SieV heeft haar 230 leden gevraagd input te geven voor de komende cao-onderhandelingen. De mkb-brancheorganisatie onderhandelt niet mee over de nieuwe cao, maar maakt met een omvangrijk document duidelijk wat er naar haar mening moet veranderen.
De onderhandelingen voor de nieuwe cao schoonmaak starten dit najaar. Als alles op rolletjes verloopt zal de nieuwe cao gelden per 1 januari 2022. Volgens SieV zijn er een aantal zaken die anders zouden moeten: ‘Een betere balans in verantwoordelijkheden, rechten en plichten naar opdrachtgevers en werknemers, maar ook aanpassingen in de cao die ook uitvoerbaar zijn voor mkb-schoonmaakbedrijven met enkele werknemers en niet enkel voor grote schoonmaakbedrijven, een arbeidsovereenkomst met meer aandacht voor de menselijke maat, zoals bescherming en toeslagen, en maatwerk bij contractwisseling.’
Omvangrijk visiedocument
SieV-voorzitter Maurice Rutgrink: “We hebben onze leden gevraagd om input te geven voor de komende cao-onderhandelingen. Opnieuw zit de ‘gevestigde orde’ aan tafel – de sociale partners FNV en CNV en werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland – en SieV niet. Het blijft ons verbazen dat we met een gelijk aantal leden als branchevereniging Schoonmakend Nederland toch niet welkom zijn. Maar we zijn er trots op dat onze leden wel hun stem laten horen. Dat deden zij onder meer tijdens onze brainstormsessie eind augustus in Utrecht en ook op andere wijze hebben leden ons benaderd. Er zijn wat zaken binnen gekomen, wat heeft geleid tot een omvangrijk en vooral belangrijk document van 14 pagina’s, dat het bestuur zorgvuldig heeft opgesteld.”
In het visiedocument toont SieV praktische voorbeelden van de huidige cao die volgens de brancheorganisatie vanwege haar vele regels en eisen voor te veel administratieve lasten voor het mkb zorgt. ‘Met name bezorgt dat de kleinere mkb-bedrijven veel kopzorgen, jaagt het hen op kosten en brengt het hen onevenredig in slechtere posities in personeel probleem dossiers.’ De brancheorganisatie vindt dan ook dat er goed gekeken moet worden naar de administratieve lasten van de artikelen in de cao schoonmaak en de praktische uitvoerbaarheid.
Stip op de horizon
SieV gaat ervan uit dat de onderwerpen uit het visiedocument belangrijk genoeg zijn om meegenomen te gaan worden in de komende cao. ‘Immers, het zijn zaken die alle werknemers en vooral mkb-schoonmaakbedrijven in de schoonmaakbranche aangaan. De Siev-doelstelling in deze is ook om een stip op de horizon te willen zetten naar een cao, die bij de tijd is en recht doet aan de samenleving zoals we die nu kennen en in werken. SieV wenst een volwassen en moderne arbeidsrelatie tussen werknemers en werkgevers, waarin een duidelijke balans zichtbaar is.’