“Schoonmaakbedrijven, stuur uw cao-wensen in”
De schoonmaak cao eindigt op 31 december 2018 en dat betekent dat achter de schermen de eerste wensen en eisen worden besproken door de sociale partners. Namens de schoonmaakbedrijven voerde brancheorganisatie OSB het woord tijdens de vorige onderhandelingen, SIEV had destijds een adviserende rol. Om tijdens de volgende ronde van groter belang te zijn, wil de brancheorganisatie plaats nemen aan de onderhandelingstafel, of in ieder geval partij zijn bij de mandaatvaststelling; het SIEV-witboek zal hierbij als ‘spoorboekje’ moeten gelden.
Op de foto een gedeelte van het SIEV-bestuur, volledig links voorzitter Maurice Rutgrink.
Voorzitter van brancheorganisatie SIEV, Maurice Rutgrink, laat weten dat het bestuur van mening is dat de vereniging een belangrijke bijdrage kan leveren aan de totstandkoming van een nieuwe cao: “Enerzijds door onze omvang van bijna tweehonderd leden en anderzijds met de kennis binnen het bestuur op het gebied van arbeidsvoorwaarden en cao-onderhandelingen. Binnen het bestuur heeft sinds 1 januari 2018 een bestuurslid zitting die ruim 12 jaar ervaring heeft als cao-onderhandelaar vanuit werkgeverszijde. Deze kennis willen wij ook delen met OSB.”
Ervaringen huidige cao toepassen
Rutgrink vervolgt: “Voor SIEV-leden betekent dat een goede en evenwichtige cao voor een gelijk speelveld op arbeidsvoorwaarden zorgt. Maar om dit te kunnen bewerkstelligen, moeten wij weten wat onze achterban dagelijks ervaart bij het toepassen van de cao. Daarom willen wij alle leden nadrukkelijk uitnodigen om hun mening en ervaringen van de huidige cao te mailen naar: cao@siev.info.
Wij willen alle schoonmaakbedrijven (lees: alle mkb-bedrijven; zowel leden alsook niet-leden van SIEV) verzoeken om op basis van de huidige cao aan te geven waar ze dagelijks tegenaan lopen. Met alle informatie die vanuit deze bedrijven komt, kan onderzocht worden of er eventuele aanpassingen zouden kunnen worden doorgevoerd. Dit kan op basis van ervaringen of opmerkingen binnen de huidige cao (op één of meerdere artikelen).
Wij kunnen als branchevereniging niet zomaar zonder onderbouwing zeggen dat een bepaald artikel moet verdwijnen. Dat wordt in ons overleg met OSB van tafel geveegd. De uitdaging voor het opstellen van het SIEV-witboek zal hem dan zitten in de vertaling van de opmerkingen of ervaringen naar goed beargumenteerde wijzigingsvoorstellen. Met de kennis die wij in huis hebben, hebben wij daar echter alle vertrouwen in.”
Een andere opzet van de cao
SIEV wil het mkb bij de komende onderhandelingen natuurlijk goed vertegenwoordigen, daar is de gevraagde input voor nodig. Dat betekent dat SIEV een aantal artikelen zou willen aanpassen. De brancheorganisatie vindt dat ze daarin een stap verder gaat en vindt dat de cao zou met de tijd mee moeten gaan. Tijden veranderen immers snel, de arbeidsmarkt vraagt ook om een hele andere aanpak. Om die reden zou men willen onderzoeken waar de mogelijkheden liggen om een compleet andere opbouw en inrichting van de cao te creëren. “Allereerst zou de cao in onze visie moeten doorgroeien naar een bredere toekomstbestendige facilitaire cao. Om het nog leesbaar en handzaam te houden pleiten wij voor een basisdeel dat voor iedereen moet gaan gelden en daarnaast een uitsplitsing per specialisme. Als voorbeeld zouden wij het artikel ‘Onwerkbaar Weer’ willen aanhalen. Omdat het thuishoort bij de praktijk van de glazenwassers en gevelreinigers, zou het beter zijn dit uit het deel van de schoonmaak te halen, om het vervolgens op te nemen in het deel waarin de arbeidsvoorwaarden voor glazenwassers en gevelreinigers wordt beschreven”, aldus de voorzitter.
SIEV-witboek
Van alle wensen en ervaringen van mkb-schoonmaakbedrijven moet een bundeling komen per artikel wat moet leiden tot het SIEV-witboek. Rutgrink: “Het SIEV-witboek zou dan door een eigen vertegenwoordiger op tafel kunnen worden gelegd, zodat wij met OSB het mandaat kunnen vaststellen waarmee de onderhandelaars de gesprekken met de vakbonden aan kunnen gaan.”
Bewuste keuze
SIEV lijkt met deze methode bewust te kiezen voor een actievere rol in de cao-onderhandelingen, zij het aan de zijlijn, bij het vaststellen van het mandaat. Volgens de brancheorganisatie is dit het gevolg van het grote aantal leden en het aantrekken van deskundigheid. “Een adviserende rol is niet langer voldoende en te passief. OSB en de vakbonden gaan allebei zorgen voor een goede afgewogen cao die ten dienste staat van de branche!”
Scheidend voorman van MKB Nederland, Michaël van Straalen, haalde ook al aan in zijn toespraak – zo verscheen eerder in de Telegraaf – dat naar zijn mening het mkb-belang wordt ondergewaardeerd door de grote bedrijven. Juist daarom maakt SIEV zich druk om de belangen van alle mkb-bedrijven. “We nemen onze rol daarin zeer serieus”, zo besluit Rutgrink namens de brancheorganisatie.