Inspectie SZW, voorheen bekend als de arbeidsinspectie, publiceerde haar plannen voor volgend jaar. Daaruit blijkt dat de schoonmaaksector wederom bijzondere aandacht krijgt. Ook in tijden van corona.
Inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid Marc Kuipers over de inzet van Inspectie SZW en het coronavirus: “Het coronavirus heeft ontwikkelingen zichtbaarder gemaakt, die ons eigenlijk al bekend waren, maar waarvan we als maatschappij nog konden wegkijken. Vooral bij werkenden die laagbetaald werk verrichten op flexibele basis, zien we een stapeling van arbeidsrisico’s. Een groep die daarbij extra opvalt zijn de arbeidsmigranten. Los van nieuwe ontwikkelingen houden we onverminderd aandacht voor risico’s zoals de blootstelling aan gevaarlijke stoffen, werkdruk en arbeidsdiscriminatie, arbeidsongevallen, druk op eerlijk werk.”
Inspectie SZW: Schoonmakers moeten krijgen waar ze recht op hebben
Inspectie SZW schrijft in het Jaarplan 2021 dat de schoonmaaksector gegroeid is tot één van de grootste werkgevers in Nederland met bijzondere risico’s. Zo is laaggeletterdheid een probleem. ‘Veel medewerkers zijn onvoldoende in staat hun arbeidscontract te lezen of te begrijpen.’ De inspectie ziet het dan ook als hun taak om ervoor te zorgen dat schoonmakers krijgen waar zij recht op hebben. Bovendien moeten de medewerkers altijd onder veilige omstandigheden kunnen werken
Verantwoord marktgedrag
De Code Verantwoordelijk Marktgedrag krijgt in het bijzonder aandacht. Inspectie SZW wil dat opdrachtgevers aanbestedingen gunnen op basis van verantwoordelijk marktgedrag. ‘In 2021 monitort het programma de ontwikkelingen in de hotelschoonmaak op basis van meldingen. Het programma oefent druk uit op de hotelketens, door de nadruk te leggen op verantwoord aanbesteden van schoonmaak (Code Verantwoord Marktgedrag) en door het voeren van gesprekken met directies.’
Interventieteam Schoonmaak
Om notoire fraudeurs en calculerende overtreders aan te pakken is de handhavende partij afhankelijk van meldingen. Daarom wordt er vervolg gegeven aan het Interventieteam Schoonmaak. Binnen dit team werkt de Inspectie SZW samen met de Belastingdienst en de UWV. Niet zonder resultaat, zo bleek eerder dit jaar toen het team met een rapport kwam waarin een aantal misstanden naar voren kwamen.
Lees ook: Rapport Interventieteam Schoonmaak: Is de schoonmaak schoon genoeg?
Telewash aangepakt
Ook wordt werk gemaakt van een van de meest gehoorde klachten uit de glasbewassing. Het langdurig gebruik van (te lange) telescopische wasstelen wordt onder de loep genomen. Want het gebruik hiervan kan leiden tot blijvende gezondheidsschade. Eerder constateerde Clean Totaal al dat er verschillende hulpmiddelen zijn, zoals het Waspak of i-Suit, maar dat deze nauwelijks in de praktijk worden gebruikt. De inspectie vermeldt overigens niet op welke manier de telecash wordt aangepakt.
Arbeidsomstandigheden
Ook de arbeidsomstandigheden bij schoonmaak van machines en productielijnen in de voedingsmiddelenindustrie en de schoonmaak van transportmiddelen voor personenvervoer (bussen, trams, treinen en vliegtuigen) krijgen aandacht.
Gezondheidsrisico’s
Tot slot start een onderzoek naar de gezondheidsrisico’s die samenhangen met het gebruik van vernevelbare schoonmaakmiddelen en reinigen onder hoge druk (aerosolen).