Negentien jaar geleden kwam Nurten Coskun van Turkije naar Nederland. Daar kwam ze al snel met de schoonmaakbranche in aanraking. Dat beviel goed en sindsdien is ze met hart en ziel schoonmaakster. Onlangs werd ze door The Golden Service Awards organisatie uitgeroepen tot “Schoonmaakster van het jaar 2010”. Een fel begeerde en prestigieuze titel die ze met plezier en trots draagt.
De prestigieuze “Schoonmaakster van het jaar” Award win je niet zomaar. Er wordt natuurlijk gekeken naar zaken zoals vakkennis, maar zeker ook naar de persoon van de schoonmaker. Wat dat betreft springt Nurten er echt uit. Het plezier in het werk en het leven spat er van af.
Beth Shalom
Met klaterende lach vertelt ze over haar werk: “Ik werk al vijftien jaar op een vaste plek. Dat is voor Asito bij het Beth Shalom, een multifunctioneel zorgcentrum voor joodse ouderen. We bieden ongeveer 350 bewoners verzorging, verpleging en huisvesting op twee lokaties in Buitenveldert – waar ik werk- en in Osdorp. Voor mij is het bijna iedere dag een feest om hier te werken. Ik ben dol op ouderen en ook als schoonmaker kun je veel voor hen betekenen. Mijn voornaamste taak is om ervoor te zorgen dat de kantoren, publieke ruimten. het restaurant en de kamers op de derde verdieping schoon blijven. Omdat ik hier al zo lang werk, kun je echter meer zijn. Mensen kennen je en dus bespreken ze ook wel zaken met je. Onze bewoners zijn vaak heel oud, honderd jaar is echt geen uitzondering. Vanwege die leeftijd zijn ze soms ook erg eenzaam. Begrip en goed naar hen luisteren kan dan al een hele troost zijn“. Nurten geniet ook veel vertrouwen bij de bewoners. “Soms zijn de bewoners niet thuis en dan mag ik toch hun kamer schoonmaken. Ik vind het prachtig werk. De mensen proberen natuurlijk ook zelf wel de boel schoon te houden, maar op hoge leeftijd is het moeilijk om zelf je kamer te stofzuigen, je keukenblokje te poetsen of je badkamer te dweilen. Dat doe ik graag voor ze. Ik heb echt plezier in wat ik doe en sta ook bekend als de schoonmaakster die altijd lacht. Dat doe ik inderdaad bijna altijd, alleen niet als er een bewoner die je jarenlang kent overlijdt. Je went er wel aan, maar het is toch altijd wat verdrietig, ook al is zo iemand hoogbejaard.”
Buikdansen en sport
Nurten is ook privé een opgeruimd type. Ze is alleenstaand en moeder van een havo-scholier van zeventien met ambitieuze plannen om economie te gaan studeren. Ondanks het feit dat ze zes ochtenden per week werkt, is er nog best veel tijd voor een leuk gezinsleven en voor haar hobby’s. “Ik ben Turkse en dol op de dansen uit mijn vaderland. Ik ben een vrije vrouw en doe ondermeer aan buikdans. Dat is een heel oude vorm van dans en absoluut niet ordinair zoals mensen soms denken. Aan het hof van de Turkse Sultan werd die dans vroeger bijvoorbeeld zowel door mannen als vrouwen uitgevoerd. Naast dansen doe ik ook aan sport. Ik ga graag naar de sportschool. Tja (schaterlachend!), ik ben eigenlijk wat te zwaar en voor de vakantie wil ik er toch nog graag wat kilootjes af hebben.“ Nurten’s werk en privé lopen soms wel een beetje door elkaar. “Ik ben ook dol op uitgaan en met wie kun je dat beter doen dan met vriendinnen? Veel van mijn collega’s zijn inmiddels ook vriendin van mij geworden en het is dan ook heel leuk om samen met elkaar op stap te gaan.”
Open visie
Nurten is een vrouw met een ruime en open visie. Ook dat heeft ongetwijfeld geholpen om de eretitel te bemachtigen. De jury keek immers ook naar vakkennis. “Je houdt het alleen lang vol in je werk, als je ook open staat voor veranderingen. Nieuwe technieken en middelen moet je dus niet bij voorbaat afwijzen, maar in ieder geval uitproberen. Pas dan kun je er een oordeel over geven. Nieuwe dingen maken je werk vaak ook leuker.”
Leon van den Berg, hoofdredacteur Clean Totaal