Kauwgom in tapijt en op de stoep is een probleem dat net zo oud is als de kauwgom zelf. Ontsierend en super irritant als je het aan je schoenzool hebt hangen. Naast de bekende ijsspray en de grote units belooft de GumWand nu de ideale compacte oplossing. Let’s find out!
Door Gerard Spoor, lid redactieteam Clean Totaal
Er zijn simpele oplossingen voor een enkel kauwgomspot met bijvoorbeeld ijsspray maar het blijft behelpen. Voor de grote oppervlakken buiten (denk aan winkelpromenades) zijn enorme oplossingen bedacht met mobiele units. Die werken uiteraard perfect maar hebben ook weer hun beperkingen als het op de kleine (binnen)ruimte aankomt . Denk aan wendbaarheid, geluidoverlast, uitlaatgassen etc. etc..
Zo was ik gisteren in een grote scholengemeenschap. Heel netjes en mooi projecttapijt in de gangen. Maar u voelt het al aankomen, wel vol met platgetrapte kauwgom. Daar zie ik de schoonmaker niet snel met zijn spuitbusje dit probleem oplossen. Ook de grote mobiele unit is hier niet de oplossing.
Scepsis
Onlangs kreeg de redactie van Clean Totaal de GumWand in het vizier. De “Kauwgom Toverstaf” even vrij vertaald. En als je tegen mij zegt “toverstaf” dan heb je mijn aandacht en wil ik wel kijken of deze staf geen sprookje is.
Nieuwsgierig, en met de nodige scepsis, toog ik naar leverancier Weska (Rotterdam) om het sprookje van de GumWand, indien nodig, zelf te ontkrachten. Ik had natuurlijk al een demo gezien op PowNews waarbij echt alles fout ging wat er maar fout kan gaan. Ik was er klaar voor!
Kracht zit in de eenvoud
Het gebruiksklaar maken van de GumWand is een fluitje van een cent. Je vult de tank met water en chemie. Maar dan wel in de juiste dosering graag. Daar ging het in de demo op PowNews namelijk helemaal fout.
Vervolgens open je de gaskraan en met een piezo-element ontsteek je de brander. Het gasvolume is regelbaar en daarmee dus ook de snelheid en stoomopbrengst. Na deze simpele handelingen (minutenwerk) is de GumWand gebruiksklaar. Het gas komt overigens uit een universele gasfles.
Stoom zeg ik??? Stoom en kauwgom is toch vragen om een kleverige pap? Ja, maar daar komt natuurlijk de chemie om de hoek.
Kauwgom wordt poeder
Eerst hebben we buiten in de regio Rotterdam het verwijderen van kauwgom in alle soorten, maten, ouderdom en mate van intrappen getest. U weet, ik ben niet bang om mijn mening te geven, ook als iets waardeloos is. Nogmaals, ik was sceptisch maar dat verdween als sneeuw voor de zon.
Een diep ingetrapte oude hard geworden kauwgomrest wordt door de warmte van de stoom zacht en de chemie kan zijn werk doen. Na een paar seconden instomen en met het gemonteerde borsteltje strijken over de kauwgom en wat resteert is een beetje poeder.
Daarna hebben we op diverse proefstukken tapijt de GumWand op de pijnbank gelegd. Ook hier met toverachtig goed resultaat. Wel is het zaak om achteraf, na afkoelen en drogen, even met een goede borstelzuiger de poeder te verwijderen. Uiteraard zijn er diverse borsteltje voor de diverse vloerafwerkingen. Ook die vervang je in luttele seconden.
Ergonomie dik voor mekaar
Wat direct opviel was dat de buitenzijde van de GumWand onverwacht koel bleef. Ik verwachte veel hitte vanwege de metalen behuizing maar dat valt reuze mee. Je kunt het apparaat na gebruik dus direct in de auto leggen.
Wat ook opvalt zijn de stevige handgreep, een goede balans en een gewicht van niet meer dan 10 kilo. Dat is dus met recht draagbaar te noemen. Omdat je geen kabels en slangen hebt en universele chemie kun je direct switchen naar een andere ruimte en andere vloersoort. Zowel binnen als buiten, hoe saai voor het verhaal dan ook, doet de GumWand wat de brochure belooft.
Wat zie ik als voordelen
- De aanschafprijs, want die staat niet in verhouding als het vergelijkt met een mobiele unit. Reken op 2000 euro gebruiksklaar;
- Zeer ergonomisch ontwerp (goed draagbaar);
- De chemie heeft een PH van 7 dus in principe weinig risico op schade (blijf altijd voorzichtig bij tapijt!);
- Geen kabels, uitlaatgassen of slangen dus overal inzetbaar (binnen en buiten);
- Snel en wendbaar;
- Laag verbruik van gas en chemie.
Maar het grote voordeel voor mij is dat je de GumWand altijd en overal kunt gebruiken. Het geeft geen overlast voor omstanders en je hoeft geen gebieden af te zetten.
En de nadelen dan?
Eigenlijk zie ik op dit moment maar één nadeel, het apparaat is niet gratis. En dat bedoel ik gekscherend uiteraard. De GumWand kost rond de 2000 euro. Een ieder moet voor zich de afweging maken of dit een zinvolle investering is.
Feit is dat je met dit apparaat natuurlijk wel mooi extra omzet kunt genereren en een probleem kunt tackelen voor je opdrachtgever. Ga ik nog even terug naar de scholengemeenschap waar ik dit verhaal mee begon,daar zou het schoonmaakbedrijf heel veel kunnen bereiken bij een bekend en irritant probleem. En ongetwijfeld een grote glimlach op het gezicht van de schooldirecteur.
Conclusie
Om een lang verhaal kort te maken: het werkt, het is praktisch, ergonomisch en zeker van toegevoegde waarde voor de schoonmaakbranche. De GumWand had op ISSA/INTERCLEAN wat mij betreft de Innovation Award mogen winnen!
Met dank aan de firma Weska die het apparaat ter beschikking stelde.