Werkgeversplatform SieV! heeft, zoals bekend, een verzoek bij de RAS ingediend tot dispensatie op een aantal artikelen uit de schoonmaak cao. Deze artikelen zouden naar de mening van SieV! knellen met de belangen van het MKB segment. Daarnaast verzocht SieV!, als werkgeversplatform, om een bijdrage uit de RAS fondsen, zoals de OSB en de werknemersbonden CNV & FNV deze ook ontvangen. In beide gevallen kreeg SieV! van de RAS nul op het rekest. Waarom?
Door Henk Cornelisse, redacteur Clean Totaal
Dispensatie
De RAS argumentatie voor het afwijzen van het verzoek tot dispensatie is gelegen in het feit dat dispensatie per onderneming (of groep van ondernemingen) en niet per vereniging aangevraagd kan worden. Alleen al om die reden is het dispensatieverzoek niet-ontvankelijk verklaard. Bovendien dient er voor een cao artikel waarvoor dispensatie aangevraagd wordt, een gelijkwaardige alternatief aangeboden te worden. Dit ontbrak bij de aanvraag. Sowieso is het een vereiste dat voldoende duidelijk gemaakt dient te worden waarop de aangevraagde dispensatie per artikel gebaseerd is.
In geval van dispensatie verlenen aan een onderneming (of een groep van ondernemingen), moet in ieder geval aantoonbaar worden gemaakt dat de bedrijfsspecifieke kenmerken aldaar wezenlijk anders zijn dan bij de andere ondernemingen die wel onder de cao vallen.
Werkgeversbijdrage
De werkgeversbijdrage uit het RAS fonds is een afspraak tussen cao partijen OSB, FNV en CNV met de RAS als het uitvoerend instituut op dit gebied. SieV! is geen cao partij. Tussen cao partijen zijn ter zake reeds bindende afspraken gemaakt voor de jaren 2014, 2015 en 2016.
Een werkgeversbijdrage uit het RAS fonds kan overigens eventueel alleen toegekend worden als er een gedegen begroting aan een dergelijk verzoek ten grondslag ligt. De RAS, maar ook het Ministerie SZW, wil uit een deugdelijk onderbouwde begroting kunnen opmaken of de gelden gebruikt worden voor activiteiten die de hele branche ten goede komen en niet slechts de branchevereniging. Ook dient er jaarlijks een duidelijke verantwoording afgelegd te worden hoe de RAS gelden besteed zijn. Bij de aanvraag van SieV! ontbrak deze begroting. SieV! sprak eerder zelf over een bijdrage in de orde van grootte van Euro 150.000,-
De RAS wijst het huidig verzoek van SieV! derhalve af en concludeert dat SieV!, bij aanvang van het cao overleg 2017, aan de cao partijen een verzoek kan richten om een evenredig deel van de werkgeversbijdrage. Echter, eerst op dat moment zal de werkgeversbijdrage opnieuw onderwerp van gesprek tussen cao-partijen zijn.
Lees ook:
SieV! geeft dubieuze voorstelling van zaken schoonmaak cao
Eigen schoonmaak cao SieV!: Kansrijk of kansloos?