(Bedrijfsreportage)
ISSA INTERCLEAN: Stand 01.405
Tijdens de ISSA/INTERCLEAN zet Cleanfix de schrobzuigrobot RA 660 Navi nadrukkelijk in de schijnwerpers. Na een lange test- en pilotfase is dit technologische hoogstandje nu marktrijp. Algemeen directeur Roland de Korte vertelt er met veel enthousiasme over.
Door Leon van den Berg, lid redactie Clean Totaal
“Robotisering is voor ons niet echt nieuw”, start De Korte zijn betoog. “We hebben al een tijd ervaring opgedaan met de voorloper Robo 40. Eigenlijk moet ik dat geen voorloper noemen, want onze nieuwe robot is echt van een andere orde. Deze machine werkt bijna helemaal zelfstandig. Het enige dat een medewerker hoeft te doen, is hem met water en chemie vullen en positioneren. Vervolgens op drie knopjes drukken en dan heeft men er geen omkijken meer naar. Wij hebben bewust gekozen om te werken met mapping. RIFD tags zouden ook kunnen werken, maar die zijn niet betrouwbaar genoeg, mede omdat ze onbedoeld verwijderd zouden kunnen worden. Daarom brengen wij een te behandelen ruimte in kaart. Binnen dat kader opereert de RA 660 Navi volledig onafhankelijk. Dat komt door de toepassing van geavanceerde sensortechniek.”
Sensoren voor veiligheid
De Korte: “Allereerst zijn er de ultrasone sensoren die de ruimte waarnemen. Dat doen ze echter maar tot een centimeter of acht voor de machine, dus dat is te beperkt voor lange afstandswaarneming. Daarom zijn er daarnaast lasersensoren die tot vijftig meter vooruitkijken. Er zijn ook optische sensoren die bijvoorbeeld trappen of gevaarlijke oneffenheden waarnemen en de machine stilzetten. Het blikveld van de RA 660 Navi is altijd gegarandeerd. De RA 660 Navi rijdt nooit achteruit, maar draait en kijkt dus altijd vooruit. Ten slotte is er nog het schild van de robot. Zodra de machine wordt aangeraakt stopt deze in een tiende van een seconde. Dat was trouwens nog het meest uitdagende in de ontwikkeling. Hoe stop je zo snel een machine met een massa van 260 kilo en een snelheid van 6 km/uur?”
Het Nieuwe Werken, maar dan anders
Robotisering verandert het werken in de branche en ook voor Cleanfix als fabrikant/leverancier, zo stelt de Korte vast. “Wij zijn voor wat betreft deze machine nu veel meer softwareontwikkelaar geworden dan machinebouwer. De RA 660 Navi kan bijvoorbeeld nu nog alleen maar gelijktijdig schrobben en zuigen. Soms heb je voor een beter resultaat echter inwerktijd nodig. Op de ISSA/Interclean brengen we een software-update uit waardoor de machine eerst de vloer met water en chemie voorweekt en na een instelbare tijd dezelfde baan schrobt en droog zuigt.”
Ook voor het schoonmaakbedrijf betekent robotisering nogal wat, namelijk een andere oriëntatie op het verdienmodel. De Korte: “Nu zijn de handjes op de werkvloer nog een leidend uitgangspunt. Een schoonmaakbedrijf verdient aan de verhuur van mensen op een object. De robot maakt die mensen deels overbodig. Hij doet het werk nauwkeuriger, zonder dat het tijdstip van het schoonmaakwerk invloed heeft. Evenmin heeft ziekteverzuim dat, want een robot is nooit ziek.”
Toch verdringt de RA 660 Navi de mens van vlees en bloed niet direct, aldus de Korte. “Er blijft iemand nodig die hem op de plek brengt en aan- en uitzet. Tijdens het automatisch schoonmaken van de vloer kan die persoon ander schoonmaakwerk gaan doen en dat beter uitvoeren. Dan is bijvoorbeeld van plint tot plint stofzuigen wel mogelijk waar dat nu alleen bijtippend gebeurt wegens tijdgebrek.”
Beter werk voor schoonmaker
Een robot neemt de branche ‘dom’ werk uit handen, waardoor wij veel beter gebruik kunnen maken van capaciteiten die schoonmakers hebben. De Korte: “Samen leveren zij een kwalitatief hoogwaardiger eindproduct in dezelfde tijd. Voor hetzelfde geld is het eindresultaat dus beter. Bovendien kan bespaard worden op de aanschaf van apparatuur. Onze schrobzuig¬robot wordt gebruikt op grote objecten. Stel dat een gebouwbeheerder een aantal sportcentra in beheer heeft, dan staat daar nu meestal op elke locatie een opzitmachine die alle een mens als bestuurder vragen. De RA 660 Navi reinigt zelfstandig 1200 m2 per uur en kan van object naar object worden vervoerd. Onze robot verdient zich in circa 14 maanden terug, maar als je nodeloze investeringen in andere machines en de kosten voor verloren tijd voor schoonmakers hiermee vergelijkt, is de terugverdientijd sneller.”
De Korte denkt dat de machine zich min of meer vanzelf verkoopt. “Bijvoorbeeld aan grote schoonmaakbedrijven of facilitair managers, maar vooral ook aan gebouwbeheerders. Die blijken tot op heden onze voornaamste contact- en contractpartners te zijn. Wij zitten nu bijvoorbeeld aan tafel met inkopers van robotica en productieleiders van een fabriek, maar ook met beveiligingsdeskundigen in een organisatie. Een robot kun je namelijk schoon laten maken op plaatsen waar je om allerlei redenen geen vreemd personeel wilt hebben rondlopen.”
Cashcow?
De vraag is of de RA 660 Navi nu de binnenloper is die elke fabrikant zich wenst. De Korte: “Ik denk van niet. Cleanfix heeft heel veel geïnvesteerd in deze machine en het is de vraag of wij die investering ooit terugverdienen. Dat is echter geen issue omdat wij een ander uitgangspunt hebben. Wij hebben geen aandeelhouders die in onze nek hijgen om tien procent winstdeling. Onze eigenaar vindt het leuk om de branche wakker te schudden en technisch voorloper te zijn. Wij ontwikkelen verder met een kritische bik op meerwaarde, veiligheid en betrouwbaarheid. Zaken zoals het automatisch terugkeren naar een laadstation zijn mogelijk, net als automatisch bijvullen van water en chemie. Daarvan zien wij nu nog af. Onze machine vraagt stroom tot 30 ampère. Dan is een automatisch laadstation te onveilig. Inductieladen kan met telefoons. De auto-industrie experimenteert ermee. Voor de schoonmaak is het nu nog een brug te ver. Automatische vulstations zijn niet rendabel, zeker niet als je de RA 660 Navi op meer locaties gebruikt.”
Nauwkeurigheid telt
Volgens de Korte heeft Cleanfix nu de beste machine op de markt. “Hij kan 4000 tot 5000 m2 per beurt aan, heeft een schrobbreedte van 66 centimeter en is extreem nauwkeurig. Critici noemen terecht de afstand van 8 cm van de plint. Maar probeer die afstand maar eens structureel te bereiken met een opzitter of achterloper. Dat lukt nooit, in ieder geval niet met een vergelijkbare werksnelheid. Datzelfde geldt voor de overlap. Handmatig is dat vaak 15 centimeter, soms zelfs meer als de schoonmaker niet goed kan zien wat al behandeld is. De RA 660 Navi overlapt slechts 1,5 cm bij een constante snelheid.”
Lees ook: Schoonmaakrobots worden serieuze zaak