Werkgeversplatform SieV! stelt in een bericht dat zij achter de schermen druk bezig is met het onderzoeken van de mogelijkheid om te komen tot een eigen cao. Op dit moment voert de nog jonge branchevereniging hiervoor diverse gesprekken met specialisten met als doel een cao te presenteren die absoluut ‘waterdicht’ is zoals men het noemt. Een cao waarin de balans tussen cao artikelen beter geregel zou zijn dan in de huidige cao.
Door Henk Cornelisse lid redactie Clean Totaal
Op verzoek van haar leden heeft SieV! voor een aantal artikelen in de cao een verzoek tot dispensatie voor SieV! leden ingediend bij de RAS. Zolang het voorstel onder behandeling is van de RAS doet SieV! verder geen enkele uitspaak over het proces of over welke artikelen het hier gaat.
Het bestuur van SieV! is van mening dat er onzinnige zaken in de huidige cao staan die het voor de kleine werkgever administratief onnodig ingewikkeld gaan maken.
Mogelijkheid?
De cao biedt conform artikel 25 inderdaad de mogelijkheid om op artikel niveau (zogenoemde afwijken van bepalingen) een verzoek tot dispensatie aan te vragen. Randvoorwaarden hierbij zijn het bieden van minimaal gelijkwaardige regelingen dan wel het aantoonbaar aanwezig zijn van bijzondere omstandigheden. De Wet op Ondernemingsraden blijft overigens wel van kracht. Deze dispensatieverzoeken worden door het RAS inhoudelijk getoetst.
Letterlijk wordt er in artikel 25 gesteld dat een dergelijk verzoek op ondernemingsniveau gedaan kan worden. In dit specifieke geval betreft het echter een werkgeversplatform. Aangezien SieV! er op dit moment voor kiest om geen uitspraken te doen welke cao artikelen het betreft en zij ook geen mededeling wil doen over de processen valt de haalbaarheid van deze initiatieven niet in te schatten.
De RAS bevestigt tegenover Clean Totaal dat het verzoek van SieV! inmiddels inderdaad ontvangen is en zij deze zal plaatsen op de agenda van de eerstvolgende bestuursvergadering van 30 oktober aanstaande.
Alternatief
Een aparte cao binnen het segment schoonmaak kan niet per definitie uitgesloten worden. Dit komt in meerdere branches voor, waarbij (een) kleinere werkgeversorganisatie(s) een cao hebben afgesloten met (een) kleinere werknemersorganisatie(s). De vraag werpt zich vooralsnog op wat SieV! met een aparte cao denkt te bereiken. Waarom geen tijdig bezwaar aangetekend tegen het algemeen bindend verklaren van de cao?
Het behouden van eenheid lijkt, wat ons betreft, vooralsnog een beter alternatief dan verdeeldheid. Wellicht is het een mogelijkheid om in de bestaande cao een deel MKB op te nemen, zoals dit bijvoorbeeld ook via deel C voor administratief personeel of deel D hotels gebeurd is. Bij een cao in de schoonmaakbranche met allerlei diverse disciplines past immers niet langer het principe: one size fits all.
Reactie OSB
Rob Bongenaar (directeur OSB) laat desgevraagd weten de overtuiging te hebben dat er door betrokken partijen serieus naar het verzoek van SieV! gekeken zal worden. De geschiedenis leert hem echter dat in de situatie waarbij een cao algemeen bindend verklaard is, het hoogstzelden voorkomt dat een dergelijk verzoek gehonoreerd wordt.
Wij houden u op de hoogte.