Branches worden nogal eens geplaagd door hypes en ook de schoonmaakbranche ontkomt daar niet aan. Nano en nanotechnologie lijkt ook onder die noemer te vallen. Is nanotechnologie in professionele schoonmaakmiddelen fake of is er daadwerkelijk sprake van een (r)evolutie en welke risico’s brengt dat met zich mee. Clean Totaal vraagt Maaike le Feber van TNO RAPID (Risk Analysis for Products In development) in Zeist om helderheid.
Door Leon van den Berg, redactielid Clean Totaal
informatie er al was, dan gaat deze vaak in de productketen verloren. Le feber: “De overheid zou daarop moeten letten, maar dit is door de omvang van het aantal chemische stoffen en producten een ondoenlijke taak. Om die reden is in de nieuwe Europese stoffen wetgeving, REACH, de verantwoordelijkheid bij de fabrikanten gelegd. Als de zogenaamde chemische veiligheidsrapporten niet op orde zijn, mag het product niet op de markt worden gebracht. Er moet een dossier zijn met informatie over toxiciteit van de stof en een beschrijving van de manier waarop de stof veilig voor mens en milieu kan worden gebruikt. De bedoeling van deze wetgeving is dat er snel meer bekend wordt over de chemische stoffen die op de markt zijn en dat deze informatie ook de gebruikers van de stoffen bereikt. Om het effect van ‘de slager die zijn eigen vlees keurt’ te voorkomen, worden de dossiers door de overheid getoetst. Tenslotte kun je als afnemer natuurlijk ook met de fabrikant bellen en hopen dat je een eerlijk en helder antwoord krijgt.”
Toch staat de branche niet helemaal met lege handen. Le Feber: “Omdat veel bedrijven niet precies weten hoe het zit met de veiligheid van nano en daar veel vragen over hebben, zijn we samen met Syntens en het RIVM het Nanocentre gestart (www.nanocentre.nl). Via de website geven we voorlichting over nanomaterialen in relatie tot het dagelijks werk. Bezoekers kunnen via de QuickScan snel uitvinden of ze met nanomaterialen werken, ze eraan worden blootgesteld, of hun nanomateriaal gevaarlijk is en wat ze moet doen om gezondheidseffecten te voorkomen. Er is ook een deel met veel gestelde vragen, waarin op de meest voorkomende vragen uitgebreid antwoord wordt gegeven. Wordt je vraag nog niet beantwoord, dan kan je je specifieke vraag stellen via de vraagbaak en wordt deze beantwoordt. Op veel voorkomende onderwerpen worden oplossingsgerichte workshops georganiseerd. Tot slot komt er een nieuwsbrief waarin de laatste stand van zaken op het gebied van onderzoek naar risico’s van nanotechnologie wordt belicht. Opgeven voor de nieuwsbrief kan via de website.”
Bijschrift detailfoto: Beeld van materiaal op nanoniveau uit het boek “Entering the Black Box”van fotograaf Jos Jansen uitgegeven door The Eriskay Connection (2012).