De loonsverhoging wordt vaak gezien als het belangrijkste punt bij de cao-onderhandelingen. Je kunt je afvragen of dat wel zo is.
De cao-onderhandelingen komen er weer aan. Als CNV zijn we al druk bezig met de voorbereidingen. Op landelijk niveau hebben we ervoor gekozen om geen centrale loonvraag te hanteren. De werknemers mogen dat per sector aangeven. Wat de uitkomst van onze loonvraag is, kan ik dus ook nog niet melden. Maar de reacties kan ik al wel bijna voorspellen.
Te veel of te weinig
Hoewel de Rabobank en nog wat andere belangrijke instituten vinden dat de loonsverhoging wel wat meer kan zijn, zullen de werkgevers ongetwijfeld vinden dat we te veel vragen. De werknemers zouden eigenlijk nog wel wat meer willen. Ergens zullen we elkaar op dit punt wel vinden.
Maar hebben we daarmee echt iets bereikt? Onze sector staat erom bekend dat er veel loonbeslagen zijn. De schuldenproblematiek is groot. Hoe hoog die loonsverhoging ook wordt, voor heel veel schoonmakers lost dat nauwelijks iets op. Als je elke maand moeite hebt om rond te komen, wat heb je dan aan 2 of 3 procent loonsverhoging?
50 Procent
Het zet pas zoden aan de dijk als je meer uren kunt gaan werken. Als je van 10 naar 15 uur per week gaat, is dat een inkomensstijging van 50 procent. Dat krijgen we in de cao-onderhandelingen nooit voor elkaar. Als we dus voor een rechtvaardig inkomen willen zorgen – voor een inkomen op bijstandsniveau moet je in de schoonmaak ongeveer 24 uur per week werken – dan moeten we ervoor zorgen dat de mensen het aantal uren kunnen werken dat ze zelf graag willen. Voor de één kan 10 uur per week voldoende zijn, maar iemand anders wil graag meer.
Op 15 september was er een mini-conferentie over contractvormen. Voorbeelden van samengestelde functies met verschillende taken en dus meer uren kwamen daar op tafel. Het kan dus wel. Vooral multiservice-contracten bieden mogelijkheden, maar ook een betere samenwerking met opdrachtgevers op dit punt kan helpen.
Knelpunten
Er zijn ook nog wel wat knelpunten die niet bijdragen om iemand meer uren te geven (onder andere de verschillende arbeidsvoorwaardelijke regelingen). Helaas weet ik nog geen concreet cao-voorstel om de uitbreiding van uren naar ieders wens in de cao geregeld te krijgen. Daarvoor zullen nog wel de nodige experimenten en veranderingen nodig zijn. Dat kost tijd. Als iemand een goed idee heeft, hoor ik het graag.
Dus in de komende cao-onderhandelingen toch nog maar een loonsverhoging, als een klein stapje naar een rechtvaardig inkomen. Intussen moeten we blijven proberen om ook die grote stap te kunnen zetten.
Jan Kampherbeek, Cao-onderhandelaar CNV Vakmensen