De FNV wil dat de Arbeidsinspectie direct ingrijpt bij het Venlose schoonmaakbedrijf Claessen Tankcleaning. Uit onderzoek van NRC blijkt namelijk dat het bedrijf illegaal en op grote schaal kankerverwekkende stoffen op het oppervlaktewater heeft geloosd. Hierdoor heeft het schoonmaakbedrijf volgens FNV de gezondheid van haar medewerkers, omwonenden en de leefomgeving in gevaar gebracht. Bovendien telt voor de vakbond zwaar dat bij het schoonmaakbedrijf veel mensen werken die zich in een kwetsbare arbeidspositie bevinden.
Volgens het artikel in NRC worden arbo- en milieuregels al sinds 2009 door Claessen Tankcleaning geschonden. Zo moeten volgens deze krant medewerkers in giftige dampen werken en hebben ambulances meermaals moeten uitrukken vanwege bedrijfsongevallen. Hierdoor raakten de afgelopen jaren zo’n tien medewerkers ernstig gewond en bovendien worden ongevallen niet gemeld aan de Arbeidsinspectie, terwijl dit een wettelijk verplichting is.
Keihard aanpakken
De FNV stelt de praatjes van werkgevers – waarin gezegd wordt dat het in Nederland allemaal wel meevalt met blootstelling aan gevaarlijke stoffen – helemaal zat te zijn: ”Wat ons betreft moeten bedrijven zoals Claessen keihard worden aangepakt, ze overtreden willens en wetens de wet. Na Chroom-6, asbest, PFAS en de afschuwelijke toestanden op Schiphol eisen wij direct ingrijpen van de Arbeidsinspectie.” De bond eist nu naast stillegging van het schoonmaakbedrijf, een diepgaand onderzoek en het starten van een strafrechtelijke procedure.
Heeft Claessen Tankcleaning levens en gezondheid op het spel gezet?
De Arbeidsomstandighedenwet; de wet die over de veiligheid en gezondheid van werknemers gaat, biedt in de ogen van de FNV voldoende aanknopingspunten om tot strafrechtelijke vervolging over te gaan. Het is daarmee volgens de bond nauwelijks nog de vraag of Claessen Tankcleaning willens en wetens de levens en de gezondheid van werknemers op het spel zet: “We gaan bekijken of dit bedrijf aansprakelijk kan worden gesteld voor de door de werknemers geleden gezondheidsschade.”
Werknemers van Claessen die zich benadeeld voelen, of die elders in vergelijkbare omstandigheden werken, worden opgeroepen zich te melden bij Bureau Beroepsziekten van de FNV.
Wie zwijgt stemt toe?
Uiteraard hebben we vanuit de redactie Claessen Tankcleaning – bij herhaling – aangeboden om hun kant van de gang van zaken op te tekenen. Hierop hebben we geen enkele reactie mogen ontvangen.
Tekst: Henk Cornelisse