Iedere maand zet Omroep Brabant een beroepsgroep centraal die Brabant draaiende houdt. In november zijn dat de schoonmakers. De aftrap is met Brabant in- en exterieurverzorging. Voor Clean Totaal reden om te bellen met Operationeel Manager Oscar Oostelbos. Want in hoeverre heeft corona ervoor gezorgd dat er anders naar de schoonmaak wordt gekeken?
Brabant in- en exterieurverzorging is een schoonmaakbedrijf met 180 medewerkers. Het is, zoals de naam doet vermoeden, veelal actief in Brabant. Laat dat nu net de provincie zijn die zwaar te lijden had onder de eerste golf. “Dat heeft er bij ons in geresulteerd dat wij bij veel op de objecten niet meer welkom waren omdat deze gesloten werden, denk aan tandartspraktijken en fysiotherapeuten”, vertelt Oostelbos.
Betrokken
“Daarentegen”, zo vervolgt hij, “hebben we op andere locaties veel meer mensen nodig gehad. Zo zijn we een speciale coronapost van een huisarts gaan reinigen. Onze medewerker, die ook in de uitzending op 6 november aan het woord komt, zag haar uren vervallen vanwege een sluiting van een object. Zij is, omdat ze iets terug wou doen voor de maatschappij, dat schoon gaan maken met alle risico’s van dien. Dit voorbeeld en vele andere tonen de hoge mate van betrokkenheid aan.”
Respect
Op het gebied van respect voor de schoonmaker is bij het Brabantse schoonmaakbedrijf weinig veranderd. Het merendeel van de werkzaamheden vindt overdag plaats, dus de meeste medewerkers hebben een gezicht. Oostelbos: “Maar de schoonmaak wordt wel heel anders gewaardeerd. Het belang van schoonmaak werd ineens onderkend, dus onze dames en heren werden ineens graag geziene gasten. Het gat tussen schoonmaak en medewerkers van onze opdrachtgever werd daardoor een stuk kleiner.”
Mensenmanagers
Corona heeft bij Brabant in- en exterieurverzorging niet voor een financieel debacle gezorgd. “Al zijn er nog steeds opdrachtgevers die aangeven dat er liever voor kiezen om het specialistisch schoonmaakonderhoud uit te stellen en de reguliere schoonmaakfrequentie af te schalen”, zegt Oostelbos. Daardoor is er veel met personeel geschoven. In een aantal distributiecentra van landelijke ketens was het namelijk topdrukte. “Zij wilden koste wat kost uitval voorkomen. Dus werd ons verzocht om extra rondes te lopen en soms zelfs volledige dagen aanwezig te zijn om constant te reinigen en veiligheid te garanderen.”
Zonder problemen gingen alle medewerkers die gevraagd werden om bij te springen mee naar de voor hen nieuwe locaties. “Dat is niet binnen elk bedrijf het geval”, weet Oostelbos. Waardoor het hier geen enkel probleem bleek? “Dat komt waarschijnlijk omdat onze rayonleiding niet zozeer schoonmaakmanagers zijn, maar mensenmanagers. Wij hechten heel veel waarde aan coaching, aandacht geven en het signaleren van bepaalde zaken. Wij geloven erin dat hoe beter de rayonleiding met zijn mensen omgaat, hoe meer respect hij terugkrijgt en teruggeeft aan de mensen. En dat komt de schoonmaakkwaliteit ten goede.”
Schoonmaak houdt Nederland draaiende
“Al helemaal wanneer schoonmaak onder een vergrootglas ligt door de uitbraak van het coronavirus. Dan zie je dat de waardering voor onze hardwerkende mensen terugkomt. En alleen al daarom is het goed dat Omroep Brabant hier een maand lang iedere vrijdag even bij stil staat. Want ook schoonmaak houdt Nederland draaiende”, besluit Oostelbos.