Poedercoating: het is een coating die vaak wordt gebruikt in metalen, zoals aluminium of staal. Ook wordt hout en kunststof steeds vaker gepoedercoat. Poedercoating is een prima manier om materialen te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals weersinvloeden én beschadigingen. Maar óók gepoedercoat materiaal moet zo nu en dan gereinigd worden. En dat is waar het vaak fout gaat. Soms leidt een verkeerde reiniging zelfs tot beschadigd materiaal. Hoog tijd dus om meer te delen over de beste reinigingsmethode voor gepoedercoat materiaal.
Dit is een advertorial van Prova Reiniging
Fietsen, velgen, kozijnen en panelen
Bij poedercoating vindt er een elektrostatisch proces plaats, waarbij het poeder met een spuitpistool op de oppervlakte wordt aangebracht. Het doel is om producten/materialen te beschermen tegen corrosie, beschadigingen, krassen, water en weersinvloeden. Ideaal voor bijvoorbeeld fietsen en velgen van de auto. Maar ook in het bedrijfsleven kom je vaak gepoedercoat materiaal tegen. Denk aan de kozijnen en panelen in bedrijfspanden. Prova Reiniging komt veel reinigingsproblemen tegen met betrekking tot gepoedercoat materiaal. Van gevelreiniging tot aan het reinigen van damwandpanelen in distributiecentra in de Randstad. Waar reiniging in branches als de voedingsindustrie uiterst serieus wordt genomen, zie je bij andere branches ook terug dat werknemers het zelf proberen te doen in de verloren uren. Het gevolg van gebrek aan kennis van reiniging is beschadiging van het gepoedercoate materiaal.
Wit poeder
De naam poedercoating zegt het eigenlijk al: het is een coating in poedervorm. De reden dat een poedervorm wordt gebruikt, is dat het beter uithardt ten opzichte van spuiten en lakken. Het eindmateriaal is daardoor steviger. Een nadeel van poedercoaten is dat het poeder gaat ‘verpoederen’ als de zon erop staat. Op den duur krijg je dus een witte laag poeder op het materiaal. Die laag wil je verwijderen, maar daar ontstaat een welbekend reinigingsprobleem. Op het internet lees je van alles over de reiniging hiervan. Van afspoelen met water of schoonmaken met een doek of spons tot aan het gebruik van milde reinigingsmiddelen of een polijstende cleaner. Een expert van Prova geeft hierover het volgende aan: “Ik zie nog vaak genoeg gebeuren dat mensen het gepoedercoate materiaal zelf reinigen met verkeerde producten of op een verkeerde manier omgaan met die producten. Vooral bij het gebruik van reinigingsmiddelen is de kans op inetsen dan groot.”
Nanocoating
Zoals genoemd wordt het gepoedercoate materiaal door de zon wit van het poeder. De originele kleur van de kozijnen en panelen vervaagt. Om de kleur weer terug te brengen en het poeder te verwijderen, is een speciale behandeling vereist. De expert van Prova zegt: “Wij gebruiken daarvoor een behandeling met nanocoating. Dit is een blank materiaal dat we met de spons en/of roller aanbrengen. De nanocoating is gemaakt met een nieuw soort technologie; de nanotechnologie. Met een nanocoating worden zelfs de deeltjes zo klein als een nanometer gecoat. Wit poeder vindt dus geen weg meer naar buiten, de originele kleur komt terug en het materiaal wordt weer vocht- en vuilafstotend.”
Kortom, het reinigen van gepoedercoat materiaal doe je het beste met een nanocoating.