Oud-voorzitter en erelid van SIEV Maurice Rutgrink verwondert zich over opleidingen. Hij deelt zijn opinie in een gastblog.
In de cao-schoonmaak staat een bepaling over het opleiden van nieuw personeel. Artikel 36 lid 6 stelt uitdrukkelijk dat een nieuwe werknemer binnen 12 maanden na indiensttreding de basis(vak)opleiding aangeboden wordt. Deze opleiding wordt gevolgd door een examen af te leggen bij het RAS Examenbureau. Prima geregeld dus.
Men heeft zelfs gedacht aan mensen, die onder de Participatiewet vallen en dit examen (meermalen) niet halen. De RAS kan besluiten ook deelcertificaten uit te reiken aan deze perso(o)n(en). Ik ben van mening dat de schoonmaakbranche hier perfect aansluit op de doelgroep.
Bouwplaats
Dan het volgende. U wilt een werknemer, die onder de Participatiewet valt, te werk stellen op een bouwplaats. Als ‘keet-schoonmaker’ of koffiedame. Op het moment dat hij of zij de bouwplaats wil betreden, moet er doorgaans aan een aantal voorwaarden worden voldaan, zoals: heeft de werknemer de juiste PBM’s aan? Nou is dat punt snel te regelen. In 99% van de gevallen moet iemand werkzaam op een bouwplaats ook een VCA-diploma hebben.
In sommige gevallen vraagt de overheid zelfs bij een aanbesteding om medewerkers in te zetten met een achterstand op de arbeidsmarkt, die vallen onder een beschikking of de Participatiewet. Vaak dienen de opdrachten te worden uitgevoerd door mensen met een VCA-diploma.
Kansrijk?
Hoe hoog acht u de slagingskans van mensen die onder de Participatiewet vallen, dat zij het VCA-diploma gaan halen? In mijn beleving amper, zelfs na diverse herexamens. Want wat moet uw schoonmaker weten over hoe lang een gasslang mag zijn bij dakwerken? Of wat een brandwacht is? Hoe bizar is dit als je online leest, dat dit examen best lastig is. Deze mensen maken dus geen schijn van kans om dit examen succesvol af te leggen, maar onze overheid wil wel hebben, dat u mensen uit de Participatiewet aanneemt om op hun locaties te gaan werken!
Zolang in een mooi groot kantoorpand wordt gewerkt waar begeleiding mogelijk is, is dat nog wel een haalbare kaart; daarvoor is geen VCA-diploma nodig. Maar probeer op diverse locaties van Rijkswaterstaat (RWS) eens te gaan werken zonder VCA én het RWS V&G-plan (Veiligheid & Gezondheid), wat binnenkort wordt uitgerold. Ook bij Defensie op de buiten locaties rondlopen is het niet mogelijk zonder VCA-diploma.
Voortrekkersrol
De schoonmaakbranche heeft daar prachtig op ingespeeld door deelcertificering mogelijk te maken. Onze branche vervult daarmee een voortrekkersrol, waar vele branches een puntje aan kunnen zuigen. Waarom is dit gedrocht wat VCA heet nog immer steeds vaker van toepassing? Veiligheidskundige laten desgewenst weten nauwelijks onder de indruk te zijn van een VCA, op welk niveau dan ook. Zij wijzen naar de vele gaten en het gebrek aan bredere opzet en/of diepgang.
Nu pretendeer ik niet de oplossing te hebben, maar als ik kijk naar deze ongewenste situatie is het zaak hier eens goed naar te kijken.
Maurice Rutgrink,
ervaringsdeskundige in de schoonmaakbranche