Een veelgehoorde klacht is dat er te veel en te ingewikkelde regels zijn. Ook veel schoonmaakbedrijven hoor je daarover klagen. Werkt het inderdaad beter, als er minder regels zijn?
De huidige cao (2008/2009) is een stuk eenvoudiger dan de vorige. Belangrijk argument daarvoor was, dat uit onderzoek binnen de branche bleek dat er veel fouten werden gemaakt. Dus zijn de seniorendagen afgeschaft, zijn er toeslagen in het loon opgenomen en zijn er veel bijzonder-verlofdagen uit de cao gehaald. In plaats van het afschaffen van deze bijzonder-verlofdagen bouwt iedereen nu 10 procent vrije tijd op in plaats van 9,5693780 procent. Ook dat lijkt een vereenvoudiging. Want 10 procent uitrekenen kan toch iedereen uit zijn blote hoofd?
Praktijk is weerbarstiger
Helaas lijkt de praktijk wat weerbarstiger. De inkt van de cao was nog niet droog of wij kregen de eerste telefoontjes van leden met de vraag hoe het nu zat met dat bijzonder verlof. Er staat wel in de cao dat je rouwverlof krijgt als een van je ouders overlijdt, maar niet dat je vrij krijgt als een van je schoonouders overlijdt. Werkgevers en personeelsfunctionarissen hadden de nieuwe cao-tekst goed gelezen, dus bij het overlijden van een schoonouder krijg je geen vrij met behoud van loon. Zelfs mensen die jarenlang hun schoonouders als mantelzorger verzorgd hadden, kregen geen vrijaf met behoud van loon. Kortom, het sociale beleid is nog niet op orde. Met een eenvoudigere cao, die zo goed wordt gelezen, zou je dus verwachten dat het aantal fouten wel moet afnemen. Die veronderstelling komt helaas niet uit. Bij de laatste controles die namens de branche werden uitgevoerd, bleek het percentage fouten weer onveranderd groot.
Veel fouten met vakantiedagen
Vooral het aantal fouten met vakantiedagen was groot. Veel bedrijven houden het aantal vakantiedagen niet bij of ze staan niet op de loonstrook vermeld. Het commentaar dat de bedrijven aan de controleurs meegeven, lijkt soms erg op de smoesjes die wij vroeger op school gebruikten als we te laat kwamen. Bijvoorbeeld: “de computer kan het niet”, “de mensen willen het niet” en “ze krijgen voldoende vakantie, want we zijn in de zomervakantie dicht”.
Wat ook opvalt, is dat nog veel bedrijven geen 10 procent vakantie opbouwen, maar nog steeds 9,5693780 procent. Ook als ik op verzoek van leden hun loonstrook nakijk, valt het me op dat 10 procent blijkbaar moeilijker is dan 9,5693780 procent.
Dit soort zaken maakt duidelijk dat het vereenvoudigen van regels niet automatisch betekent dat de cao beter wordt nageleefd. We zullen het rouwverlof bij het overlijden van de schoonouders weer in de cao opnemen. Ik ga er zelfs vanuit dat het ons toch zou moeten lukken om uit te leggen dat 10 procent makkelijker rekent dan 9,5693780 procent. Misschien moeten we maar weer eens een voorlichtingscampagne starten…
Jan Kampherbeek is als CNV bestuurder nauw betrokken bij de onderhandelingen voor de nieuwe schoonmaak CAO.
Lees ook: In gesprek met Jan Kampherbeek
Reageren? redactie@acceptatie.cleantotaal.nl