“Tientallen, mogelijk zelfs honderden schoonmakers zitten gevangen in een slapend dienstverband en lopen hierdoor de wettelijk verplichte transitievergoeding mis”, aldus CNV onderhandelaar Jan Kampherbeek. Hij maakt zich hard tegen deze praktijken en roept schoonmakers die dit probleem ervaren op zich te melden.
Bij slapende dienstverbanden gaat het om werknemers die langdurig ziek zijn geworden en niet meer aan het werk kunnen komen. In plaats van het dienstverband na twee jaar ziekte te beëindigen, houden veel werkgevers de zieke werknemers stilletjes in dienst (zonder salaris te betalen, want na twee jaar ziekte hoeft dat niet meer). Sinds 2015 is het voor werkgevers verplicht om een transitievergoeding te betalen bij beëindiging contract.
Schoonmaakbedrijven schuldig?
Kampherbeek stellig: “Door het contract eindeloos te verlengen, ontkomen schoonmaakbedrijven aan de transitievergoeding. Dat doen ze trouwens allemaal. We weten dat deze praktijk in een aantal gevallen zelfs standaardbeleid is.” In totaal gaat het om duizenden werknemers. Binnen de schoonmaakbranche zijn volgens Kampherbeek gevallen bekend bij schoonmaakbedrijven ISS, Gom, CSU en Fonville, “en de teller loopt op.”
HR-manager bij Fonville Ben Kattenbeld herkent zich niet in de aantijgingen. “Er speelt bij ons één kwestie. Het bevreemd mij dat de CNV op deze manier de knuppel in het hoenderhok gooit en ons bij naam noemt, zonder contact op te nemen. Wij zijn namelijk in gesprek met de persoon in kwestie, op onze laatste schriftelijke reactie naar het personeelslid is tot op heden nog niet gereageerd.” De HR-manager stelt voorts dat het “absoluut geen beleid” is om slapende dienstverbanden in stand te houden.
OSB opgetrommeld
Gom Schoonhouden en ISS Facility Services reageren eensgezind. “Omdat het een branchebreed issue is, verwijzen we je door naar OSB voor een inhoudelijke reactie.” Alle afzonderlijke bedrijven onthouden zich verder van ieder commentaar. Woordvoerder bij OSB Melanie Klerx laat weten dat een reactie volgt na het weekeinde. Wordt dus vervolgd.