Waar eerst een goede reiniging volstond, vraagt de markt in deze tijden om een beetje extra. Reiniging en desinfectie dus. Maar hoe doe je dat eigenlijk, schoonmaak in tijden van corona? Vanuit meerdere instanties zijn protocollen ontwikkeld om een goed reinigingsresultaat te garanderen. Maar daar ontbreekt nog wel eens wat. Welke middelen en materialen nodig zijn voor een goed resultaat horen we van leveranciers Wecoline, Crohill en Carel Lurvink.
Alle gesprekken mondden uit in hetzelfde credo: ‘het begint met goed reinigen’. “Dat is het reinigen van alle punten die een mens dagelijks kan aanraken”, vertelt Crohill directeur Pim Hilgerdenaar. Hij vervolgt: “als je dit dagelijks doet, dan verklein je de kans op besmetting. In de krant stond onlangs dat muizen die met weinig virusdeeltjes geïnfecteerd zijn, minder ziek worden dan muizen die meer virusdeeltjes geïnfecteerd zijn. Dit schijn ook zo te zijn met mensen. Dus om de kans om ernstig ziek te worden van corona, is het onvoorstelbaar zinvol om het virus nauwelijks kans te geven en contactoppervlakken goed te reinigen.” Accountmanager Dannique Nijboer van Wecoline vult aan: “daarbij moet niet onderschat worden hoeveel contactoppervlakken dat wel niet zijn. Van trapleuningen, deurklinken, raamklinken, spoelknoppen en het toiletslot.” Daarnaast is het van belang dat de methodes en de coderingen goed worden toegepast, vertelt Carel Lurvink Sector manager Bas Bönhke. “De kans op kruisbesmetting wil je te allen tijde voorkomen.”
Wasproces extreem belangrijk
Volgens allen is het juist in deze tijd van groot belang om alle processen te borgen en protocollen goed na te leven. Met een vervuild microvezeldoekje kun je meer schade toebrengen dan schoonmaken als het wasproces niet op orde is of wanneer de doekjes niet op tijd vervangen worden na het reinigen van contactpunten. Bönhke: “Gebruikte spullen die weggegooid kunnen worden, dienen zo snel mogelijk gedeponeerd te worden. Wordt er met textiel gewerkt, dan is het aan te raden om dit na gebruik in iedere ruimte afzonderlijk in een afgesloten waszak te stoppen.” Hilgerdernaar benadrukt dat het wasproces geen ondergeschoven kindje mag zijn. “Houd controle op het volledige wasproces en gebruik een wasmiddel dat virussen afdoodt.” Nijboer: “Microvezel wassen op de juiste manier is extreem belangrijk en dat wordt nog wel eens vergeten. Het besef dat dit bijdraagt aan het verkleinen van het risico van verspreiding van corona is onderbelicht.” Medewerkers dienen zich te houden aan de wasinstructies die horen bij het type materiaal. Was daarom altijd op de juiste temperatuur in een professioneel apparaat dat hiervoor geschikt is.
Voorkeur voor disposable
Böhnke stelt dat disposable microvezel de voorkeur heeft. “Zo ben je ervan verzekerd dat in iedere ruimte met nieuw materiaal wordt gewerkt en is de kans op kruisbesmetting van het virus minimaal.” Hilgerdenaar is iets voorzichtiger, maar is wel van mening dat het maken van fouten tot een minimum beperkt zou moeten worden in deze tijd: “met disposable is dat risico kleiner omdat het wasproces er niet meer is.” Ook bij Wecoline geniet single-use de voorkeur. “Wil je het perfect doen in deze tijd? Gebruik dan voor de algemene reiniging single-use doeken met water. Voor het sanitair is natuurlijk wel een reinigingsmiddel vereist”, aldus Nijboer.
Middelen en materialen?
