(Advertorial)
De eerste indruk telt. Ook bij binnenkomst van complexen met een trappenhuis. Bovendien zijn stoffige en vieze ruimten niet goed voor de gezondheid van bewoners en bezoekers. Maar trappenhuisreiniging is een vak! Brancheopleider SVS licht toe.
Een trappenhuis schoonmaken is een vak apart. Per trappenhuis verschilt de schoonmaakomgeving, onder meer door de diversiteit aan afwerkmaterialen. SVS merkt dat er in de schoonmaakbranche veel behoefte is aan geschoolde medewerkers die trappenhuizen reinigen. Gert de Graaf, manager Marketing & Sales bij SVS, vertelt: “Voor trappenhuisreiniging heb je echt vakkennis nodig. Met alleen de Basisopleiding Schoonmaken kom je er niet. Daarin wordt gefocust op kantoorobjecten en die zijn niet te vergelijken met woonflats en verzamelgebouwen met trappenhuizen. Bovendien kan de vervuilingsgraad per trappenhuis sterk verschillen en er wordt vaak onder tijdsdruk en volgens een strakke planning gewerkt.”
Module Trappenhuisreiniging
In het opleidingsaanbod van SVS zit al jaren een opleiding Trappenhuisreiniging. Voorheen was dat een cursus zonder SVS-examen, maar dat veranderde toen SVS in 2012 een volwaardige Vakopleiding Trappen-huisreiniging lanceerde. Het lesmateriaal werd mede ontwikkeld in samenwerking met een schoonmaakbedrijf dat gespecialiseerd is in trappenhuisreiniging. “Bij uitvoering van de opleiding Trappenhuisreiniging bepaalden wij voorheen steeds met de opdrachtgever wat zijn medewerkers precies moesten leren. Dat is niet meer nodig sinds de RAS eind- en toetstermen heeft vastgesteld die bepalen wat trappenhuisreinigers moeten kunnen”, zegt De Graaf.
Zelfstandig en flexibel schoonmaken
De vaardigheden van een trappenhuisreiniger zijn heel veelzijdig. In de opleiding komen bijvoorbeeld aan de orde: vegen en stofzuigen, moppen, machinaal en handmatig schrobben, wanden en liften reinigen en glasbewassing op reikhoogte (zoals bij de entree van een object). SVS-docent Hans Schröder over het vak: “Een trappenhuisreiniger moet zelfstandig kunnen werken en kunnen inspelen op de variërende omgeving en vervuiling per object. Harde of zachte vloeren, wel of geen lift, goede of slechte verlichting etc.” Omdat ook communicatie een onderdeel is van de trappenhuisopleiding, leren deelnemers ook beter omgaan met de gebruikers van de te reinigen gebouwen. “Wanneer een gang bijvoorbeeld bezet is door een rollator, zal de trappenhuisreiniger eromheen schoonmaken, maar ook met de bewoner overleggen of deze voortaan even weggehaald kan worden”, vertelt Schröder.
Veilig werken rondom liften
Ook liften reinigen is een onderdeel van trappenhuisreiniging. Van een lift kunnen niet alleen de wanden, vloer en drukknoppen, maar ook de liftschacht en -installatie vervuild raken. De Module Trappenhuisreiniging kan daarom aangevuld worden met de opleiding Veilig werken rondom liften, die SVS ontwikkelde met keuringsinstantie Liftinstituut.
Oefenen on the job
De opleiding en het SVS-lesboek Trappenhuisreiniging zijn heel praktijkgericht, kort en bondig en makkelijk te volgen door elke cursist. In het lesboek worden alle schoonmaakhandelingen uitgebeeld door een echte trappenhuisreiniger. De Module Trappenhuisreiniging duurt drie dagdelen van vier uur. De eerste les bevat een klein gedeelte theorie. Daarna wordt vooral veel geoefend on the job en aan het eind van de opleiding volgt een praktijkexamen. Deelnemers die slagen ontvangen een branche-erkend diploma. Inmiddels volgden al 300 deelnemers via SVS een opleiding over trappenhuisreiniging. Allemaal de trap op naar succes!
Meer informatie: www.svs-opleidingen.nl