De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft haar plannen voor 2022 uit de doeken gedaan. In 2022 focust zij zich op zes pijlers, waaronder de intensivering van de inzet op eerlijk werk en betere naleving van de arbozorgverplichtingen. Net als in de afgelopen jaren is er specifiek voor de schoonmaaksector een jaarplan ontwikkeld.
Sectorprogramma Schoonmaak
De Arbeidsinspectie heeft zichzelf een aantal doelen opgelegd voor 2022. Ze wil bereiken dat schoonmakers krijgen waar zij recht op hebben en dat opdrachtgevers aanbestedingen gunnen op basis van verantwoord marktgedrag. Het moet voor opdrachtgevers vanzelfsprekend zijn dat schoonmaakbedrijven hun werknemers (kunnen) laten werken onder acceptabele arbeidsomstandigheden tegen de juiste arbeidsvoorwaarden.
Het programma richt zich op het tegengaan van misstanden in de sector en in het bijzonder op de bescherming van kwetsbare groepen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Dit gebeurt op verschillende manieren: Op basis van meldingen, met de inzet van het Interventieteam schoonmaak, het voeren van startersgesprekken, het zetten van druk op de keten en het voeren van gesprekken met directies wanneer overtredingen worden geconstateerd. Daarnaast zet het programma in op preventieve maatregelen.
Telescopische glasbewassing onder de loep
Op arbogebied is het beoogde effect dat fysieke overbelasting in de glasbewassing als gevolg van het langdurig gebruik van te lange telescopische wasstelen afneemt en dat er meer oog komt voor de gevolgen voor de gezondheid op de langere termijn. Dit vloeit voort uit de lijn die reeds is ingezet door de Inspectie SZW. Om het voor ondernemers makkelijker te maken is de wet- en regelgeving in 2021 aangepast en geldt nu een maximum tijdsduur in plaats van maximum aantal vierkante meters. Dat is terug te lezen in dit artikel dat eerder door Clean Totaal is gepubliceerd.
Voortzetting startersgesprekken
Omdat er ieder jaar veel schoonmaakbedrijven worden gestart, en volgens de Arbeidsinspectie veel ondernemers onvoldoende op de hoogte zijn van de geldende wet- en regelgeving, worden de startersgesprekken voortgezet. Startersgesprekken zijn gesprekken die de inspectie voert met ondernemers van recentelijk opgerichte ondernemingen om diegenen met goede intenties helpen om de wet- en regelgeving na te leven. Volgens de inspectie hebben de gesprekken nog een ander doel, namelijk het scheiden van het kaf en het koren. In het jaarplan meldt zij namelijk dat onder de starters ook doorstartende ondernemers zijn met een malafide verleden.
En verder..
Daarnaast wil het sectorprogramma de vinger aan de pols houden bij de schoonmaak in hotels door meldingen te onderzoeken, de nadruk te blijven leggen op de Code Verantwoord Marktgedrag en, als daar aanleiding toe is, gesprekken te voeren met directies. Ook moet complexe en samengestelde fraude door calculerende overtreders worden tegengegaan door te werken vanuit het interventieteam schoonmaak op basis van artikel 64 wet SUWI. Dat houdt in dat overtreders verplicht zijn om gegevens te verstrekken ten aanzien van de voorkoming en bestrijding van onrechtmatig gebruik van overheidsgelden en overheidsvoorzieningen op het terrein van de sociale zekerheid. Tot slot, en reeds genoemd, wil de Inspectie SZW in 2022 aandacht blijven besteden aan het (langdurig) gebruik van (te lange) telescopische wasstelen bij glasbewassing.