Terug naar het credo ‘goed reinigen’. Dat begint bij de juiste middelen en materialen die schoon zijn voor gebruik. Hilgerdenaar: “op dit moment adviseren wij de volgende schoonmaakmethode: volg het reguliere werkprogramma en focus extra op contactpunten. Om een goed resultaat te garanderen is desinfectie noodzakelijk. Reinig natter dan gebruikelijk vanwege de inwerktijd van de desinfectant.” Op de vraag wat er gedesinfecteerd moet worden, volgt een kort antwoord: “Vanuit veiligheid zeg ik: alles wat mensen aanraken.” Dit wordt onderschreven door Bönhke en Nijboer. Laatstgenoemde roept wel op om waakzaam te zijn: “niet alle desinfectiedoeken en desinfectiemiddelen hebben een virusclaim. Het is aan te bevelen om hier goed naar te kijken en de Ctgb toelatingenbank te raadplegen. Het Ctgb heeft een noodwet aangenomen waarin staat dat middelen zonder virusclaim ook zijn toegelaten bij de bestrijding van het coronavirus, bijvoorbeeld 70% ethanol. Ook is er door het Ctgb een document vrijgegeven met daarin alle toegelaten middelen tegen corona. Houd daaraan vast is mijn advies. De overheid stelt dat deze middelen goed zijn. Het enige geluk met het coronavirus is dat deze volgens specialisten makkelijk te doden is. Als er een piramide is met hoe moeilijk micro-organismen te doden zijn, staat het coronavirus ergens onderaan.”
Bönhke stelt dat voor de reiniging geen speciale middelen ingezet hoeven te worden. “Aan de reguliere middelen voor het dagelijks onderhoud; interieur, sanitair en vloer heb je voldoende. Het is vooral van belang dat er grondig wordt gewerkt.” Volgens Hilgerdenaar is het wel van belang dat een middel wordt gebruikt dat geen residu achterlaat, “en dus niet opbouwt. Maar dat is een algemeen advies dat altijd van belang is.” Nijboer zegt dat bij dagelijkse reiniging in het interieur de microvezelmethode met water volstaat, maar dan wel single use. “Door de capillaire werking van het microvezel verwijder je de meeste vervuiling van de oppervlakte. Door de doek na gebruik weg te gooien, minimaliseer je het risico van kruisbesmetting.”
Desinfecteren
Om het virus geen kans te geven is desinfectie een must. “Dat zouden we eigenlijk vaker moeten doen”, spreekt Hilgerdenaar. “Virussen overleven ontzettend goed in droge omgevingen. Ik ben ervan overtuigd dat we het reguliere aantal griepbesmettingen kunnen reduceren door jaarlijks vanaf september contactpunten te desinfecteren.” Oftewel een ander schoonmaakprogramma wanneer de ‘R’ in de maand zit. Om desinfectie tegen corona goed uit te voeren zijn een aantal zaken van belang. Eerst dient het oppervlak goed gereinigd te zijn, vervolgens kan een middel gebruikt worden dat op de Ctgb lijst staat. Als dit gebeurt, is inwerktijd van belang. Werk niet te droog en blijf erbij staan, luidt het advies. Zo is te controleren of de inwerktijd volgens de voorschriften is. Alleen dan is de desinfecterende werking gegarandeerd.
Hilgerdenaar wijst ons op een methode die veel in Duitsland wordt gehanteerd. Reinigen en desinfecteren in één handeling. Er wordt een schoonmaakoplossing aangemaakt met een desinfectant. Daarmee wordt veel tijd bespaard. “Er zijn schoonmaakondernemers die hier veel opdrachten mee scoren vanwege deze tijdsreductie.” Bönhke kent deze manier van werken. “Als deze middelen getest en goedgekeurd zijn door het Ctgb, dan kan dit een mogelijkheid zijn. Wel is bij dit soort middelen naspoelen met water meestal nodig. Dan heb je alsnog twee handelingen.” Nijboer houdt liever vast aan de traditionele manier van desinfecteren. “Eerst reinigen, dan desinfecteren. Blijf na het inzetten bij het oppervlak aanwezig om te kijken of de inwerktijd met de gekozen vochtigheid wordt gehaald. Is dit niet het geval? Dan is het noodzakelijk om nogmaals te desinfecteren.”
Desinfectie noodzakelijk tegen corona?
Omdat het coronavirus makkelijk te doden blijkt te zijn, is de vraag of reinigingsmiddelen corona kunnen doden. Immers weten we dat 30 seconden goed de handen wassen voldoende is om het virus geen kans te geven. Op de vraag of reinigingsmiddelen voldoende zijn, is het antwoord nagenoeg eensgezind. “Wellicht kunnen reinigingsmiddelen dit resultaat bereiken, maar be safe en gebruik een desinfectiemiddel”, aldus Nijboer. Het belangrijkste is misschien wel om vooral op jezelf te letten. Zorg voor goede beschermingsmiddelen, houd je aan de voorschriften van de middelen en werk grondig. “Denk om jezelf en om anderen. Het is van levensbelang”, besluit Bönhke.