Tjibbe de Boer van The Clean Experience
Stoomreinigen staat bij velen onterecht nog in een kwaad daglicht. Dat komt door het oude systeem waarbij veel water vrij kwam waardoor de ondergrond kon beschadigen. Inmiddels hebben de ontwikkelingen niet stil gestaan en is dit gevaar voorbij. Stoomreinigen verdient daarom een serieuze plaats in de technieken. Wij spreken erover met Tjibbe de Boer van The Clean Experience (TCE) in Barneveld.
“TCE is een groothandel. Oorspronkelijk richtten wij ons op de standaard apparatuur voor de schoonmaakbranche, waaronder ook stoomreinigers. Hoewel stoom destijds al langer bestond was het niet echt een populaire toepassing. De oude apparatuur had namelijk behoorlijk wat nadelen. Je kon er prima mee schoonmaken, maar de opwarmtijd was extreem lang, meestal zo’n twintig minuten omdat de warmte-elementen destijds nog niet al te veel capaciteit hadden. Daarnaast kon je de watertank alleen vullen op het moment dat de machine afgekoeld was en van de druk af was. Ook dat kostte tijd en dat was, en is, nu eenmaal een kostbaar goed in de schoonmaak. Daarnaast kon je alleen schoonmaken met stoom en een doek. Het gevolg daarvan was wel dat het vuil oploste, maar dat het ook grotendeels bleef liggen en na droging weer aankoekte. Ook had je te maken met behoorlijk wat water op het schoon te maken oppervlak. Dat had twee nadelen.
“Je kunt feitelijk iedere vloer behandelen, zelfs tapijt, geolied parket en geverfde oppervlakken.”
Allereerst draagt water warmte veel beter over dan stoom. Dat zorgde ervoor dat je de methodiek eigenlijk alleen maar kon gebruiken op ondergronden die goed tegen hitte kunnen zoals glas, tegels en staal. Andere ondergronden liepen grote kans op schade en dat niet alleen door de hitte maar ook door de grote hoeveelheid water door de lage stoomdruk van zo’n anderhalf bar, het tweede nadeel. De uitstoot van de apparatuur bestond niet alleen uit stoom met een lage druk en dus lage temperatuur, rond 110 graden Celsius, maar ook voor zo’n 40% uit water. Ook qua bouw van de machine waren er nadelen. Zo bestond de ketel vaak uit koper of een combinatie van RVS en aluminium. Vooral die laatste combinatie was erg slecht. Niet alleen doordat er snel verkalking optrad, maar mede daardoor ook lekkage waardoor dure reparaties nodig waren.”
Materiaalschok
De Boer vervolgt met een beschrijving van de moderne HD-machines. “Gelukkig zijn de nieuwe generatie TCE machines onvergelijkbaar met de oude en dat is ook de reden dat wij ons bedrijf gespecialiseerd hebben in uitsluitend stoomreinigen. Wat is er verbeterd? De opwarmtijd is gereduceerd tot enkele minuten, de ketel is geheel van RVS, de elementen zijn van een hoog wattage (tot 3500W) waardoor de opgewekte temperatuur en stoomdruk veel hoger is. Onze huidige machines hebben afhankelijk van het type 4,5 tot en met 9 bar druk en 140-180 graden Celsius stoom. Ho!, hoor ik u nu roepen, dat is toch slecht voor de ondergrond die behandeld moet worden? Het antwoord is nee.
Je moet het vergelijken met een ijskoud glas dat je opeens vult met heet water. Wat gebeurt er? Er volgt een materiaalschok en het glas breekt. Dat is precies wat er met vuil gebeurt, maar ook met pollen, bacteriën, virussen en ongedierte, als de eitjes van huisdiervlooien. In een fractie van een seconde worden deze alle onschadelijk gemaakt en losgemaakt van de ondergrond. Door de grote stoomdruk is er ook geen grote hoeveelheid water. Het percentage water blijft ver onder de 10%, tenzij je water toevoegt zoals bij het reinigen van een grindvloer. Dat kan nodig zijn omdat de warmte heel snel weg is en het effect in open vloerbedekkingen en meubelstoffen dan minder is. Het belangrijkste onderscheid met de oude machines is echter dat het opgeloste vuil meteen wordt weggezogen. Schoon is daardoor echt schoon.
“Een bank met ernstige vervuiling maken onze machines in een klein half uur schoon en geurvrij”
Dat is meer dan optisch schoon, want je zult je verbazen hoeveel vuil er nog van een schone vloer wordt verwijderd door de TCE stoomstofzuigers. Het is ook meer dan gewoon schoon, want door de hoge temperatuur wordt het oppervlak ook nog eens gedesinfecteerd. Je ziet dan ook dat HD-stoomreiniging overal in Europa ook in ziekenhuizen wordt toegepast. In Nederland mag dat nog niet maar de wetgeving die dat in de weg staat zal zeer binnenkort worden opgeheven. Dat zal waarschijnlijk in 2018 het geval zijn. Overigens betekent dit verbod niet dat onze apparatuur nergens in de gezondheidszorg gebruikt wordt. De waarde ervan wordt al lang erkend in paramedische beroepen zoals fysiotherapie en tandheelkunde. Je ziet dat stoomreiniging een grote rol kan spelen in de sterilisatie van instrumenten. Wij hebben letterlijk gezien dat uit sommige schoongemaakte instrumenten door stoomreinigen nog bloed tevoorschijn kwam.”
