Ieder jaar maakt Hella Vercammen van The Legal Company voor directies, leidinggevenden en HR afdelingen van schoonmaakbedrijven een jaaroverzicht van de belangrijkste of vreemdste uitspraken in 2016 over wetgeving binnen de schoonmaakbranche.
Ik heb 6 relevante uitspraken opgevist die in de komende drie weken in drie delen praktisch aan u worden uitgelegd met praktijkadvies erbij.
Ik kijk vooral naar de waarde voor de praktijk waarbij uitspraken van de Hoge Raad het meest interessant zijn. Deze uitspraken geven namelijk definitieve juridische zekerheid over hoe rechtsregels in de praktijk moeten worden uitgelegd. Uitspraken van het hof kunnen ook wel interessant zijn als er daarna niet meer wordt door geprocedeerd. Immers het risico van tegenstrijdige uitspraken blijft dan bestaan tussen het ene hof en het ander hof. Uitspraken van kantonrechters zijn vooral erg handig voor de praktijk van alle dag.
Uitspraak 5 – Ondanks heraanbesteding geen sprake van overgang en art. 38
Deze uitspraak is van november 2016 van het Hof Den Haag waarbij er ondanks heraanbesteding géén sprake is van een overgang van onderneming (geen identiteitsbehoud) en óók geen artikel 38 cao contractwisseling. Dit laatste omdat kort gezegd de verliezende partij niet onder de werkingssfeer van de cao schoonmaak viel! Ook bleek de weigering van de toegang werk in feite een opzegging van de werkgever te zijn. Werknemer had het verkeerde rechtsmiddel in gezet, te weten vordering tot toelating op het werk met doorbetaling van loon in plaats van de nietigheid in te roepen van het ontslag.
Wat leert deze zaak ons voor de praktijk? LEES MEER>>
Uitspraak 6 – Hof draait ontbinding arbeidsovereenkomst terug
De laatste uitspraak betreft een uitspraak van december 2016 waarbij het Hof Arnhem-Leeuwarden de ontbinding van een arbeidsovereenkomst bij Hago terugdraait. Dit vanwege een incident op de werkvloer waarbij in hoger beroep pas bleek dat er toch geen geweld was gebruikt. En ook nog bleek dat de schoonmaker in kwestie op dat moment psychotisch was. Transitievergoeding hoeft ondanks weder indiensttreding ook niet te worden terugbetaald.
Wat leert deze zaak ons voor de praktijk? LEES MEER>>