Inmiddels is de laatste dag van Vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer begonnen. Wij bezochten de beurs twee dagen en concludeerden gisteren reeds dat het aandeel schoonmaak afneemt, maar dat er wel verschillende noviteiten te ontdekken zijn. Waar het woensdag bij tijd en wijlen zeer rustig was, bleek het een dag later een stuk drukker. Lekkere koffie en een goed gevulde beursvloer, wat wil men nog meer? Blije gezichten op dag twee.
Zo ook bij Cor Voogd van Vermop, die overigens zelden chagrijnig te treffen is. Op de stand, die gedeeld werd met producent van reinigingsmachines Hako, werd Vermop System ONe getoond. Het bekroonde systeem dat werd geïntroduceerd op CMS Berlijn in 2018 wordt constant doorontwikkeld. Zo is de geïntegreerde computer op de Relaunch werkwagen verdwenen en is er een tablethouder voor in de plaats gekomen. Vermop ONe moet het centrale systeem zijn voor de schoonmaker zodat hij of zij datagestuurd kan gaan reinigen. Zo kunnen sensoren van allerlei verschillende merken, met verschillende toepassingen, aansluiten bij het systeem van Vermop. Cor Voogd geeft in onderstaande video een bondige uitleg:
Ook deze editie stelt Tork niet teleur als het de standbouw betreft. Een imposante, lichte stand waarin de meest recente ontwikkelingen worden gepresenteerd, zoals Tork PeakServe. Deze handdoekdispenser is ontwikkeld voor drukbezochte toiletten, zoals op vliegvelden en in stadions. Tork belooft dat met deze dispenser 250% meer bezoekers per navulling bediend kunnen worden. We hebben het aantal doekjes niet nageteld, maar de dispenser is van imposante grootte.
Sensoring voor tijdswinst
Ook gaat veel aandacht uit naar Tork EasyCube, de digitale innovatie van de papiergigant. Marketing Manager Pascale Wolleswinkel vertelt over de voordelen voor de schoonmaker: “Actuele gegevens van verbonden apparaten en dispensersystemen worden weergegeven in een gebruiksvriendelijke webapplicatie, en sturen schoonmaakteams naar de plekken waar ze nodig zijn. Zo zijn schoonmakers niet onnodig tijd kwijt met het controleren van dispensers.”
Circulair, efficiënt en leuk
Wie bovenstaande tussenkop leest, heeft snel genoeg in de gaten dat ook BOMA aanwezig is op Vakbeurs Facilitair met een drietal producten die de schoonmaak circulair, efficiënt en leuk maken. Het nieuwe probio-assortiment reinigingsmiddelen van Greenspeed neemt een prominente plaats in. Deze producten gaan door middel van ‘goede’ bacteriën de strijd aan met diepgaande vervuiling en creëren een stabiele microbiële omgeving die onschadelijk is voor mens en dier.
Wat het meeste opvalt op de stand is de gloednieuwe TSM afvalzuiger, welke uitstekend inzetbaar zijn in openbare ruimtes. Volgens Marketeer Chantal Versluijs, die in onderstaande video toont wat BOMA op de beurs laat zien, kan de machine een mooie aanvulling zijn in de dienstverlening van schoonmaakbedrijven. Vernieuwend is het Follow Me-systeem dat de bestuurder herkent en automatisch kan volgen, zo houdt de operator altijd een hand vrij voor bijvoorbeeld een prikker.
CSU pakt uit
Schoonmaakorganisatie CSU staat, zoals gebruikelijk, groots op de vakbeurs. Op de stand konden bezoekers een ‘circulaire hospitality experience’ beleven en kennis maken met duurzame oplossingen zoals het bekroonde samenwerkingsmodel FM Coalitie, de circulaire kledinglijn en BeSense. Bovendien werden genodigden getrakteerd op een exclusieve sterrenlunch in samenwerking met cateraar Vermaat en werd donderdag afgesloten met Q-music The Party.
Voor het schoonmaakbedrijf met het hoofdkantoor in Uden was de beurs tevens een mooie gelegenheid om uit te pakken met verschillende persmomenten. Zo werd een nieuw certificaat uitgereikt vanwege het duurzame hoofdkantoor en was de 15-jarig Bart voor één dag baas van de schoonmaakorganisatie. De voorzitter van de Raad van Bestuur bij CSU John van Hoof vindt het belangrijk om mee te doen met de actie JINC Baas van Morgen: “Het maakt niet uit waar je vandaan komt. Wat je kunt, dát telt bij CSU. Als mensenbedrijf vinden we dat iedereen gelijke kansen op een mooie loopbaan heeft. Ook jongeren.”
Innovatief platform Elise
Tot slot zijn we te gast bij King waar het innovatieve platform Elise wordt geïntroduceerd. Hiermee kan het volledige facilitaire proces, van inkoop tot uitvoering, worden geïntegreerd, beheerd en ondersteund. Met Elise neemt King haar klanten alle inkoop-en logistieke processen uit handen, zodat zij zich kunnen richten op hun kernproces. Elise biedt diverse mogelijkheden waarmee klanten hun bedrijfsprocessen efficiënter kunnen inrichten. Door gebruik te maken van IoT-oplossingen is het altijd inzichtelijk waar welke producten zich bevinden in welke conditie en in welke hoeveelheid.
“Technologie geeft aan wanneer dispensers bijgevuld moeten worden. Elise zorgt voor een volledig gedigitaliseerd inkoop- en bestelproces en verbinding tussen medewerkers, middelen en gegevens. Daarnaast zorgt Elise voor meer inzicht, efficiëntie en beheersbaarheid in het secundaire bedrijfsproces. Daarmee kan de klant zich meer focussen op het primaire bedrijfsproces”, aldus commercieel directeur Rogier Sneep. “Door inzet van slimme technologie vergroten we gebruiksgemak, versnellen we het inkoop-en bestelproces en vergroten we de productiviteit van onze klanten. Daarnaast werkt het kostenbesparend, doordat we vanuit een ketengedachte het concept hebben opgezet.”
Lees ook
Schoonmaak ondergesneeuwd op Vakbeurs Facilitair?