Inzicht in stoomreiniging in professioneel productieproces
Stoomreiniging is niet de vervanger voor de traditionele schoonmaakmethodes, maar voor specifieke schoonmaakproblemen heel vaak de uitkomst. Daarom zien we stoomreiniging onder andere in de foodindustrie, voornamelijk op plaatsen waarin water uit den boze is. Harry Leenman, schoonmaak specialist bij diverse industriële bakkersorganisaties, verschaft Clean Totaal een inzicht in stoomreiniging in het productieproces.
“Mits stoom juist wordt toegepast levert stoomreiniging een belangrijke bijdrage aan een gezondere leef- en productieomgeving”, spreekt Leenman enthousiast. “Stoomreiniging biedt een veelvoud aan toepassingen en een verscheidenheid aan apparatuur waarmee veel reinigingsproblemen, meer dan men denkt, kunnen worden verholpen. De meerwaarde van stoomreiniging in de foodsector is bijvoorbeeld zichtbaar én meetbaar bij specifieke foodproductie omgevingen, als de industriële bakkerijwereld.”
Water veroorzaakt storingen
“Eén enorme meerwaarde van stoom is het minimale watergebruik. Zo is in veel takken van food excessief watergebruik de grote vijand. Wil je hier traditioneel met water reinigen, dan zou je een gedeelte van de productie stil moeten leggen. Ook gaan water en elektronica niet samen, dat is bekend. In de industriële bakkerijwereld wordt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de vleessector, met veel watergevoelige apparatuur gewerkt, zoals sensoren.
De andere meerwaarde is de hoge temperatuur waarmee wordt gewerkt, waardoor een hogere reinigingssnelheid wordt bereikt. Met stoom realiseer je een beter hygiënisch resultaat op plaatsen waar water gewoonlijk uit den boze is. Met stoom kan gereinigd worden tijdens het primaire proces. Je bent dus, in tegenstelling tot veel beweringen uit de sector, ook aan het besparen op tijd.”
Een klasse opzich
Als schoonmaak specialist heeft Leenman menig stoomreiniger op de zogenoemde pijnbank gehad. Over één merk is Leenman bovenmatig positief: Tecnovap. “Die machines zijn echt een klasse opzich.” Het Italiaanse merk wordt in Nederland geïmporteerd door Innovi. Aan het roer van het innovatieve bedrijf in Vroomshoop staat Gerrit Visser die meer dan 15 jaar diverse reinigingsconcepten ontwikkeld in samenwerking met partners en de bijbehorende producten verkoopt.
“Stoom is bij vele productiebedrijven een bijzonder belangrijke schakel, zolang je maar de juiste apparatuur voor de juiste werkzaamheden inzet. Stoomreiniging is hierbij veelal een goed alternatief en/of aanvulling ten opzichte van de chemische reinigingsoplossingen. Tecnovap weet goed in te spelen op de knelpunten binnen onder anderen de foodbranche om diverse (complexe) oppervlakken te reinigen. Door toepassing van verschillende technieken en patenten zoals onder anderen de boilertechnologie is de kalkgevoeligheid nihil, daardoor zijn de machines van Tecnovap storingsongevoelig en hebben ze een enorm lange levensduur.”
Beide heren hebben een passie voor schoon op moeilijke locaties en bieden in samenwerking volledige concepten aan bij hun klanten. Zo zien we bij verschillende bedrijven steeds vaker stoom en droogijscombinaties voor optimale reiniging op lastig benaderbare plaatsen of plaatsen waar reinigen met water een issue is. Elke sector is anders en zo is maatwerk essentieel voor stoomreiniging. Laat dit nou het probleem zijn van jaren geleden waardoor een imagoprobleem is ontstaan.
Leenman: “Door de onvakkundigheid en onwetendheid van 5 à 10 jaar geleden zijn de schoonmaakbranche en de foodbranche nog altijd sceptisch over stoom. En ik kan ze niet eens ongelijk geven als je ziet met welke hobbyachtige apparaten werd geprobeerd te reinigen in professionele omgevingen. Bij voorbaat was duidelijk dat dat nooit ging werken. Nu is het aan ons om het tegendeel te bewijzen.” Leenman en Visser zijn blij dat steeds vaker de mogelijkheid wordt geboden om de meerwaarde van stoom aan te tonen: “We krijgen de kans om te laten zien wat mogelijk is met stoom. De kans om aan te tonen dat met de juiste apparaten op de juiste plaats een goed, én soms veel beter reinigingsresultaat gerealiseerd kan worden. Bovendien is stoomreiniging soms goedkoper dan traditionele reinigingstechnieken.”
Vakkundig personeel
“Met de juiste apparatuur en hulpmiddelen, soms in combinatie met chemie, kun je een prachtig eindresultaat bereiken. Helaas zien wij regelmatig dat er onbekwaam personeel in de weer is met de stoomreinigers. Voor een optimaal reinigingsresultaat vinden wij het essentieel dat de gebruikers een goede instructie mee krijgen bij het gebruik van de stoomreiniger. Bij voorkeur intern op eigen locatie omdat het vaak relatief specifieke reinigingswerkzaamheden betreft.” Dat is de reden waarom volgens Leenman een sector brede opleiding in het gebruik van stoomreinigers niet haalbaar is.
“Iedere schoonmaaktoepassing waar stoom wordt gebruikt is anders. De ene keer dien je natte stoom te gebruiken, de andere keer juist verzadigde stoom of oververhitte stoom. Dit geldt ook voor de accessoires: niet ieder hulpstuk levert op elke plek een perfect resultaat. Net zoals niet elk schoonmaakmiddel het juiste resultaat geeft bij de verkeerde toepassing of dosering.” Visser: “Tevens zijn we ook zeer actief binnen diverse sectoren om de productiereiniging zo groen mogelijk te faciliteren door minimaal gebruik te maken van chemische reinigingsmiddelen met behulp van onze producten”.
“Maatwerk is essentieel voor stoomreiniging”
Leenman is überhaupt geen voorstander van direct chemieverbruik bij stoomreiniging: “Er zijn sowieso weinig middelen die de temperatuur aan kunnen. Hier wordt met enig regelmaat echt te lichtzinnig over gedacht. Verkeerde middelen kunnen schade toebrengen aan mens en materiaal en die kennis ontbreekt vaak, zeker bij operators in de industriële bakkerijwereld. In het kader van autonoom onderhoud zijn het de operators die, naast de verantwoording voor de productie, ook meer en meer verantwoordelijk zijn voor de reiniging van de machines.”
Minder stilstand
“Stoomreiniging zorgt voor minder stilstand door reiniging tijdens productie. Denk hierbij aan transportbanden die worden gereinigd terwijl deze operationeel zijn”, aldus Gerrit Visser. “Bovendien beschadigt stoom het te reinigen oppervlak niet, is het ideaal voor complexe en moeilijk bereikbare plaatsen en is dieptereiniging van bijvoorbeeld naden en details mogelijk. Maar de grootste voordelen ten opzichte van andere reinigingsmethodieken zijn de aantoonbare dieptereiniging effecten, snelheid, de korte droogtijd en het aanzienlijk lagere watergebruik van 90%.”
Wilt u meer weten over stoomreiniging en de mogelijkheden die Innovi biedt? Bekijk de website of neem contact op.
Innovi BV
Afrikalaan 5
7681 ND Vroomshoop
Gerrit Visser
T.: 0546 66071
E.: info@innovibv.nl