Tijdens de recent gehouden Algemene Ledenvergadering (ALV) van mkb werkgeversorganisatie SieV werd een opvallende uitspraak gedaan. Volgens SIEV zou OSB een officieus overnamebod hebben gedaan. Om het MKB-platform te versterken zouden Adema en consorten – naar de mening van SieV – hebben aangegeven om de mkb werkgeversorganisatie te willen inlijven. OSB spreekt slechts over een intensivering van de samenwerking.
Op de foto: SieV voorzitter Maurice Rutgrink tijdens de ALV waarin hij bekend maakt dat OSB een overnamebod op tafel heeft gelegd.
Clean Totaal beschikt over de brief die in maart door Piet Adema verstuurd is aan SieV voorzitter Maurice Rutgrink. Daarin stelt Adema dat het goed is dat de werkgeversorganisaties elkaar weten te vinden. “Wat mij betreft smaakt deze samenwerking naar meer. Wat zou het mooi zijn als we de positie van het MKB binnen onze sector samen verder kunnen versterken. (…) Ik zou graag zien dat SieV samengaat met ons versterkte MKB-platform, zodat het MKB een nog stevigere positie krijgt. Daaraan wil ik graag koppelen dat dit SieV-platform een zetel in ons OSB-bestuur krijgt.”
CAO onderhandelingstafel lonkt voor SieV
Via deze lijn heeft SieV dan ook een plek aan de cao-onderhandelingstafel, zodat “we samen kunnen bouwen aan een sterker MKB en we ook samen optrekken op andere onderwerpen”, aldus Adema.
De brief vervolgt: “Met de invulling van een dergelijk model hebben we ervaring opgedaan. We weten hoe het werkt. Ook AWOG heeft binnen OSB een zelfstandige positie. Vraag Peter Rietbroek, voorzitter AWOG, hoe hij zijn club aanstuurt met een eigen agenda, binnen de grotere organisatie OSB. Door ons gezamenlijk optrekken heeft AWOG ervoor kunnen zorgen dat de calamiteitenregeling behouden blijft, dankzij de inzet van middelen en mensen van OSB. (Een belangrijk resultaat trouwens ook voor jullie MKB-ers in de glas- en gevelbehandeling.)”
“OSB is concullega”
In navolging van de brief zijn beide partijen in mei rond de tafel gegaan. Dit heeft niet geleid tot het gewenste resultaat voor de grotere werkgeversorganisatie. Opvallend: SieV-voorzitter Rutgrink heeft een andere lezing. “De overnamepoging van OSB hebben we resoluut afgewezen. Al is het ons verplicht dit aan de leden te melden.” Volgens de voorzitter zou OSB de samenwerking op een zeer laag pitje zetten indien er niet ingestemd zou worden met de wens van OSB: een stip op de horizon wanneer SIEV onderdeel wordt geïntegreerd in het mkb-platform. Een overname is voorlopig onbespreekbaar, aldus Rutgrink, die OSB ziet als concullega.
In een latere reactie zegt Adema desgevraagd: “SieV heeft negatief gereageerd, we hebben gezegd laten we het eens verkennen. En daar ruim de tijd voor nemen. Bovendien was één zetel slechts een voorstel. Het is bespreekbaar om er meerdere zetels van te maken.” De OSB voorzitter zegt achteraf dat zelfs de mogelijkheid bespreekbaar zou zijn geweest om vijf van de vijftien bestuurszetels toe te kennen aan het MKB-platform.
Het voorstel is naar de mening van Adema gedaan om samen sterker te worden en zou los staan van een eventueel beoogde ledengroei van OSB. Wel vindt Adema dat SieV voor wat betreft cao- en lobby-activiteiten erg op OSB leunt of wil leunen.
Angst voor ledenverlies bij OSB?
Welke gevolgen zou een samengaan overigens betekenen voor de contributiebijdrage, die qua hoogte bij beide werkgevers organisaties nogal verschillen? Welke invloed heeft het op de criteria m.b.t. de Keurmerken van beide organisaties? En zo roept het meerdere vragen op bij onze redacteur Henk Cornelisse: “Komt het aanbod van OSB wellicht voort uit angst voor verder ledenverlies in met name het MKB segment? Ik heb ook niet de indruk dat SieV wil leunen op OSB. Integendeel, zij wil juist zij aan zij strijden. Maar wel op basis van een zekere gelijkwaardigheid.”
Als OSB de samenwerking inderdaad op een laag pitje zet, zoals Rutgrink vertelde, lijkt een plekje aan de CAO-tafel voor SieV verder weg dan ooit. Een bewuste en strategische keuze van OSB?