Maar liefst 70 procent van de thuiswerkers wil structureel meer thuis werken dan voor de coronacrisis. Tevens verwacht 45 procent externe afspraken in de toekomst ook online te blijven doen. Dit blijkt uit een onderzoek van vakbond CNV, gehouden onder haar eigen leden. Daaruit blijkt dat maar liefst 41 procent van de 3.000 ondervraagden aangeeft dat zij last hebben van fysieke klachten door het thuiswerken. Tijd voor maatregelen, want extreme ziekteverzuimcijfers liggen op de loer en het structureel thuiswerken lijkt een onomkeerbaar proces.
Door Henk Cornelisse, redactielid Clean Totaal
Fysieke klachten bij thuiswerken
De fysieke klachten (41%) komen met name voort uit het feit dat thuiswerkers niet beschikken over een Arbo-verantwoorde werkplek. Het werken aan de keukentafel, zitten op niet deugdelijke stoelen en dergelijke heeft tot gevolg dat 44% van de thuiswerkers tijdens hun werk niet de juiste houding aannemen. Dit leidt tot RSI klachten of wel tot arm, schouder, nek en rug gerelateerde klachten.
Bijna een op de tien medewerkers gaat, volgens het onderzoek, inmiddels vaker naar de fysiotherapeut sinds ze thuiswerken.
Vereniging RSI herkent problemen
De vereniging RSI herkent de problematiek. Deze vereniging stelt dat tien procent van alle ziekteverzuim dagen veroorzaakt wordt door klachten als gevolg van pijn aan arm, nek en schouders. Dit als gevolg van overbelasting. Het thuiswerken draagt volgens de vereniging stevig aan de genoemde klachten bij. Daarom organiseren zij met enig regelmaat webinars. Want voorkomen is beter dan genezen. Op de website van de vereniging staat meer informatie over klachtenvermindering en mogelijkheden om ziekteverzuim terug te dringen.
Hygiëne & relatieproblemen
Ons valt op dat in dit onderzoek de hygiënetoestand op de werkplek niet is meegenomen. Net als de mentale belasting van het geïsoleerd werken. Opvallend, aangezien uit het onderzoek naar voren komt dat acht procent tegen het randje van een burn-out aan zit en eenzelfde percentage geeft aan dat thuiswerken bijdraagt aan relatieproblemen in de privé-sfeer.
CNV wil actie
De uitkomsten van het onderzoek geven CNV voldoende reden om aan de bel te trekken: “We schrikken van de uitkomsten van dit onderzoek. Het betekent dat honderdduizenden thuiswerkers last hebben van fysieke klachten. Onacceptabel,” aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. Een kwart van de thuiswerkers geeft aan graag meer ondersteuning en tips te willen ontvangen om gezond te blijven.
Fitpakket voor thuiswerkers: prima investering
Het CNV pleit ervoor dat werkgevers hun thuiswerkers een fitpakket aanbieden. Met daarbij een online coach die hen fysiek en mentaal door de thuiswerkperiode heen loodst. Plus een aantal vouchers voor een bezoek aan de fysiotherapeut of sessies met een personal sportcoach. Fortuin: “Investeringen die zichzelf makkelijk terugverdienen: werknemers blijven immers gezonder door deze ondersteuning. Doen we niets, dan dreigt langdurige uitval.”
Tel hierbij nog op dat thuiswerkers, naar eigen zeggen, veelal productiever & efficiënter werken en creatiever zijn dan binnen hun reguliere werkomgeving. Dan hoef je geen econoom te zijn om te beseffen dat een dergelijke investering zich dubbel en dwars terug verdiend.
Kostenvoordeel tot 20%
Structureel thuiswerken kent volgens CNV veel voordelen voor werkgevers: lagere reiskosten, minder gebruik van dure kantoorruimte, minder reistijd versus waardoor er meer werktijd ontstaat. Fortuin: “Wij verwachten een kostenbesparing van 10 tot 20% door al deze factoren. Deze besparing kunnen werkgevers investeren in slimme thuiswerkplekken.”
Thuiswerkbeleid
Nog (te) weinig werkgevers hebben op dit moment echter een beleid met betrekking tot het structureel thuiswerken. Het ontbreekt vooralsnog aan de maatregelen die hierbij vanuit werkgeverszijde nodig/gewenst zijn om het thuiswerken op een verantwoorde wijze te faciliteren. In eerdere artikelen over het New Normative Management Model schreven wij hier met regelmaat over. Werkgevers moeten ervoor waken achter de muziek aan te blijven lopen. De hygiëne op de thuiswerkplek kan bijvoorbeeld eenvoudig gefaciliteerd worden door het beschikbaar stellen van hygiënepakketten en middelen als de EnozoHome. De suggesties van CNV met betrekking tot online coaching en het beschikbaar stellen van vouchers voor fysio snijden hout en zijn niet buitengewoon kostbaar. Maar ook een arbo-technische thuiswerkplek audit lijkt geen overbodige luxe. Beperking van het ziekteverzuimcijfer zal primair als maatschappelijke verantwoordelijkheid/goed werkgeverschap, maar secundair uit kostenreductie perspectief voor werkgevers toch een drijfveer zijn om het (structureel) thuiswerken optimaal te faciliteren?
Politieke thuiswerkvisie
“Het kabinet moet snel met een thuiswerkvisie komen” aldus het CNV. Als onderdelen daarvan noemt de werknemersorganisatie: fiscale voordelen voor thuiswerkmiddelen en een eenmalig fiscaal voordeel voor een thuiswerkcoach: iemand die thuis de werkplek doorlicht, inventariseert wat er nodig is aan extra middelen en de thuiswerker ook adviseert over zijn of haar werkhouding. “Het zou mooi zijn als deze nieuwe regelgeving per 1 januari 2021 ingaat: het biedt duidelijkheid aan werkgevers die op dit moment hun begroting voor het komende jaar maken,” stelt Fortuin.
Dienstencheque
Wij, van Clean Totaal, voegen hier nog aan toe dat het invoeren van de Dienstencheque, in welke vorm dan ook, zonder meer kan bijdragen aan het verantwoord schoonhouden van de thuiswerkomgeving alsmede een positieve bijdrage levert aan de (mentale) belasting van de thuiswerker.
Voor, de door corona getroffen, schoonmaakbranche ontstaat via het invoeren van de Dienstencheque een nieuw segment, waarmee klappen opgevangen worden die ontstaan binnen het kantoor/hotel segment. Het draagt bovendien stevig bij aan het banenbehoud. Geen onbelangrijk aspect.