Alsof de arbeidsmarktkrapte, de excessief stijgende energiekosten en de aanstaande forse stijging van het minimumloon nog niet genoeg is, blijkt nu ook het aantal gevallen van corona (en als gevolg hiervan het aantal ziekenhuisopnames) weer behoorlijk toe te nemen. Wat betekent dit voor de schoonmaak?
Door Henk Cornelisse, redactielid Clean Totaal
Liever vlekken in de nek dan roest in het hoofd?
Corona is momenteel een woord wat bij veel mensen de vlekken in de nek veroorzaakt. Ze kunnen het woord niet meer horen nu er weer van het leven genoten kan worden zonder beperkingen. Echter, met een recentelijke stijging van het aantal coronagevallen van zes procent in één week tijd valt hiervoor de ogen niet te sluiten en zal er (preventief) op voorgesorteerd moeten worden. Of wordt het een kwestie van liever vlekken in de nek dan roest in het hoofd? De put dempen als het kalf verdronken is?
Schoonmaaksector moet alle zeilen bijzetten
In de situatie waarbij menig schoonmaakbedrijf de handen vol heeft om aan voldoende medewerkers te komen zal de verdergaande inkrimping van het personeelsaanbod, in samenhang met de uitval wegens ziekte, door Corona een verdere verzwaring van de toch al majeure uitdaging op dit vlak hebben. Nu al moeten alle zeilen bijgezet worden om volledig aan de gemaakte werkafspraken te kunnen voldoen en bereiken ons signalen dat moeilijk te vervullen en/of slecht renderende opdrachten teruggegeven worden aan de opdrachtgever. Opdrachtgevers waarbij het besef en/of begrip dat door de arbeidskrapte soms alleen het hoogfrequente werk uitgevoerd kan worden steeds een beetje minder wordt. Opdrachtgevers waarbij een verdergaande prijsstijging of een tijdelijke extra vergoeding onbespreekbaar is. De bonden constateren inmiddels een verhoging van de werkdruk onder de schoonmakers.
Conflict of interest
Hoewel het misschien te vroeg is om conclusies te verbinden aan het stijgend aantal corona gevallen lijkt het niet geheel ondenkbeeldig dat bij een verder oplopende stijging van het aantal coronapatiënten er sprake zal zijn van een toenemend verzoek om weer meer hybride te gaan werken.
Het is dan niet uitgesloten dat medewerkers, in functies waarbij dit hybride werken mogelijk is, een dergelijk verzoek niet zullen omarmen. Immers thuiswerken betekent zeker in de komende (herfst/winter) tijd dat zij privé geconfronteerd worden met een fors hoger energieverbruik, met de kosten van dien.
Bedrijven zullen het juist toejuichen als hun medewerkers meer thuiswerken, dan kunnen zij op een slimme wijze een dusdanige werkpleksituatie creëren dat zij afdelingen (etages) kunnen sluiten en hierdoor juist flink op de energiekosten besparen.
Paradox?
Voor de schoonmaak impliceert dit vervolgens een verlaging van het aantal vierkante meters om schoon te houden. Dit kan – tijdelijk- een deel van de arbeidskrapte voor hen oplossen. Paradoxaal gezien zal corona daarom een bijdrage leveren aan de oplossing van het personele vraagstuk. Dit uiteraard afgezien van het menselijk leed wat corona veroorzaakt.
Wij zijn als redactie zeer benieuwd hoe de landelijke en mkb schoonmaakbedrijven de uitdagingen/bedreigingen ervaren c.q. welke preventieve maatregelen er getroffen zijn/worden!
Laat het ons weten via redactie@cleantotaal.nl