abonneren op Clean Totaal
    • Abonneren op Clean Totaal
    • Uw abonnement op Clean Totaal aanpassen
  • Over Clean Totaal
  • Winkelmand