Al vele jaren brengen gerenommeerde sanitairfabrikanten keramische toiletten en wastafels op de markt die voorzien zijn van een speciale (nano)laag die ze extra glad maakt. Doel is duidelijk: remsporen verwijderen en kalkaanslag voorkomen. Welke lagen brengen de diverse fabrikanten nu precies aan en wat is het schoonmaakadvies?
Door Leon van den Berg, redactielid Clean Totaal
Sphinx
De unieke Ceratect laag die Sphinx gebruikt is een glazuur, duurzaam gebrand en vrij van poriën. Het is hoogglanzend, zeer glad en vuilafstotend. Bij producten met Ceratect hoeven volgens de fabrikant geen bijzondere schoonmaakaanwijzingen in acht te worden genomen. Zelfs sterke schoonmaakmiddelen, desinfectiemiddelen of hogedrukreinigers kunnen het vuilafstotende en onderhoudsvriendelijke oppervlak niet aantasten. Door het gladde oppervlak is regelmatige reiniging bovendien eenvoudig. Uit een rondgang bij verschillende fabrikanten blijkt dat deze oplossing nogal uniek is. De meesten kiezen toch voor het achteraf maar wel in de fabriek aanbrengen van een- minder sterke- nanolaag.
Laufen
Customer Service Manager Abdullah Cakmakci vertelt dat ook fabrikant Laufen in eerste instantie met een nanolaag heeft gewerkt, maar inmiddels dat pad verlaten heeft. “Het probleem met nanolagen is dat deze gevoelig zijn voor agressieve schoonmaakmiddelen. Na zo’n jaar of twee is die laag – en dus het gunstige antibacteriële effect – dan meestal verdwenen. Je merkt dat eigenlijk niet zo, want die laag kun je niet zien. Sinds 2008 zijn we naar een ander procédé overgestapt en brengen we de Laufen Celan Coat (LCC) op. Dat doen we tijdens het productieprocces-c. Een toilet wordt eerst gebakken met de normale glazuurlaag. Dan brengen we LCC op en een nieuwe glazuurlaag. Vervolgens bakken we de pot opnieuw. Hierdoor ontstaat een spiegelgladde laag waarmee vuilaanhechting voorkomen wordt. Belangrijk is dat deze laag ongevoelig is voor reinigingsmiddelen en net zo lang mee gaat als de toiletpot zelf.”
Duravit
Fabrikant Duravit gebruikt geen ingebakken, maar opgebrachte laag. Ivan Jolie van de afdeling after sales: “We bieden al twaalf jaar de mogelijkheid om ons sanitair uit te voeren met onze WonderGliss coating. In eerste instantie boden we dat aan als spuitflacon zodat mensen dat zelf konden opbrengen, maar omdat dit vaak tot problemen leidde kunnen klanten dat nu af-fabriek als optie bestellen. We passen WonderGliss veelvuldig toe in de projectensfeer, maar er moet bij de schoonmaak wel goed worden opgelet. De laag kan ongewild verwijderd worden als de schoonmaker agressieve zuren, ontkalkers en chloor gebruikt. Lichtere zuren zoals schoonmaakazijn leveren geen probleem op. Bij projecten worden door de facilitaire dienst meestal de technische bladen van de door hun gebruikte schoonmaakproducten toegezonden. Die gaan dan met de middelen naar ons lab zodat wij een goede uitspraak kunnen doen over eventuele aantasting van de laag. Het schoonmaken met agressieve middelen is feitelijk niet nodig, maar alles staat of valt met deskundig onderhoud in een goede frequentie. Bij gebrekkig onderhoud zal er een urinesteen-ophoping in de sifon ontstaan en een kalkspoor bij de spoel-opening. Daar helpt ook een extra gladde laag uiteindelijk niet tegen.
Ideal Standard
Marketing & Product Manager Luc Vroemen geeft aan dat fabrikant Ideal Standard de Ideal Pluscoating gebruikt. “Deze nanolaag wordt in de fabriek als optie aangebracht en is op vrijwel alle keramische wastafels en toiletten mogelijk. Er is veelvuldig vraag naar vanuit de projectensfeer. De levensduur is vooral afhankelijk van de juiste reinigingsprocedure. Zo’n laag gaat erg lang mee, wanneer men het schoonmaakadvies volgt. Juist door het aanbrengen van deze laag die vuilaanhechting tegengaat, kun je als schoonmaker volstaan met zachte reinigingsmiddelen. Het is dan niet nodig om schuurmiddelen of bijtende producten te gebruiken. We leveren bij behandeld sanitair documentatie met een schoonmaakadvies zodat verkeerde behandeling wordt voorkomen”
SaniTronics International
Sanitronics is een wat vreemde eend in de bijt van sanitair omdat men zich uitsluitend richt op openbaar sanitair. Directeur Huug van der Meeren: “Voor harde oppervlakken hebben wij Sani-Sol Nanocoating samen met een fabrikant ontwikkeld. Deze vloeistof wordt aangebracht op alle harde gladde oppervlakken zoals glas, gepoedercoat staal/aluminium, kunststoffen (zoals polyester). In ons geval behandelen we er niet alleen de wanden mee, maar ook de toiletpot en de bril. Nadat het is aangebracht, beschermt deze nanolaag het materiaal tegen alle vuil en de inwerking van UV-licht. Bovendien wordt het oppervlak extreem waterafstotend. In principe kan een nanolaag twee jaar mee, maar naast automatische reiniging is ook af en toe handmatige schoonmaak nodig. De schoonmaker moet sowieso zorgen voor voldoende toiletpapier. Als er erg intensief gebruik is of de schoonmaak plaatsvindt met agressieve middelen, kan de nanolaag beschadigd raken. Op zulke locaties adviseren we het jaarlijks opnieuw opbrengen ervan, maar soms is zelfs een halfjaarlijkse frequentie nodig. Met agressieve middelen doelen we vooral op sterke zuren en het gebruik van schuurmiddelen. In principe gebruiken professionals die niet.”
Onderhoud niet-keramiek
Er zijn ook niet keramische sanitair producten. Als eerste noemen we acryl dat vooral in baden en douchebakken wordt toegepast. Dit sanitair wordt niet gebakken (kunststof), maar is spuit gegoten en heeft dus ook geen vuilafstotend glazuur. Acryl is zeker niet krasvast en de toepassing van (zandhoudende) schuurmiddelen maakt het oppervlak dof. Kalkverwijderaars kunnen de kleur veranderen. Een andere kunststof is een mengsel van een hars en mineraalgrondstoffen. Bij Sphinx heet dit Varicor. In principe kunnen dit soort mengsels met een fijn-s schuurmiddel worden gereinigd. Net als bij natuursteen en terrazzowerk moet echter worden opgepast met zuren omdat die de kalkhoudende mineralen aantasten.