Vrijdag 16 december vond in een goede sfeer de vierde cao onderhandelingsronde plaats. Een ronde waarbij vooral sprake was van het juist formuleren van teksten en het op de juiste plek plaatsen van punten en komma’s. Concrete afspraken zijn er dit keer nauwelijks gemaakt. Stapje voor stapje werken de partijen naar de apotheose toe. De volgende ronde gaat het om de (pro)centen, dan zal blijken wat de onderlinge genegenheid waard is.
Door Henk Cornelisse, redactielid Clean Totaal
CNV
Volgens Jan Kampherbeek onderhandelaar namens het CNV, gaan de onderhandelingen niet snel genoeg; “Helaas zijn er niet veel afspraken gemaakt. We hebben veel tijd besteed om met elkaar punten verder uit te werken. Dat is wel goed, maar betekent wel slechts kleine stapjes vooruit. Er zijn wat pilots afgesproken over belangrijke thema’s, zoals verbreding van taken, grotere dienstverbanden en een onderzoek naar wat we kunnen verwachten van robotisering in de branche. Wat voor effecten heeft dat op werk en hoe kunnen we er voor zorgen dat mensen dat bij kunnen houden.”
Hebben de partijen op geen enkel punt afspraken kunnen maken? Kampherbeek: “Ja, eén punt hebben we wel afgesproken, namelijk dat mensen die nu ouder dan 62 jaar zijn wat eerder met pensioen kunnen gaan.”
CNV ziet met belangstelling uit naar de door de werkevers nader uitgewerkte voorstellen om zich vervolgens voor te bereiden op de volgende onderhandelingsronde.
FNV
Jet Linssen, onderhandelaar namens het FNV, somt in eerste instantie de gemaakte afspraken op, maar is verder slechts gematigd optimistisch over het vervolg:
“Vandaag hebben we in ieder geval definitieve cao-teksten gemaakt over het ziekteverzuim. Dat zorgt er voor dat die voor 31-12 2016 de kracht heeft van de cao en ook kunnen worden ge-avv’d. Ook het loongebouw is zo goed als rond. De 85% interpersoonlijke is definitief verdwenen en schoonmakers zijn niet na acht, maar al na vier jaar op hun eindniveau. Ook nieuw is dat schoonmakers ieder jaar een stapje maken. Dit betekent dat concurrentie tussen uitzendkrachten, flexkrachten en vaste mensen niet meer gebeurt op loonkosten, want de verschillen zijn minimaal. Een flinke vooruitgang. Daarnaast wordt de cao aangepast aan de Wet Werk en Zekerheid zoals bedoeld in het sociaal akkoord. Ook hebben we afspraken gemaakt over de vroegpensioenregeling.”
Stappen zetten
Een goede sfeer waarbinnen de onderhandelingen plaats vinden, biedt nog geen garantie voor een goede afloop. Linssen hierover:
“Er zijn echt nog een paar dingen waar we het over moeten hebben. We hebben nog geen loonbod gekregen en het reiskostenverhaal is een probleem. Een goede sfeer aan de onderhandelingstafel ten spijt, we zijn er nog lang niet. 14 februari gaan we door en dan moeten er echt stappen gezet worden wat betreft het geld om op de laatste dag, 23 februari, tot een goede mooie cao te komen.”
OSB
Jacco Vonhof onderhandelaar en woordvoerder van OSB, toont zich positief over de vierde onderhandelingsronde: “Het was een constructieve bijeenkomst, waarbij vooral de tekstschrijvers druk in de weer waren.”
De bijeenkomst stond namelijk vooral in het teken van het fijn slijpen en het concreet aan het papier toevertrouwen van de afspraken uit de eerdere bijeenkomsten. Het zodanig vastleggen dat het niet tot verschillen in interpretatie kan leiden. “Soms best lastig. Je denkt het helder op papier geformuleerd te hebben, maar dan leest een ander het net weer een tikkeltje anders. Om tot een niet voor meerderlei wijze voor uitleg vatbare beschrijving te komen hebben we daarom flink de tijd genomen voor de aan het papier toe te vertrouwen formuleringen. Vroeger leidde verschillende tekstuele interpretaties gelijk tot wantrouwen, dat is nu gelukkig niet aan de orde. Mede daarom vind ik het goed dat we hier de nodige tijd voor uit getrokken hebben. Een ander mag dit anders ervaren hebben en het kwalificeren als het verdoen van tijd.”
OSB zal op maandag 19 december tijdens de Algemeen Ledenvergadering te Bunnik haar leden informeren over de voortgang en de status van de diverse dossiers.
Klassieke tegenstelling
Naast het formuleren van de juiste teksten werd er wel resultaat geboekt op de vroegpensioenregeling en de financiering hiervan. De stok belandde in het midden: de premie wordt noch verhoogd, noch verlaagd en blijft 1,3%. Over (pro-)centen werd verder nog niet gesproken.
OSB hecht er waarde aan de keuze qua afspraken leidend te laten zijn en later met de bonden te kijken wat de financiële consequenties en mogelijkheden zijn. Vonhof hierover: “Er zal altijd een klassieke tegenstelling blijven bestaan tussen vraag en aanbod. Ik voel echter de wederzijdse bereidheid om hier in harmonie naar te kijken. Alle betrokkenen delen immers de ambitie om tot een goede, betaalbare en algemeen bindend verklaarde cao te komen.” Wij vroegen Vonhof of hij niet bang is dat de bonden op het laatste moment nog met een duveltje uit een doosje komen. “De chemie tussen partijen is goed, de vernieuwingstafel heeft duidelijk geholpen elkaar beter te begrijpen. Ik geloof er zonder meer in dat we er samen op een voor een ieder aanvaardbare wijze uit gaan komen.”
Valentijnsdag
Berust het op toeval dat de volgende onderhandelingsronde plaats vindt op 14 februari of wel Valentijnsdag 2017?
Deze dag zal blijken in hoeverre de ontluikende liefde tussen de werkgevers en werknemersorganisaties stand houdt. Immers dan gaat het echt om de knikkers. Kunnen zij elkaar hierin vinden dan vindt deze dag de verloving plaats om op 23 februari elkaar als slotakkoord eeuwig trouw te beloven. Hoewel eeuwig? Enfin, in ieder geval tot de volgende cao onderhandelingen!