Na twee dagen van intensief onderhandelen met werkgeversorganisatie OSB stellen de bonden dat er weliswaar stappen gezet zijn, maar dat ze er nog (lang) niet zijn. De stappen die er gezet zijn hebben voornamelijk betrekking op de overeenstemming over het ziekteverzuimbeleid en invulling van het loongebouw. Over de financiële wensen is verder nog niet gesproken. De inhoud van de nieuwe cao zal derhalve niet voor 1 januari 2017 rond komen.
Door Henk Cornelisse, redactielid Clean Totaal
CNV
Het CNV laat ons via haar onderhandelaar Jan Kampherbeek weten:
“Veel tijd is gaan zitten in het uiteindelijk uitwerken van de afspraken over het ziekteverzuimbeleid. Waaraan moeten bedrijven voldoen voordat ze mensen in het tweede ziektejaar 90% mogen betalen.” Het gaat volgens Kampherbeek niet uitsluitend om het formuleren van een goed ziekteverzuimbeleid maar vooral de samenhang met de uitvoering hiervan in de praktijk: “Dat beleid is rond. Omdat het een uitvloeisel was van de vorige CAO onderhandelingen kunnen we nu gaan werken aan de implementatie.” De essentie hierbij is dat partijen het eens zijn geworden over de voorwaarden waaraan de schoonmaakbedrijven dienen te voldoen voordat het ziektegeld in het tweede jaar verlaagd mag worden naar 90%. Dit naast het goede begeleiden van de zieke werknemers tijdens het eerste jaar van de ziekte. Hiertoe wordt een onafhankelijke commissie in het leven geroepen.
Daarnaast zijn volgens de CNV bestuurder de contouren van het nieuwe loongebouw gemaakt: “Die contouren zijn nog niet ingevuld met werkelijke bedragen want dat heeft natuurlijk direct invloed op de kosten. Ik ga er nog steeds vanuit dat we er gezamenlijk uitkomen, maar er is nog veel te doen!”
FNV
Jet Linssen, onderhandelaar namens FNV, onderstreept de woorden van haar collega: “Ja, we zijn nader tot elkaar gekomen. Er is veel tijd besteed aan het op een goede manier verankeren in de nieuwe cao van de afspraken die zijn gemaakt aan de vernieuwingstafel over de aanpak van langdurig ziekteverzuim. Wat betreft invoering van een nieuw loongebouw zijn we op hoofdlijnen ook akkoord, inclusief het afschaffen van het inleerjaar (85%). Hierdoor vermindert de concurrentie tussen flex en vaste krachten.”
Verder is er volgens de bestuurder van het FNV met elkaar gesproken over veel technische zaken waardoor de cao duidelijker gaat worden. Definitieve afspraken hierover volgen zeker volgende keer.:
“We hebben de ideeën uitgewisseld met betrekking tot het verbreden van functies, het opleiden en grotere banen creëren. Ook hier verwacht ik de volgende keer dat we concrete afspraken kunnen maken. Door in bovenstaande onderwerpen gedegen tijd te stoppen zijn we nog niet begonnen aan de onderhandelingen over de financiële kant van het verhaal.”
OSB
Jacco Vonhof: “We mogen spreken over zinvolle en inspannende onderhandelingen. Er zijn majeure vorderingen geboekt op de onderwerpen ziekteverzuim en het nieuwe loongebouw plus nog enkele andere thema’s. Ik vind dat de resultaten op deze dossiers met goed fatsoen uit te leggen zijn aan zowel werkgevers als werknemers.”
Over de uitkomst van de financiële gevolgen kan Vonhof zich niet uitspreken: “Vanuit OSB hebben we een bepaald percentage in ons hoofd. De kosten die voortvloeien uit de afspraken met betrekking tot ziekteverzuim, loongebouw, Ras etc. worden hiervan afgetrokken om op een aanvaardbare uitkomst te komen. De som der delen mag niet te duur te worden. De bonden tellen natuurlijk op. “
Prijsverhoging
De bonden verwachten in het volgende overleg op 16 december een eerste start te maken met het overleg over de financiële aspecten. De verwachting, en ervaring, is niet dat hieromtrent binnen één dag overeenstemming wordt bereikt. Vandaar dat partijen naast de zestiende december alvast nieuwe afspraken hebben gepland op 14 en 23 februari 2017. Hierdoor zal er voor de schoonmaakbedrijven een vertraging ontstaan in het vaststellen van de noodzakelijke prijsverhoging per 1 januari 2017. De geschiedenis herhaalt zich op dit punt.