Heeft u geen idee wat bootsen is, denk dan richting abseilen. In 1997 is besloten dat de glazenwasser niet meer mag werken aan lijnen of beter gezegd, niet meer mag bootsen.
Nu las ik onlangs in de nieuwsbrief van Clean Totaal dat Kärcher de Euromast met behulp van hoge druk heeft gereinigd middels touwtechnieken! Aangezien het restaurant op een hoogte ligt van ongeveer 96 meter, moet het mogelijk geweest zijn dat er autohoogwerkers ingezet zouden worden. Dus waarom de Arbeidsinspectie dan toch toestemming heeft verleend om deze wijze van reinigen toe te staan, is voor mij een compleet raadsel. Ook al is het een reclamestunt van een jubilerend bedrijf. Ik wist dat het ook mogelijk is om te tokkelen van de Euromast als een bedrijfsuitje! Dat mag allemaal wel, maar geen ramen wassen met touwen!?
Touwtechnieken zijn toegestaan, mits er geen ander alternatief beschikbaar is en dan slechts incidenteel! Maar ik zie om mij heen steeds meer gespecialiseerde mensen met touwen ramen wassen. En dat zijn geen ervaren glazenwassers, maar monteurs die het er even bij doen. Dus blijft het voor mij een raadsel waarom glazenwassers die aan kunnen tonen dat zij een degelijke cursus of een ander soort opleiding hebben gevolgd, zijn apparatuur en touwen heeft laten keuren en de certificaten kan laten zien, geen echte kans krijgt hier in Nederland.
Een vriend van mij uit Denemarken die ramen wast conform de IRATA norm (www.irata.com) kan zijn oren niet geloven als ik hem vertel hoe moeilijk wij het hiermee hebben. En hij wordt helemaal wit rond de neus als ik hem vertel dat buitenlandse glazenwassers hier wel volop aan touwen ramen zouden kunnen wassen omdat hun arbo het wel toestaat.
Maar de terughoudendheid van de Arbeidsinspectie is begrijpelijk daar in het verleden een stel cowboys het werken aan touwen zo verknalde dat het beter was om het inderdaad niet meer toe te staan. Maar met de huidige opleiding van het SVS en het mooie opleidingscentrum zou het volgens mij weer moeten kunnen in Nederland. Waarom zouden we het over de grens uit besteden? Vallen die soms niet dood of zo?
Gelukkig kan men straks de architect van een gebouw aansprakelijk stellen voor ontwerpfouten of men verleent geen toestemming meer voor onverantwoorde complexen. Maar dan zie ik nog steeds kansen voor de IRATA methode!
Maurice Rutgrink (info@acpbv.com)) is ondernemer in de schoonmaaksector en tevens weblog beheerder. Dagelijks ontvangt hij vele bezoekers op www.glazenwassersblog.nl
Reageren? redactie@acceptatie.cleantotaal.nl