Actief samenwerken aan een inclusieve samenleving; dat is de voornaamste reden waarom Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en Christelijke Onderwijs Groep (COG) hun gezamenlijke schoonmaakaanbesteding aan CSU gunnen. Als partners trekken de scholen samen met CSU op om kansen te bieden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De schoonmaakdienstverlener uit Uden verzorgt de komende 10 jaar het schoonmaakonderhoud op de tien locaties van de onderwijsgroep in Ede en Velp. Daarbij zijn vanaf de start vier ‘social return’ arbeidsplaatsen ingevuld.
Op de foto: Contractondertekening CSU, CHE en COG
Vanuit de (christelijke) identiteit voelen CHE en COG een bijzondere verantwoordelijkheid naar de samenleving. Naast het begeleiden van studenten naar een goede plek in de maatschappij, willen CHE en COG ook met hun bedrijfsvoering bijdragen aan een inclusieve samenleving. “Maatschappelijk verantwoord ondernemen en goed opdrachtgeverschap, vormden dan ook belangrijke gunningscriteria in de aanbesteding”, aldus inkoper van de Christelijke Hogeschool Ede Pieter Plug. “In CSU vinden de opleidingsinstituten een partner die in staat is het sociale karakter ook daadwerkelijk te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Zo maakt CSU al jaren actief werk van het begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waaronder herintreders en statushoudenaars.”
Werken vanuit identiteit
CSU kwam van de negen deelnemende partijen als beste uit de bus. Door vanaf de start van het contract vier banen te creëren voor mensen die moeilijk in het arbeidsproces meekomen, draagt CSU samen met CHE en COG bij aan een inclusieve samenleving. De beoordelingscommissie was verder enthousiast over de locatiespecifieke aanpak, gastvrije en inclusieve werkwijze, toekomstgerichte visie en de manier waarop het in meerdere vraagstukken de unieke identiteit van de CHE en COG verwerkte. Zo levert CSU naast de schoonmaakdienstverlening eveneens een bijdrage aan het onderwijs van CHE en COG. CSU verzorgt hiervoor stages, bedrijfsbezoeken, projectopdrachten en gastlessen.
Verschillende gebruikers, één doel
Bijzonder aan de aanbesteding is bovendien dat het hbo en mbo samenkomen in één opdracht. Patrick de Groot van CSU: “Dat is uniek omdat ze op facilitair vlak uiteenlopende uitdagingen bieden. Een 43-jarige deeltijdstudent Social Work en een 17-jarige scheeps-interieurbouwer in spe hebben immers inhoudelijk niet veel gemeen. Beiden hebben wel een schone en inspirerende leeromgeving nodig om hun doelen te bereiken.”
Resultaatgerichte schoonmaak, voornamelijk overdag
Het voorstel van CSU speelde in op de verschillen maar garandeerde bovendien overal eenzelfde resultaat: schone en aantrekkelijke gebouwen en een gastvrije dienstverlening zodat iedere student zich thuis voelt. CSU gaat op de tien locaties dan ook resultaatgerichte schoonmaak bieden. De dienstverlening vindt bovendien zoveel mogelijk overdag plaats. De Groot besluit: “Dat maakt de schoonmaak zichtbaar en bevordert het contact tussen gebouwgebruiker en dienstverlener. Daar gaat een sociale prikkel vanuit en geeft studenten een impuls om verantwoordelijk met hun omgeving om te gaan.”