Om tot goede reinigingsresultaten te komen in uitdagende omgevingen als zorg, food en industrie, levert Innovi B.V. uit Vroomshoop jarenlang concepten op basis van stoom of droogijs. Groene reinigingsmogelijkheden waarmee meestal prima resultaten worden behaald. Soms is extra inzet wenselijk en daarom grijpt directeur Gerrit Visser naar enzymatisch reinigen: “honderd procent natuurlijk, volledig biologisch afbreekbaar en doeltreffend tegen vervuiling.”
Op 13 juni 2019 werden relaties en geïnteresseerden meegenomen in de wereld der biotechnologie in circulair restaurant The Green House. Daar presenteerde Innovi de nieuwe samenwerking met Realco, producent van de enzymatische reinigingsmiddelen. Gerrit Visser vertelt: “de kracht en bijzonder kleine ecologische voetafdruk van reinigen met enzymen wordt in Nederland zwaar onderschat. Enzymen zijn als een katalysator, ze versterken de bacteriële activiteit die organische moleculen in stukjes opknipt tot in water oplosbare organische resten. Het is een natuurlijke, diepe reiniging die veilig is voor mens, materiaal en milieu.”
Wonderlijke wereld van enzymen
De werking van enzymen is al eeuwenlang bekend. Volgens Visser zijn de recente ontwikkelingen (van de laatste tien à vijftien jaar) aanleiding om de reinigers toe te voegen aan het assortiment: “Er zijn duizenden verschillende soorten enzymen die al dan niet met elkaar, maar ook tegen elkaar werken. Door constant onderzoek en ontwikkeling van producent Realco kunnen we een compleet pakket aan enzymatische reinigers bieden die perfect aansluiten bij onze andere groene reinigingsoplossingen”, aldus Visser.
Namens Realco is o.a. sales executive Miguel van Damme aanwezig om tekst en uitleg te geven. “Momenteel wordt veelal schoongemaakt met alkalische producten, een klassiek molecuul waar chemie zich rondom de vervuiling vormt en samen met water wordt verwijderd. Deze samenvoeging blijft na het afspoelen met water intact en gaat zo het milieu in. We kennen de schadelijke gevolgen voor de mens en de natuur. Enzymen zijn niet levende proteïnen die geactiveerd worden als zij met warm water (30-65 graden) in contact komen. Enzymen ‘knippen’ vervuiling in kleine stukjes waarna het gezamenlijk met water wordt weggespoeld. Daarna werken de enzymen door in afvalputjes en afvalwater en blijven alleen organische resten over. Een effectieve, 100% natuurlijke methode met ergonomische voordelen. De enzymen doen het werk, je hoeft als schoonmaker niet meer zo hard te boenen. Bovendien zijn enzymen veilig voor machines en materiaal, waardoor langer behoud gegarandeerd wordt. Het is op alle vlakken duurzaam werken.”
Van Damme vervolgt: “bij Realco werken we zelfs nu naar certificering volgens Ecocert toe. Iedereen is bekend met het Ecolabel. Ecocert gaat nog een stap verder en vereist circulariteit voor ieder onderdeel van het proces.”
Veiligheid gewaarborgd
De effectieve werking van enzymen wordt getoond middels een live demonstratie door Sales Directrice bij Realco Tania Florent. Het verschil tussen een enzymatische reiniger en een alkalisch middels is zichtbaar: de chocopops in water zijn door de enzymen verknipt en opgelost, bij het alkalische middel zijn de chocopops nog aanwezig en drijven ze op vervuild water.
De vragen die gesteld worden door de geïnteresseerde deelnemers gaan over de veiligheid van werken met enzymen, de werkzaamheid is aangetoond. “Eigenlijk is het de omgedraaide wereld”, overweegt Visser. “We werken dagelijks met alkalische middelen die schadelijk zijn voor mens en milieu. Nu zijn we ook op zoek naar gelijke veiligheidseisen en het bepalen van aansprakelijkheden, terwijl het werken met enzymen een 100% natuurlijke reinigingsmethode is. We moeten eraan wennen dat het geen gevaar brengt voor mens en milieu, hetgeen kan worden onderbouwd met testen en rapporten vanuit Realco.”
Circulaire afsluiting inspirerende kennissessie
Na afloop van de kennissessie namen gastheren van The Green House de deelnemers mee op een toer door het circulaire restaurant. Enthousiast vertelden zij dat over ieder onderdeel van het gebouw en de bedrijfsvoering van het restaurant is nagedacht en een duurzame oplossing gerealiseerd. Een locatie die mooi aansluit bij het thema van de middag. Een gezellige borrel rondde de middag af. Met een hoofd vol nieuwe informatie en een goodybag met een enzymatisch testproduct gingen de deelnemers naar huis.
Wenst u informatie te ontvangen over enzymatisch reinigen? Vul hiervoor onderstaand formulier in.