Effectief op veel ondergronden
Wat kun je met moderne stoomreinigers doen? Dat blijkt meer dan gedacht. Natuurlijk zijn er altijd de traditionele ondergronden, maar volgens De Boer is het spectrum waarbij HD-stoomreinigers kunnen worden toegepast daarmee niet afgesloten. “Je kunt feitelijk iedere vloer behandelen, zelfs tapijt, geolied parket en geverfde oppervlakken. Je moet de warmteoverdracht van stoom vergelijken met een hand die je door een kaarsvlam haalt. Als je het snel doet voel je er niets van, maar hou je je hand op dezelfde plaats dan brand je jezelf. HD-stoom onder hoge druk kan geen kwaad, zolang je maar niet langdurig op een plaats blijft. Doe je dat wel, dan is er wel kans op schade. In de praktijk komt dat eigenlijk niet voor, want je ziet meteen dat vuil wordt opgelost en in een automatisme ga je er dan direct overheen met de zuigmond. Je bent dus altijd in beweging.”
Soms er een reinigingsmiddel nodig
“Belangrijk is dat stoom een goede methode is, maar ook beperkingen heeft. Je krijgt met stoom alleen niet altijd alles schoon. Een grindvloer krijg je wel oppervlakkig schoon, maar diepreinigen is onmogelijk. Hetzelfde geldt voor meubelstoffen en autobekleding. Daarvoor moet je vanuit de machine extra water toevoegen, eventueel soms in combinatie met toevoegingsmiddel BioSteamClean om een echt schoon resultaat te bewerkstelligen. De BioSteamClean die je toevoegt is speciaal ontwikkeld voor stoomreinigen. Belangrijk daarbij is dat de effectiviteit van deze middelen, dus de snelheid van werken, toeneemt naarmate de temperatuur hoger wordt. Doordat de BioSteamClean met het vuil direct worden opgezogen is er geen sprake van een snellere hervervuiling.”
Hondenhaar
“Overigens hebben wij een paar belangrijke voordelen van stoomreiniging nog niet genoemd”, vervolgt de Boer. “Omdat je met heel weinig vocht werkt, is het niet nodig om meubels te verplaatsen. Je kunt er gewoon omheen en onderdoor. Daarnaast is er het bestrijden van geur. Ook de geurmoleculen worden door de materiaalschok uiteen gereten en daardoor verdwijnen ook nare geuren. Zo maak je een ruimte of auto waarin gerookt is of waarin huisdieren hun geur hebben achtergelaten geurvrij. Wat dat laatste betreft scoren wij ook goed bij poetsbedrijven die tweedehandsauto’s voor de verkoop opknappen. Een bank met ernstige vervuiling door onder meer hondenhaar, maken onze machines in een klein half uur schoon en geurvrij. Met de traditionele methoden duurt dat ten minste vijf uur. “
Kwaliteit verdient zichzelf terug
“Wij leveren zowel aan schoonmaakbedrijven als particulieren. Die laatste groep neemt in omvang toe. Mensen investeren voor tienduizenden euro’s in hun interieur en maken dat dan vervolgens schoon met een stofzuiger van tweehonderd euro. Ze kijken dan vreemd op dat de kwaliteit van hun interieur achteruit loopt. Als wij dan een demonstratie geven, zien ze dat hun interieur opfleurt en hebben ze de aanschaf van een stoomstofzuiger daarvoor over. Nee, dat is niet goedkoop, je spreekt toch over minimaal €2200,-, maar kwaliteit verdient zichzelf terug. Je ziet zelfs dat mensen, als ze eenmaal hebben gekozen voor een stoomreiniger, soms kiezen voor een meer professionele machine die nog beter presteert in temperatuur en stoomdruk. Dat is zeker het geval als het een groot huis betreft.”
De machines van TCE komen van vier Italiaanse fabrikanten. “Italië is hét land van de stoomreiniging, maar bij de keuze voor een fabrikant zijn wij niet over een nacht ijs gegaan. Wij hebben op locatie goed gekeken of men zowel de productie als de logistiek op orde heeft. Daardoor kunnen wij ervan op aan dat de machines kwalitatief hoogwaardig zijn en dat reserve-onderdelen binnen maximaal twee werkdagen bij ons kunnen zijn. Zeker voor schoonmaakbedrijven is stilstandsverlies een kostbare zaak. Ook belangrijk is dat er een echte samenwerking is tussen een fabrikant en ons. Een machine wordt ontwikkeld, maar de praktijk is weerbarstig en dus werken sommige dingen dan anders dan gedacht.
Onze fabrikanten luisteren naar ons en voeren onze aanpassingen en wensen door. Daardoor hebben wij nu een heel breed pakket aan slangen en spuit/stofzuigermonden, zodat wij iedere branche een juist pakket kunnen leveren. Wij investeren op onze beurt ook in de fabrikant. Zo was er een probleem bij een levering in Israël waar de fabrikant niet uit kwam. Wij hebben dat toen ter plekke opgelost.”